GW 2022-2023 – 12

GENTSE WINTER 2022-2023 20 december 2022 In deze twaalfde editie – getiteld ‘GW 2022-2023 – 12’ – hebben we het o.a. over:  Foreestelaan, Moutstraat – Winterfeesten, Kerstmarkt – ‘De Karper’ – Afbraak Sint-Bernadettewijk – oude cinema’s – Hof van Ryhove, sRijkensteen – ‘De Armste Week’ – meer

Foreestelaan, buurt UZ – Deze nieuwe wijk bij de Opper-Schelde – gebouwd op een braakliggend terrein (hierboven is een foto van voor 2019) dat ooit als amateur-voetbalveld dienst deed – is tegelijk nog in opbouw maar ook al gedeeltelijk in gebruik. Je vindt er thans zowel kantoren als woonappartementen…
… ook een studentenhome en een snackbar.

Toemaattragel – De nieuwe wijk wordt ontwikkeld door de Gentse bouwonderneming Maes en het Antwerpse moederbedrijf Van Roey
Het oude kantoorgebouw van Maes in de genoemde straat werd afgebroken en vervangen door een studentenhome. Enkel de iconische bulldozer, embleem van Maes, bleef staan als stille getuige van het verleden.→
Tussenbermen – Aanpalend aan de nieuwe wijk ligt de genoemde doodlopende straat met arbeidershuisjes. Lees op deze blog: Het zal nooit meer zijn als vroeger
Sint-Baafsplein – De pret op de ‘Winterfeesten’, c.q. ‘Kerstmarkt’, kan niet op. Aldus demonstreert Tania De Mulder op haar facebookpagina, genietend van de attractie-met-het-rendier. – pic Tania De Mulder
Ook Francine Vernack toont op haar facebookpagina haar enthoesiasme voor de attracties op het Sint-Baafsplein. Hier poseert ze naast een beeld van een soldaat uit een of andere fantasiewereld., een soortement Duplo-soldaat?

Sint-Pietersnieuwstraat – Het gebouw dat ooit toebehoorde aan HIBO – Hoger Instituut voor Bedrijfskunde – later onderdeel van de Arteveldehogeschool – en nog later deel werd van UGent – wordt met de grond gelijk gemaakt.

Woodrow Wilsonplein – De kerstsfeer – zij het een commerciële – beperkt zich niet enkel tot ‘de Kuip’. Ook “de Zuid” wordt iets stemmiger dankzij het kraam van ‘Abel’.
Bekijk ook onze beeldreportage over de Winterfeesten c.q. Kerstmarkt

Moutstraat – In een bijdrage op deze blog uit 2020, onder de noemer ‘Gluren bij de buren‘, brachten we een beeldreportage van een verlaten opbrengswoning. Deze wordt nu afgebroken. (foto uit 2020)

STAD – Tania De Mulder op facebook: “Een ritje gemaakt met de kersttram… het blauwe trammeke van tijdens mijn jeugd, maar dan nu vol kerstlichtjes. Plezant!”
Zonnestraat – Huguette Joliet postte in de facebookgroep ‘Gent by picture‘ een prachtige foto van de balkons en het plafond van het gebouw waar A.S. Adventure in huist. Lezeres Agnes Crispyn: “In mijn jeugd was dit een prachtige stoffenwinkel“.

Ledebergplein – kant Ledebergstraat – ‘Café Mondial’ – ooit bekend als ’t Centerke – kreeg een mooie vitrineversiering in de vorm van de in sierletters geschilderde ‘Happy Holiday’s’ en tegelijk een flinke dikke Kerstman!

Ledebergplein – Het kerststalleke met plusminus levensgrote beelden zit veilig opgesloten in een kot waar tralies voren staat. Het opschrift ‘Vrede aan alle mensen van goede wil‘ zegt impliciet dat er ook mensen van slechte wil zijn, en net tegen die categorie beschermt de tralies, zo zou je denken…
Misschien herinntert zich dienaangaand nog het “levend” kerstalleke – althans wat de schapen betrof – op de parking van de Ongeschoeide Karmelietenkerk in de Burgstraat? Het moet eind de jaren ’90 geweest zijn, dacht ik. Toen op een morgen waren de schapen plotsklaps verdwenen. Op wiens bord zijn die toen beland?

Ijzerlaan – hoek Kortrijksesteenweg – Café ‘De Karper’ is meer dan genoegzaam bekend. Voor vele redenen. Eén daarvan is dat de pa van Iljo Keisse, de ‘Keizer van ’t Kuipke‘ daar café houdt. Iljo hield dit jaar op met wielrennen.
Een andere reden is dat het café al decennia bestaat, zelfs ooit bekend om zijn dagschotels. Een halve eeuw zal geen overdrijving zijn. En.. dat het een prachtig interieur heeft, deels “overgeërfd” van een Irish pub die er ooit in huisde.

Sint-Bernadettestraat, Sint-Amandsberg – De wijk met de karakteristieke sociale woningen waar zo veel om te doen is de laatste jaren, ligt al gedeeltelijk plat op de grond.
En de toekomst? “In navolging van de tuinwijkgedachte uit de 20ste eeuw streven we naar een groene woonwijk” schrijft de Stad. Bekijk ook op deze blog: De gekraakte panden van Sint-Bernadette

Zwijnaardsesteenweg, Nieuw Gent – Op ons dossier over de oude cinema’s kwam nog een mooie aanvulling van Erik Dekeyser in facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘ “Op de Zwijnaardsesteenweg was er een bioscoop Vox met 450 zetels, die geopend werd op 23 februari 1951. Joanna Vergauwen-Martens was er enige tijd ouvreuse terwijl haar man Isidoor Vergauwen soms dienst deed als filmoperator. Deze bioscoop was één van de 26 wijkcinema’s te Gent en behoorde tot de socialistische volkshuizen. Hij sloot zijn deuren ten voordele van de supermarkt ‘Profi’ die daar tot einde 1992 gevestigd was, daarna ingenomen door een videozaak-zonnecenter, thans een ‘Carrefour-Express’ op het nr. 736.” – pic Google street view
BLOG – Ons dossier met een uitgebreide toelichting over, de oude cinema’s in de stad blijft een groot succes bij de lezer. Ons dossier werd in het voorjaar van 2019 samengesteld op basis van een scriptie van Lies Van De Vijver (UGent).
Deze laatste heeft intussen – eind 2021 – van haar scriptie een boek gemaakt, getiteld: ‘Gent Filmstad‘. En dit in samenwerking met Archief Gent, ook bekend als ‘De Zwarte Doos’.
Filmaffiches… Aansluitend op het voorgaande, brachten we op de blog ook verslag uit over een expo van oude filmaffiches… Deze (van de Scaldis) kregen we via Fett Bob
[/caption]
Onderstraat – Bij ons verhaal over de huizen aan de Onderstraat en de geschiedenis van Gent die daaran verbonden is, bracht lezer Ron Chiers ons op facebook nog eens in herinnering dat het Hof van Ryhove het oudste stenen huis is in Gent. In een oude editie van deze rubriek vonden we onze bijdrage terug die daar eveneens aan herinnerde. Oorspronkelijk heette het ‘sRijkensteen’.
Kunstlaan – We hadden het er al over in de vorige editie van deze rubriek: “De Zakman” heeft een geïmproviseerd tentje gekregen als onderdak in de huidige barre weersomstandigheden. “De Stad houdt hem in het oog” dixit de bevoegde Schepen.
Tennisstraat, Gentbrugge -Het ‘Ancienne Gantoise’ clubhuis was afgelopen week the place to be voor enthoesiasmering, geldophaling, en verslaggeving voor en over ‘De Armste Week‘. ‘Cirq TV‘ zond er de hele week live uit. Ook via AVS Vele artiesten kwamen in beeld. Dit was de derde editie voor Cirq, maar er zijn nog vele andere partners. Vrijdag 23 december volgt nog een feestje in de Vooruit.

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook