Gentse Winter 2023-2024 – 11

GENTSE WINTER 2023-2024 05 januari 2024 Dit is de elfde editie van deze rubriek in dit winterseizoen. Met o.a.: De connectie Saint-Raphaël-Gent, hoedje voor Elly (Claus), drijvende badhutten op de Achterleie, nieuwbouw aan de Antwerpse Voetweg, monumentale trap Kartuizerklooster, meer… 

Saint-Raphaël, France – Je weet het misschien: Gent is al decennia “verzusterd” of “verbroederd” met de genoemde gemeente aan de Côte d’Azur…
Onze man in Frankrijk – Gentenaar Johan Tielemans woont in Lyon – zocht voor ons uit wat in die Franse kuststad zou refereren naar Gent…? Wel, dit: “La réplique du “communier” du beffroi de Gand (Belgique) offert par cette ville à l’occasion de son jumelage avec Saint-Raphaël (Var) le 16 juillet 1958 …
De replica van het beeld van de torenwachter staat dan nog wel op het Square de Gand!
De relaties tussen de twee steden zijn een realisatie van Eugène Felix (1892-1968), naar wie de dreef in het Citadelpark werd genoemd, alwaar het gedenkteken van dit broederschap staat uit 1960. Het broederschap zelf dateert van 1958.
Eugène Felixdreef, Citadelpark – Gedenkteken Saint-Raphaël
In Saint-Raphaël kreeg de bezieler ook een straatnaam: Avenue Eugène Felix. “De zusterband met Saint-Raphaël is in 2018 beëindigd op vraag van het ‘Jumelagecomité’ van Saint-Raphaël zelf.” Bron Stad Gent/Bilaterale partnerschappen.
Huidevetterskaai, achter de Sleepstraat – In facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen postte Michel Noppe een mooi schilderij van de Achterleie. Daarop is iets merkwaardig te zien. Ten eerste: een trap op de oever die er eentje blijkt te zijn van de Willem de Beersteeg. Ten tweede: twee (drijvende) hutten. Het is gissen naar de functie van deze laatste. Guy Dupont van ‘Archief Gent’: “Interessant! Zouden het washuisjes zijn, zoals de wasbakken en wasvlotten die we kennen van foto’s?”
Ottergemsesteenweg – We spotten we een oldtimer Morgan van een type dat we nooit eerder zagen… een oldtimer koersauto. Een kitcar model. Bekijk meer oldtimers in Gentse straten (en rand).
Sint-Pietersnieuwstraat – ‘Kunstencentrum Vooruit’ ofte ‘Viernulvier‘. Sfeer in het café op de laatste vrijdag van het jaar.

Kalandeberg – Mageleinstraat – Dit was de plek waar het huis van Joos Vijd stond. Hij was de opdrachtgever voor het maken van het retabel ‘Lam Gods’. Hij staat er zelf op, alsook zijn echtgenote Elisabeth Borluut. Op deze plek werd in 2019 nog gezocht naar het verdwenen paneel van de ‘Rechtvaardige Rechters’.

Antwerpsesteenweg – Antwerpse Voetweg, bij Potuitparkje – Nieuwbouwappartementsblokken bezetten het kasteelpark – of wat er van het park nog overblijft… 
Ook een deel van de tuin van de naastliggende villa werd bij dit nieuwe woondomein gevoegd.
Het domein wordt afgeboord met rijwoningen aan de voet van het Potuitparkje. Tussen domein en parkje komt een fietspad, dat de verbinding gaat maken tussen de basisschool van het Sint-Janscollege (Heiveldstraat) en de Antwerpsesteenweg.
Veldstraatby night… Eén van onze (naar eigen bescheiden mening) eigenste iconische foto’s. Deze werd gemaakt vanuit de ‘Roue de Paris’ in 2016.
BLOG – Woensdag 27 december 2023: we lezen een interview in Het Laatste Nieuws, regio Gent, in welke Daniel Foucart (eerder in onze blog) persblog.be vermeldt als inspiratiebron. “Great!” (pic  uitklikbaar)

VOLK – Naar aanleiding van ons artikel over huizen waar de familieleden Claus in gewoond hebben  formuleerde lezeres Gertjie Henderick een mooie anekdote over de eerste vrouw van Hugo Claus: Elly Overzier.  
“In 1954 woonde de familie Claus, Germaine, Oddo, Guido en Johan op het Bijlokehof naast de café op de hoek rechtover de Bijloke [Louis Pasteurlaan]. Ik ben er dikwijls geweest. Germaine en mijn mama kende elkaar van de school in Deinze. Soms kwam vader Claus eens binnen. Germaine verzorgde een oudere dame die er een kamer had. Ik heb er Hugo en Elly ontmoet toen ze terug kwamen van Rome en Parijs (…). De dag voor hun trouw beseft Elly dat ze geen hoedje had. Mijn mama die ooit modiste geweest was had, voor mijn oudste zus, een hoedje gemaakt voor haar diploma uitreiking aan de Normaalschool. Met dat hoedje is Elly getrouwd.”  Op de foto: Predikherenlei, één van de oude adressen van Hugo.
Fratersplein – Luc Bohez toont in facebookgroepGent in oude foto’s en afbeeldingen‘ 
Het Instituut ‘Sint-Jan de Deo‘ is er gevestigd. Thans een afdeling van ‘PC Gent-Sleidinge’. In dit gebouw werd later de ‘Vrede van Gent‘ ondertekend tussen delegaties van Britten en Amerikanen, op 24 december 1814.
Lieven Bauwens had van het oude Kartuizerklooster een fabriek gemaakt. Hij was de man die – o ironie – de Britse ‘Mule Jenny‘ naar België had gesmokkeld. Terwijl hij ook Napoleon beleverde met militair textiel...  Uitgerekend dààr gingen de Engelsen zitten vergaderen!
Sint-VeerlepleinEen anekdote. Op een dag in de jaren negentig, kwam ik vaak in een nachtwinkel op ’t Veerleplein (kant Rekelingen). Toen ik daar eens voor de deur stond, stormde de (Pakistaanse) winkeljongen op me af met de vraag of ik een buitenlander wilde te woord staan die naar een
toeristische plek vroeg. Hij begreep hem niet. Hij stelde de toerist aan me voor. De man was rijzig en droeg – warempel – een authentiek cowboypak, incluis ‘stetson’ hoed en ‘rattlesnake boots’! Hij keek me minzaam en verwachtingsvol aan. Ik sprak hem aan in het Engels, er vanuitgaande dat hij Amerikaan was… Lees het hele verhaal: ‘De cowboy op ’t Veerleplein
BLOGWaren de jaren tachtig prachtig, en die van zestig de beste?  We lieten eerder deze week een vraag los op de lezers van de Gente facebookgroepen. ‘Wat maakte Gent toen zo anders dan vandaag…?’ Daarop kwamen zeer veel lezersreacties.
Wat is nu onze conclusie? Niet alleen heeft het geheugen (bij zgn. boomers) de eigenschap om selectief te onthouden wat leuk was, ook het feit dat iets zich afspeelt in zijn/ haar jeugd heeft zijn belang. De tijd werd anders beleefd in de jeugdjaren…
Maar dit volstaat niet om op onze vraag te antwoorden; Wat ons betreft zijn er ook objectievere argumenten aan te dragen. Een hele belangrijke o.i. is dat Gent in de voorbije eeuw de transitie maakte van provinciestadje (“ons-kent-ons”) naar “grootstad”, met alles wat daarmee vasthangt. Het gezellige nest versus de anonimiteit. Lees onze beider verhalen:Ze hadden ‘iets’… die jaren van een (kleine) halve eeuw geleden…enWaren de jaren tachtig prachtig, en die van zestig de beste?
Kraankindersstraat, bij Ham – De nieuwe ‘Matadibrug‘ is na de ‘Bataviabrug’ (tussen Stapelplein en Schipperskaai) de tweede fietsers -en voetgangersbrug die de Oude Dokken met het stadscentrum verbindt. De nieuwe brug ligt zuidelijker: tussen Kleindokkaai en Handelsdokkaai. Ze is 112 meter lang en ligt in het verlengde van de Kraankindersstraat. De naam verwijst naar de gelijknamige havenstad in Congo. – pic Stad Gent
BLOG – De jongste editie van de nieuwsbrief van de ‘Gentse Gidsen’ wijdden opnieuw veel aandacht aan bijdragen uit persblog.be. Zo kwamen acht van onze artikels aan bod: ‘Waar studenten het glas heffen en hieffen‘, ‘1970s-’80s. Er waren toen nog zekerheden in het leven‘, 
De verdwenen burcht van Wondelgem‘, ‘Louis XVIII vlucht voor Napoleon… naar Gent‘, ‘Muziekkiosken in Gent, nog bestaande en verdwenen‘, ‘Waarom het Visserijkanaal naast de Nederschelde?‘, ‘Verdwenen en verminkte monumenten‘, ‘De prenten van Joseph Carmine‘.
x

 

 


  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook