GENTSE WINTER 2020-2021 02 december 2020  Ceci n’est pas une maisonis de titel van deze tiende editie van  ‘Gentse Winter 2020-2021’.  Met o.a.: meerdere historische woonhuizen, “niet-essentiële” winkels, kurkenkunstenaar, bijna-eeuweling, meer…

Ooit heette het hier ‘Brouwerij Het Sleutelken‘. Het gebouw is vermoedelijk uit de jaren 1500. Het ligt tussen de Lange Steenstraat en, wat vroeger de Korte Steenstraat was, thans Grauwpoort. Langszij ligt de Tichelrei.
De zaak heet nu ‘Staminee De Stokerij‘, 
maar is eigenlijk een restaurant.
Deze woning dateert van 1707 en is in barokstijl. Zij ligt aan de Lange Steenstraat, aan de kant van de Geldmunt. Meer in Inventaris Onroerend Erfgoed

Prominent lid van de Gentse Gidsen Roger van Bockstaele gaat 97 jaar oud worden, is nog kwiek te been en fris in het hoofd. Toen hij zowat 35 jaar geleden met pensioen ging, volgde hij een cursus om gediplomeerd gids te worden. Hij was ook Deken van de Dekenij van het Patershol, waar hij woont.
Hij stond vorig jaar in Het Laatste Nieuws

Werk van lezer Jacques Jacky De Doncker: de ‘kurkenkunstenaar‘. Hij liet op zijn facebookpagina
weten dat hij even buiten strijd is.

Luc De Vos is dood. En dit al sinds 29 november 2014. Er is al heel wat over geschreven. Misschien niet dat hij voluit Luc Theophile Emile heette, en dat hij drie jaar jonger was dan de Blogman (die deze rubriek samenstelt) 😉 en dat diezelfde Blogman op de dag van Luc’s overlijden bij een zekere Mia uit De Pinte op bezoek was, en in de auto op de terugweg naar Gent luidkeels “Mia heeft het licht gezien” brulde, om pas ’s avonds via het tv-journaal te vernemen wat er met de auteur van dat lied was gebeurd die dag.
Luc De Vos’ plekje: Scheldeoever richting Gentbrugse Meersen – pic Nourit Vandenbussche
Het leegstaand dierenasiel aan de Paul Bergmansdreef in het Citadelpark krijgt een nieuwe invulling. Gaan ze er cursussen organiseren ‘Hoe stop ik met blaffen op mijn partner?’ Neen. Het wordt de komende drie jaar ingenomen door een sociaal-artistiek project. Dit schreef Het Nieuwsblad.

Op dinsdag mochten ‘niet-essentiële’ winkels weer opengaan. Ook de “niet-essentiële” behangpapierwinkel op de hoek van de Zuivelbrugstraat en de Kraanlei.
Welke winkel in Gent – en in andere steden – wordt als geen ander als “zeer essentieel” beschouwd door shoppende deernen? Juist, de Primark. Je ziet het hele jaar door de tassen in de stad zwerven aan de hand van de eigenaars van dit textiel.
Ook de Hema aan de Korenmarkt mag weer open voor “Hemafielen“. Dit is niet hetzelfde als hemofielen.

Ook winkel ‘Maaike kleedt‘ aan de Zuivelbrugstraat zette met graagte de winkeldeur weer open om, al of niet, naakten te kleden..
Op de gevelhoek met Grauwpoort en de Sluizekenkaai ontwaarden we een kunstwerk dat het restaurant-hotel Nonam
siert.
→Dit hoekhuis uit de jaren 1500, met bijkomende bouwwerken in de jaren 1600, stond vroeger bekend als ‘De Roos‘. Meer in Inventaris Onroerend Erfgoed

Nederkouter – Ceci n’est pas une maison. Hier is het waar de Zakman al het gros van het voorbije jaar zijn ‘settlement‘ heeft: aan het raam van de keuken van het IBIS-hotel.
Lees ook op deze blog: ‘Zakman’: Gent’s icoon voor armoede

Alzo geschiedde het, dat Sinterklaas op bezoek kwam bij de ouderen in “seniorenkot” ‘Het Otterke’ – in december 2017. En wat stelde hij vast, toen hij zijn boek inkeek: “er zijn geen brave oudjes”? Oeps: er zijn geen stoute oudjes, of ze waren al te biechte geweest!
Tot onze grote verbazing… omdat we het bestaan ervan niet vermoedden… Kapel Schreiboom aan de Kortrijksepoortstraat. Deze foto werd gepost op de facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘ door Dominiek Lust. De kapel behoort tot het voormalige ‘Hebberechtsgodshuis‘, dat begin de 13e eeuw werd opgericht door de Sint-Pietersabdij, aan de toenmalige Petercellepoort.
Uit een andere kapel – bij het huidige Parkplein – werd het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Schreiboom overgebracht. Het stond bekend om mirakelen. De kapel werd dan ook een bedevaartsoord. ‘Schreiboom‘ gaat terug naar het huidige Parkplein waar bij de ‘driesprong met boom’, de galg van Sint-Pieters stond…
Bron: Inventaris Onroerend Erfgoed
Op de Kouter worden kerstbomen verkocht tot Kerstmis
Dit statige huis in de Lange Steenstraat dateert van de jaren 1500 in is opgetrokken in Balegemse zandsteen. In de jaren ’70-’80 werden er kook- en naailessen gegeven. Meer in Inventaris Onroerend Erfgoed

Gent-Sint-Pieters. In het nog niet vernieuwde deel van de perrons liggen lagere perrons tussen die niet bestemd zijn voor de reizigers. Op elk van die lagere perrons staat nog een hok waarin een ondergrondse lift was aangebracht. Die perrons dienden om de post van de trein te halen. De vracht post werd met een karretje via de lift naar het sorteercentrum gebracht. Those were the days.
Er zijn nog steeds werken aan de Kouter, aan het nieuw pand ter hoogte van de kiosk
→Het gat dat er sinds het begin van het jaar zat, gaat dicht. De kiosk was zichtbaar vanaf de Ketelvest. Hier: in februari

 

Ook aan de Kleinvleeshuissteeg zijn er werken. Het ‘Steegjesplan’ zal daar voor iets tussenzitten? Lees ook in het Archief van deze blog onderaan de pagina over het Steegjesplan
Kerstverlichting – zo je liever wil Winterverlichting – bij Predikherenlei, Gras- en Korenlei – pic Tania De Mulder
Pas geleden publiceerden we een GW Extra met als centraal thema: foto’s over Gent van vijf jaar geleden. Gent in 2015.

Dit hoekhuis aan het Drongenhof bij de Lange Steenstraat is uit de 19e eeuw, mogelijk eind 18e eeuw. Het bijzondere is haar logia in Jugendstil aan de achtergevel aan de Sluizenkaai.

x

Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook