Gentse Winter 2023-2024 – 09

GENTSE WINTER 2023-2024 13 december 2023 Dit is de negende editie van deze rubriek in dit winterseizoen.

Kortrijksesteenweg, Sint-Denijs-Westrem – Lezeres Solveig Henderick vertelde nog een “straffe” anekdote naar aanleiding van onze reportage over de Kortrijksesteenweg tussen ‘de Sterre’ en Sint-Martens-Latem. “Toen er in ons bedrijf Amerikaanse zakenlui op bezoek kwamen werd er ’s avonds steeds gedineerd in een van de vele restaurants in Latem dus via de Kortrijksesteenweg. Ik spreek van de jaren ’80. Een Amerikaanse dame niet vertrouwd met de raamprostitutie vroeg argeloos aan mijn Belgische directeur “are these all wax museums?” Zij associeerde die stilzittende dames met wassenbeelden.”

Corneel Heymanslaan – Er heerst ook een kerstfeer in het UZGent! Her en der vind je een kerstboom in een wachtzaal, en in de centrale wachtzaal bij de loketten zit zelfs een heuse kerstman op een stoeltje bij de overige wachtenden! Terwijl het publiek wacht tot het bevrijdende volgnummer op een scherm verschijnt, zodat ze naar een loket kunnen schrijden, wacht de kerstman… op Kerstmis natuurlijk.

Sint-Annaplein – Nieuwebosstraat – Lezer Johan Rommelaere reageert op één van onze verhalen over de Sint-Annakerk. “Een Davidster komt in meer kerken voor bv. ook in het metselwerk van de gevel van Sint-Martinus [Ekkergemkerk]. Het is niet noodzakelijk een exclusief vrijzinnig symbool. Het verwijst naar het huis van Koning David.
De 2 door elkaar gevlochten verwijzen naar het oude en nieuwe testament.
Al zit er aan de St.-Annakerk vermoedelijk wel een ‘Groot Oosten tempel’ verhaal. Kende dit helemaal niet. Intrigerende illustratie van de tijdsgeest net als het ‘Campo Santo’ van Mariakerke met de bisschoppengallerij.
Tegenzet van Bisschop Bracq tegen het ‘Geuzenkerkhof’. De 19de eeuw blijft voor veel mensen een slecht gekend stuk geschiedenis maar Gent is toen ontzettend veel veranderd.”
VOLK – Gentse, Franstalige boekenauteur, Suzanne Lilar… Een huis aan de Coupure Rechts werd in 1983 gebruikt als decor voor de film ‘Benvenuta‘ van de Belgische regisseur André Delvaux (…). Benvenuta is gebaseerd op het boek ‘La Confession Anonyme’ van de Gentse schrijfster Suzanne Lilar. Suzanne Lilar schreef onder andere ook de roman ‘Une enfance gantoise‘ in welke de Coupure wordt vermeld. Ze werd in Gent geboren als Suzanne Verbist in 1901 en stierf in Brussel eind 1992. Het huis waarover sprake heeft geschiedenis. We brachten die geschiedenis voor je samen in ons artikel: ‘Iepensteeg, groots in haar onooglijkheid‘.
Bekijk méér tekeningen van Daniel Foucart

Korenmarkt – Eén van de topattracties ieder jaar tijdens de kerstperiode is het gigantische reuzenrad ‘Grand Soleil‘. Het rad is maar liefst 45 meter hoog. Dit rad staat er elk jaar sinds 2017.
In 2016 hadden we er nog de ‘Roue de Paris‘, dat met zijn 55m, groter was dan de huidige. We hebben er nog een reportage over uit die tijd.

De ‘Sapin magique‘ op het Sint-Baafsplein is dan weer voor kinderen of voor volwassen met hoogtevrees 😉 
Of de bar in de vorm van een soort Pisatoren, met wieken op het dak…
Bekijk onze nieuwste reportage over het kerstgebeuren in de stad
Of de draaimolen met de Kerstman op het dak van een kersthut…

 

EVENT – Het kerststalleke ten huize van…

EVENT B&B’s in de wijde omgeving pikken een graantje mee van de Gentse ‘Winterfeesten’. Zo lazen we op ‘TripAdvisor’ bij ‘B&B Au Grenier’ in de buurt van Zottegem: ““Voor een kort verblijf in Gent boekten we 2 nachten bij deze B&B.(…)”
Zo is er ook nog het ‘Leopold Hotel’ in Oudenaarde dat op sociale media adverteert met het oog op het binnenhalen van toeristen voor de Gentse ‘Winterfeesten’. Over Gent in hun advertentie: “Laat je niet tegenhouden door overvolle en dure hotels en parkeergarages. Slimme shoppers boeken een nachtje in Leopold Hotel Oudenaarde. Met het treinsation op één kilometer van de deur sta je in 30 minuten op het prron van Gent-Sint-Pieters. (…)”

Sint-Baafsplein – Het kerststalleke staat weer in de kathedraal! ‘Kerstdiorama‘ heet het officieel, wat zo veel betekent als ‘kijkkast’. Meer dan 200 personenfiguurtjes en meer dan 250 dierenfiguurtjes staan in een miniatuurversie van het geboortedorp van Jezus Christus. Het volledige kerstverhaal zit verweven in genummerde scènes.
Stalleke is hier een misleidende aanduiding. Het diorama neemt een ruimte in beslag van een paar pingpongtafels bij elkaar.
En wie al véél eerder ging kijken – ca. een vier jaar geleden – herinnert zich nog dat er eens twee diorama’s waren in de kathedraal, aan weerszijden van het kerkschip. Twee vriendinnen verzorgden elk één. Sinds de ene vriendin ziek werd en nadien verzaakte aan haar hobby, blijft er nog één. Bekijk onze reportage over het kerstgebeuren, incluis het diorama
STADMarcel Demuyter bracht nog een van zijn prachtige tekeningen over een straat in Gent die je in de belle époque zou kunnen situren. Meestal’s taferelen zich in het Patershol,  maar dit keer twijfelen we daaraan, gezien twee van de drie torens van Gent boven de daken uitsteken: de Sint-Niklaaskerk en de Sint-Baafskathedraal. En wat zegt de auteur? Antwoord: “Het is de Vrijdagmarkt”.
Bekijk méér van Marcel op deze blog: Van de kappersstoel naar de tekenplank
Achterstraat – Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – In het steegje tussen de twee genoemde straten stond een bureaustoel… Misschien bedoeld voor een straathoekwerker? 🙂
Zonnebloemstraat, Brugse Poort – Ook al hebben we ze een aantal jaren geleden al getoond in deze rubriek: zie hier een ouderwetse trekbel die nog steeds in gebruik is !
Alexianenplein, bij Zwartezusterstraat – Het grote aantal daklozen in de stad baart menigeen zorgen. Gezien de nachtopvang historisch al altijd te weinig bevonden is, zoeken daklozen plaatsjes om de nacht door te brengen, wég van de kou….    In de ‘Luca School of Arts’ (hogeschool Sint-Lucas) brengen daklozen de nacht door!   
Iemand kiekte die terwijl ze sliepen, of terwijl ze zich aan het opfrissen waren.

Volgens de ter ziele gegane blog ‘De Gentse Zwijger‘ op 24 februari 2008, zou dakloze Antoon, de ‘Zakman‘, toen al twintig jaar eerder in de stad zijn gesignaleerd… M.a.w. al eind de jaren ’80. Dit wordt bevestigd door lezeres Anita Baudonck in de facebookgroep ‘alles van en over de stad Gent‘: 
“Ik had in de jaren ’80 mijn eigen zaak en liep daar dan al in de buurt.” (pic uitklikbaarWe brachten de ‘Zakman’, genaamd Antoon, nog eens in  het voetlicht
Een lezeres beleefde de ‘Zakman‘ dan weer van dichtbij. Op facebookgroep ‘Mijn Gent vroeger en nu‘ schreef ze: “Deze man lag reeds paar keer bij ons in het ziekenhuis, de eerste dagen mochten we niets doen, hij sliep veel, nadat we beetje bij beetje vertrouwen wonnen mochten we hem wat verzorgen , wassen, haar laten knippen , hand en voetverzorging , zijn spullen in de zakken werden allemaal gewassen in het ziekenhuis, de sociale dienst boodt hem allelei instanties aan om hem te helpen, maar alles weigerde hij, toen het medisch verantwoordt was, verliet hij terug het ziekenhuis. Met zijn zakken de straat op …. Antoon is iemand met een groot intens verdriet.”

Ook Dstarz Fly getuigde over de ‘Zakman‘ op facebook: “Ik werk in de NO, reeds 15 jaar. Die man is altijd welkom en de mensen die rondom hem werken weten dat ook. Maar hij weigert, wat zijn keus en recht is. We hebben hem een 10 tal jaar geleden, toen het eens zeer koud was, twee dagen ontvangen. Hij is snel weer naar de straat gegaan.”
Sommige lieden op facebook beweerden dat ze “van horen zeggen” wisten dat de  ‘Zakman‘ dood was. Dit is fout. Even in herinnering brengen dat een andere dakloze, de Poolse Wieslaw Sienkiewiecz, in maart van dit jaar is overleden. Niet ‘Zakman’. – pic Het Nieuwsblad

Lezer Erwin Storme, die ook bijdragen levert aan deze blog, reageerde op facebook op filosofisch-poëtische wijze… “Figuren als ‘Zakman‘ hebben me altijd geïntrigeerd. Hij is meer de Diogenes onder de daklozen of een Taoïstische zwerver uit de Chinese 8ste eeuw. Hij is anders dan de dronken bedelaar aan de supermarkt of de zigeunervrouw met kind in de winkelstraat. Hij doet me denken aan de onlangs overleden Jozef Van den Berg, een voormalig poppenspeler, theatermaker en acteur die plots, van de ene dag op de andere, als kluizenaar ging gaan leven. Of een Thierry de Cordier, een kunstenaar die halverwege de jaren ’80 bivakkeerde in een oude vervallen katoenfabriek aan de Drongensesteenweg. Ik weet het, ik zie het te romantisch, te poëtisch… alsof hij, Zakman, een figuur is uit een roman van Dostojevski of Kerouac, of een toneelstuk van Beckett, of een personage uit een film van Mike Leigh… of de spreekwoordelijke gewezen professor aan de Sorbonne die onder de bruggen van Parijs slaapt.” (Foto: Cataloniëstraat in 2016)
Posteernestraat, buurt Oude Houtlei – Lezeres Christien Puissant vraagt: “Waar lag het Posteernehof?” Antwoord: “Het lag in de Posteernestraat, maar is afgebroken. Uit ‘Inventaris Onroerend Erfgoed‘: ” Van 1585 af werden het Hof ter Posterne en de dienstpoort ingenomen door de cisterciënzerinnen van Oost-Eecloo die het geheel uitbouwden tot een klooster, en er tot 1796 verbleven. In 1833 werden de gebouwen van het klooster van Oost-Eecloo overgemaakt aan de Jezuïeten die in 1842-1843 toestemming verkregen tot sloping van de oude Posteernepoort en op dezelfde plaats de thans nog bestaande Jezuïetenkerk optrokken.” De vraag werd gesteld naar aanleiding van onze post over Michelle de France die er verbleef. 
De kerk wordt gebruikt als atelier voor de ‘Luca School of Arts’.
Goudenleeuwplein – De collectie van erfgoedfoto’s die in een plakboek van Delhaize – ‘Historisch Gent‘ – moeten ingebracht worden, bevat een aantal leuke plaatjes. Dit hier is het ‘Huis de Fonteyne‘, een rederijkerskamer, gefotografeerd in 1908 door Constant D’Hoy. De woning huisvest thans een ribbenrestaurant. Lees in dit verband op deze blog: Van De Fonteine naar Minard, naar Romain Deconinck
Korenmarkt – Ook in het Delhaize-boek:’ Het Pakhuis‘. Het stond er op de plek waar het postgebouw nu staat. Het schilderij is van ca. 1850, door een anomieme schilder. Lees op deze blog: De mummie van het Pakhuis op de Korenmarkt
Noteer dat rechts van ‘Het Pakhuis’ café ‘De Hazewind’ gelegen was, een plek waar diligences vertrokken met passagiers en met vracht (naar andere steden). Het café verdween met de bouw van het postgebouw, maar leende haar naam aan het belendende steegje. Of was het cafénaam genoemd naar het steegje? “Hazewind” wijst anders wel op heel snel transport… wat er zou kunnen op duiden dat het café eerst zo heette.
Lees op deze blog: De louche steegjes aan Korenmarkt en Groentenmarkt
Kuiperskaai – Het ‘Coliseum‘ staat ook in het Delhaize-boek. In de tijd dat het gefotografeerd werd, tijdens WO I, heette het ‘Wintergarten‘ en werd het gebruikt als plek om Duitse soldaten verstrooiing te bezorgen. Het ‘Coliseum’ is verdwenen. ‘Shopping Center Zuid‘ staat er gedeeltelijk op. In dit verkoopcenter zijn echter de steunbalken van het ‘Coliseum’ gebruikt.
Lees in dit verband: Het Coliseum en meer fraais van Geo Henderick
De Delhaize erfgoedstickeractie loopt nog slechts tot 21 december. Veel “collectioneurs” zullen nog niet klaar zijn met verzamelen… jammer! We hadden de actie liever nog wat langer zien lopen.
Op woensdag 20 december om 13u00 vindt in het ‘Archief Gent’ een ruilbeurs plaats.
OLDTIMERS – In de Ottergemsesteenweg stond deze week een uiterst zeldzame Citroën SM. De auto was het topmodel van de Franse firma Citroën in de jaren zeventig.
Hij was uitgerust met een de V6-motor van Maserati.
In 1970 maakte een fotograaf voor ‘Inventaris Onroerend Erfgoed‘ een foto van de Wijzemanstraat. Wat is daar o.a. op te zien? Juist! Een Citroën SM. Gezien de auto pas in maart 1970, op het Autosalon van Genève, werd voorgesteld, hadden we hier in Gent één van de eerste eigenaars van de wagen.
Bekijk ook onze oldtimerrubriek op deze blog 

x

 

 


  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook