GENTSE ZOMER 2021 26 maart 2021  Deze eerste editie van de nieuwe reeks ‘Gentse Zomer’ bevat kleine nieuwsjes van overal uit Gent: Mageleinstraat, Krommewal, Musschestraat, Isegrimstraat, Brugsesteenweg, Ferrerlaan, Citadellaan, Maaseikstraat en veel meer…  

Op 26 maart 2018 was in bakkerijAux Merveilleux de Fred‘ – in de Mageleinstraat met de hoek met de Bennesteeg – de grote schoonmaak van de majestueuze luster aan de gang.
‘TRIAGE’ – het project om leegstaande winkelpanden tijdelijk op te fleuren door middel van kunst in de etalage – houdt er mee op.
Het kunstproject loopt reeds verschillende maanden. De creaties zijn van Maria Degrève, Lieve D’hondt en Freya Maes. Op de foto: Krommewal 1, op de hoek met de Goudstraat. Bekijk alle winkels
Achilles Musschestraat – Geen kunstproject hier. Wel: spullen “te geef”.
De wijnhandel ‘Amor’ vino’ aan de hoek van de Isegrimstraat en de Brugsesteenweg wordt binnenkort een frituur. De straat is genoemd naar de wolf uit ‘Van den vos Reynaerde‘.
Langsheen de Brugsesteenweg in Mariakerke, ter hoogte van busstation ‘Mariakerke Post’: kip- en ribmobiel.

Aan de Francisco Ferrerlaan – schuin tegenover de ingang van het Guislain instituut – kregen de dromen van de bewoners hun beslag op de ruit.
Afhaaladressen voor voedsel blijven succes hebben. Bij de Bocca‘-pastabar aan de Citadellaan staat men op het middaguur tot buiten aan te schuiven.
Rommelwater” is de volksnaam die verwijst naar het gerommel van molenraderen die gebruik maakten van de getijden, gecreëerd tussen Nederschelde en Visserijkanaal, en die dienden om machines aan te drijven. We spreken over het pre-stoomtijdperk, de Oostenrijkse Tijd.
Lees op deze blog: Waarom het Visserijkanaal naast de Nederschelde?

Het was weer hommeles aan het Sint-Pietersplein op woensdag. De COVID-19-maatregelen werken sommige studenten op de heupen… en dat uitte zich in een samenscholing op het plein.
Een Volvo 244 uit de jaren 1970 van het Centrum van de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. In vervlogen tijden vertrok de Ronde nog in Gent, zoals is aangegeven op de affiche uit 1938. Wisten jullie nog dat de lokale wielergoden in Gent in die tijd o.a. Gaston en Aimé Dossche waren? Die van de fietsenwinkel Dossche Sport?
Anwerpsesteenweg – Dossche Sport (thans afgebroken)
‘Ronde van Vlaanderen’ 1938: start in Gent

Het huis met de lichtgevende letters ‘HOOP’ aan een gevel aan de Koning Boudewijnstraat is actueler dan ooit. Lichtkunstenaar Reinout Hiel was er op 22 maart 2016 aan het werk met de letters uit een oude gevelverlichting, toen hij over de radio hoorde over de aanslagen in Zaventem en in Maalbeek. Hij besloot daarop om uit de letters dié vier te selecteren en in die volgorde te plaatsen.
Bemerk dat rechts van die letters ook de letters ‘en al’ werden toegevoegd 😀
Afgelopen week werden de aanslagen op de luchthaven en in de metro in Brussel herdacht. Lees op deze blog: Reis naar Molenbeek, da’s ook het buitenland

In oude teksten lees je soms iets over ’t Rolleke. Dikwijls is dit in verband met opgepakt worden voor dronkenschap en in het cachot gestopt worden.
In de blog ‘De Kuip-Gent‘ lezen we dat ’t Rolleke “een tijdelijke slaap- en opvangplaats voor dronkaards en ordeverstoorders binnen de oude stadsgevangenis de ‘Mammelokker’ aan het Belfort” was. In 1902 werden de dronkaards echter naar het vondelingengesticht van Sint-Jan in d’Olie aan de Schaapmarkt gebracht. En hier volgt dan een duidelijker betekenis van de volkse benaming. Daar werd al in 1820 in de buitenmuur een draaiend beschot ingebouwd opdat boorlingen er anoniem konden worden bezorgd: een “rolleke”. Zelf haalde de blog haar mosterd bij Ghendtsche Tydinghen.
Lees op deze blog: Oliestraat? “Dullenhuis” Sint-Jan-in-d’olie?

De man met de verrekijker” wordt op diverse plekken in Gent gesignaleerd. Bv. aan de Nekkersvijverstraat, zijstraat van de Gentbruggestraat. Deze foto werd door Eric Blancquaert gemaakt.
Ook aan de Smidsestraat, in de buurt van het Sint-Pietersstation, zit een “verrekijkerman“.

Uit hln.be van vorig weekend: “2.000 papieren en kartonnen huisjes decoreerden op zaterdag de stadshal en -tuin. Thuislozenorganisaties ‘WoonGift’ en ‘Een Hart Voor Vluchtelingen’ willen daarmee het aantal daklozen in Gent visueel voorstellen.” Op onze video zie je een “echt kartonnen huis” aan het Grootkanonplein. Dit tafereel speelde zich enkele winters geleden af.

Een oude foto op facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘ waarop gelijk een citéstraatje te zien is, bijgenaamd “t Lattestraatje”, werd door Stad Gent gepost. Dit straatje werd prompt door lezer Noel O Cazaerck geïdentificeerd als de voormalige Kerkstraat bij de Gebroeders De Smetstraat. Overigens het cité behoorde toe aan de textielonderneming La Louisiane, bedrijf van de genoemde gebroeders. Lees op deze blog: Als ge “van de Kerkstroate” waart, waart ge achterlijk

Er is weerom geen Halfvastenfoor. Bekijk op deze blog de Halfvastenfoor in betere tijden. Deze botsauto kwamen we ergens te lande tegen…

Het verdwenen pompstation aan de Blaisantvest. De stadsontwikkeling zorgde ervoor dat dit pompstation samen met een oude productiehal van de Hemptinne – met later Aldi en dierenvoedingzaak er in – afgebroken zijn. Deze stonden aan de voet van het huidige park bij het nieuwe gerechtsgebouw.

‘Clauske van Gent’ postte een oude foto van een winkelpand aan de Kammerstraat – dichtbij de Serpentstraat – in de facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…

Het huis met de ronde boog bij de daklijn is tegenwoordig het caféLe bal infernal‘. Tot ergens in 1980 was dat café ‘Martiko’ van Walter De Buck.

Op het kerkhof van de Jan-de-Doperkerk van Afsnee ligt het graf van Charles en zoon Jacques de Hemptinne en co. Tijdens WOII ging Charles inwonen bij zijn zoon Jacques in Landhuis Mariasteen in Afsnee. Zijn Maaltekasteel was bezet door de Duitsers.
Bekijk onze videoreportage over de kerk van Afsnee

Naast de ‘Witte Kaproenen’ was er een andere stadsmilitie: de ‘Groententers‘. Hun naam moet je lezen in de zin van: zij die in het groen in een tent sliepen, zij het een beschaafde omschrijving van “halve wilden” ;-). Hun leider was Jan Boterman. Hij streed aan de zijde van de Witte Kaproenen en hun voorman Jan Yoens bij de Slag bij Gavere
Je gelooft het nooit: deze informatie ontvingen we van lezer Mario Boterman!

Kortrijksesteenweg, Sint-Denijs-Westrem – Het contact tussen mensen moet weer afgestopt worden. Ook in handelszaken. Het is al langer dat banken en mutualiteiten etc hun deuren gesloten houden, tenzij je op afspraak komt. Dit geldt nu ook weer voor ‘niet-essentiële winkels’. Worden we straks bediend door winkelrobots? Bij Computer Check Point lijkt het daar op. Ook al is het maar schijn.

Op Afsneedorp staat – in de buurt van de kerk, Kasteel Daerupt en het veer aan de Leie – staat een kunstwerk in het tuintje van het Ontmoetingscentrum ’t Oud Schoolke. Onze zoektocht op internet leverde voorlopig niet op wie de kunstenaar is…
Lees op deze blog meer over Sint-Denijs-Westrem

Kortrijksesteenweg, Sint-Denijs-Westrem – Aan het kruispunt met de Hemelrijkstraat viel gelijk een man van het dak af toen we daar voorbijkwamen .
Je weet eerst niet goed wat je ziet? →

Inderdaad. Dit is een blikvanger van Baku. Bekijk ook op deze blog: Je weet eerst niet goed wat je ziet…

Al in een oudere editie van deze rubriek vermeldden we Hostel KaBa uit de Filips van Arteveldestraat. Ze vingen daklozen op. Grappige naam eigenlijk. Je kan hem dubbel lezen. Er is enerzijds “kaba” voor boodschappentas. Neem je echter die ‘B’  voor een Duitse ‘Eszett’ dan bekom je Hostel ‘Kassa’. 😀

Oudenaardsesteenweg – Op de N60 ter hoogte van Zwijnaarde zagen we een oude Citroën Ami 8 snorren.
Bekijk ook op deze blog: Oude wielen in Gent: Citroën in de straten

Het nieuwe bezoekerscentrum van de Sint-Baafskathedraal is… open. Maandag mag het publiek binnen. Het (origineel) Lam Gods staat opgesteld in de Sacramentskapel in de plaats van (een kopie) in de Vijdkapel.
De crypte van de kathedraal werd gerestaureerd. dankzijAugmented Reality , dit is een techniek om diep in het verleden te kunnen reizen, dixit kerknet.be

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook