Numero Eén

GENTSE ZOMER 2022 11 maart 2022 In deze eerste editie – getiteld ‘Numero Eén’ – hebben we het over: Kikvorsstraat. Berkhoutsheide. Toemaattragel. Moutstraat. Sint-Pietersplein. Jan Breydelstraat. Muinkpark. Brusselsesteenweg. Maaseikplein. Overpoortstraat. Bevrijdingslaan. Meer

Rozebroeken – Le “nouveau” printemps est arrivé
Citadellaan – Le “nouveau” printemps est arrivé
VOLK- In een bericht van de facebookpagina ‘Ambachtenmarkt Gent‘ vernamen we het jammerlijke overlijden van Nele Daman, bij iedereen gekend als “Bobonne Cuberdon“… Ook zij stond met haar kraam op de Groentenmarkt. Soms aan de zijde van “Carl cuberdon“, de beruchte ruziemakende cuberdonverkoper. Een paar jaar geleden filmden we haar met haar kar op de Vleeshuisbrug.

Bevrijdingslaan – We merken meer leegstand in winkelpanden, ook hier.
Bekijk onze reportage over de Bevrijdingslaan

Bevrijdingslaan – Afrikaans masker aan de balustrade…
Maskers spelen in heel Afrika een zeer grote rol. Iedere stam heeft zijn eigen masker.
Overpoortsstraat – Waar het café ‘Overpoort Bowl‘ nu is, was voorheen V-Tax gevestigd.

Op de foto zie je het gebouw in 1979 – pic beeldbank.gent
Lees meer over het Sint-Pietersplein en over de Overpoortstraat

Muinkpark – Vorige week pikten we een opzienbarend bericht op van facebook. Mattie Ceelen deed in de facebookgroep ‘Muinkparkwijk – Bourgondische wijk Gent‘ een oproep aan ieder die mogelijk Joao zou gezien hebben. Dit is de naam waarmee de “bankzitter” – die al jaren op hetzelfde bankje plaats nam in het Muinkpark – zich liet begroeten.
Enkele jaren geleden al meldden we dat de goede man van de Limburg afkomstig is.
In september 2020 berichtten we dat de man al een poos verdwenen was uit het park. Blijkbaar is familie van hem uit Nederlands Limburg naar hem op zoek gegaan. Hij zou al vele jaren niets meer van zich hebben laten horen aan zijn familie, incluis zijn drie dochters. Vandaar de oproep.
Sint-Pietersplein – “Altijd prijs, altijd prijs!” – De Halfvastenfoor is in de maak. Afspraak op en rond het Sint-Pietersplein van 19 maart tot en met 10 april!
Allez, roulez!“. Aan onze beschouwing over de kermis van vroeger voegde Etienne Fornier in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘ 
nog toe: “De vuile talluure, de boxring waar publiek werd uitgedaagd, een buisvormige piste waar moto’s rondjes maakte, de zierluuper Aimé die met zijn collectebus rond liep. Was anders dan nu.” – pic Geo Langie
Lezer André De Pauw merkte op in een reactie op Linkedin: ”Aantrok hadden ook de bokstent en ‘de luut mee den beer‘ waar geldprijzen werden beloofd…en heimelijke ofte louche afspraken schering en inslag waren om de beloofde prijs niet te moeten ophoesten.” – pic kermisvantoen.nl
Jan Breydelstraat – Het ‘Design Museum‘ deed vorige zondag de deuren op slot voor twee jaar. Zo kunnen de renovatie- en nieuwbouwwerken ongehinderd uitgevoerd worden. In die periode van twee jaar wordt het een ‘rondzwervend museum‘ met tentoonstellingen in binnen- en buitenland.
Bron: Persruimte Gent
Lees ook op deze blog: Stadspaleizen deel 2, met o.a.: Hotel De Coninck (Design Museum)

Quote: “Roeien was ooit pakken populairder dan voetbal in Gent (…). De Henleykaai kreeg er haar naam door, toen de Gentenaars de regatta in Henley wonnen. En de jaarlijkse “buutjesvoaringhe” op het kanaal Gent-Terneuzen trok 50.000 man op zijn hoogtepunt.” Aan het woord: Bart Moerman, lezer van persblog.be en redacteur bij de gazet De Gentenaar.
Op de foto: roeiers tijdens de eerste internationale wedstrijd op de Watersportbaan, 1955.
Lees ook op deze blog: Neermeersen kreeg Watersportbaan voor meer dan één reden

VOLK – Op Internationale Vrouwendag mag hier zeker het artikel van Beatrijs De Vos over Jenny Van Rysselberghe niet ontbreken! Zij was een sterke vrouw, en ook een virtuoze in muziek. 

Brusselesesteenweg – Bij Autohandel De Wilde staat een Chevrolet Corvette uit de jaren 1990…
Bekijk meer oldtimers in Gentse straten

Maaseikplein, Geraard de Duivelstraat – Op enkele plaatsen staan al paaslelies… – pic Huguette Joliet
Muinkkaai – Aan de achterkant van de Vooruit heb je een mooi zicht op de Muinkschelde.

Abrahamstraat ↑ – Prinsenhof – In elkaars buurt: twee markante woonhuizen.
Hierboven: Prinsenhof – kant Abrahamstraat

Moutstraat – Neoclassicistisch kasteeltje, bij de Opperschelde. Vroeger moet het terrein volledig omwald geweest zijn.
Tot 1851 was er ook een tussenwal die het domein in twee deelde. Volgens Inventaris Onroerend Erfgoed wijst dit op een mogelijk middeleeuwse oorsprong.
Achterkant kasteeltje – pic Inventaris Onroerend Erfgoed

ToemaattragelUPDATE BOUWWERVEN – bouwwerf bevattende Moutstraat – Foreestelaan. Wie zich bij de Toemaattragel (in het verlengde van de Stropkaai aan de Schelde) nog een stoppelveld, of zelfs nog het eerdere voetbalveldje herinnert, zal de plek vandaag niet meer herkennen…
Op de meest recente foto zie je de in wording zijnde studentenhome ‘Billie’s Place’.
Vorig jaar in september stond hier nog zo goed als niets. Het is de plek waar voorheen het bedrijfsgebouw van bouwbedrijf Maes gevestigd was (die ook de bouwheer is van het project). Dat bedrijfsgebouw was toen net afgebroken. (open ruimte links van de camion).
De oudere foto op dezelfde locatie is van januari 2021. Toen stond het gebouw van bouwbedrijf Maes er nog (met haar typische bulldozer voor de deur als embleem). Bekijk méér bouwwerven: ‘Gent, met haar veranderende skyline’ Maar dit is niet alles: het hele stoppelveld staat intussen vol appartements- en kantoorgebouwen. Lees ook op deze blog: ‘Oud en nieuw. Het zal nooit meer zijn gelijk vroeger’
BerkhoutsheideUPDATE BOUWWERVEN – Zicht op bouwwerf, bevattende Smaragdstraat. Dit zijn  zijstraten van Kikvorsstraat
Berkhoutsheide afgelopen zomer – Lees ook op deze blog: Gent, met haar veranderende skyline

KikvorsstraatUPDATE BOUWWERVEN – Braakliggend terrein na sloop tussen de blokken ‘Mercurius’ en ‘Windekind’. Volgens Stad Gent: er komen 92 nieuwe sociale woningen in een nieuw gebouw. Het gebouw zal een hoger en een lager gedeelte hebben. Op het gelijkvloers komt er een speel-o-theek. Lees ook: Gent, met haar veranderende skyline  
Lezer Johan Van Holderbeke deelde ons een anekdote mee op facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘.  “En zeggen dat ik die blokken heb “horen” zetten. Tussen 1974 en 1977 zat ik in het ‘middelbaar’ en op internaat in wat nu Sint-Paulus is, wat toen Sint-Aloisius was… en gedurende lange tijd hoorden we het heien van de palen voor de bebouwing die daar werd gezet. Onze examenstof werd er letterlijk “ingestampt“. En dat was o.a. ook in de hete zomer van 1976 die al in juni begon.”
Lees ook op deze blog: Nieuw-Gent voor ‘dummies’

Lezers herinneren zich “het zand” of “de duinen” waar nu Nieuw Gent is. Vanuit Steenaarde gezien, is dit over de Zwijnaardsesteenweg. Want, Steenaarde, beste lezer, is niet “nieuw” maar “oud” Gent.
Frank Deruyck: “In de “opgespoten” grond gingen wij crossen met onze brommers, tot grote ergernis van de flikken die mij daar nog achternagezeten hebben met hun BMW-motoren, terwijl ik kansloos was met mijn Hondatje 50cc.” (foto is uit 2017)
Lees het verhaal van Frank Deruyck over tandarts Hoet→

Tot slot nog een opmerking in verband met Nieuw Gent… Aan de Ringvaart – gegraven tussen ’50 en ’70 – werd in 1966 gewerkt ter hoogte van het huidige Nieuw Gent. Dit weet lezer Jan Deleu: “Als jongen van 9 heb ik deze graafwerken gezien.”
In de jaren ’70 kwamen de grote sociale woonblokken.
Noteer 29 april tot en met 8 mei alvast in de agenda: Floraliën!
Bloemen, planten à volonté. Het was van 2016 geleden. Door COVID-perikelen werd de tentoonstelling telkens afgeblazen.
Tijdens de Floraliënhal wordt een ode gebracht aan de gebroeders Van Eyck.
De postzegel toont de Floraliën in 1965
Tot slot onze bijdragen aan de jongste nieuwsbrief GG-Flits, van de Gentse Gidsen: 
De ‘mysteries’ rond Jacob van Artevelde blijken een scheet in een fles
 (pic uitklikbaar)

Lees meer op deze blog:



Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook