Begraafplaats Sint-Denijs-Westrem, adel en kunstenaars


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD/ EVENT 20 oktober 2024Kerkdreef, Sint-Denijs-Westrem – Binnenkort is het weer tijd voor een bezoek aan een begraafplaats. Vele mensen gaan hun overleden naasten bezoeken tijdens de eerste novemberdagen. persblog.be gaat ook elk jaar rond die tijd een Gents kerkhof in de bloemetjes zetten.

Bij het kerkhof van Sint-Denijs-Westrem (pic uitklikbaar)

Sinds 2016 maakten we al een reportage van: ‘Campo Santo’, de Zuiderbegraaplaats (bij UZ), de Westerbegraafplaats, het kerkhof van Ledeberg, Gentbrugge, Mariakerke, Zwijnaardekerk en Zwijnaarde Scheldeoord (moslimbegraafplaats). Dit jaar trokken we naar Sint-Denijs-Westrem.

We belichten een tiental graven en schetsen het aanzien van de betrokken families. We nemen ook een kijkje in de kerk.

Vele telgen van adellijken bloede rusten alhier…

BEGRAAFPLAATS

Van den Bossche-D’Hondt-Clifford – pic wikipedia

Opvallende grafmonumenten zijn de neogotische kapel van de familie Van Den Bossche-D’Hondt Clifford, het neogotische graf van beeldhouwer Leo Blanchaert, het graf van kunstschilder Octaaf Soudan, de graven van de families de Hemptinne-Jooris en Morel de Boucle-Saint Denis … en het graf van wielrenner Wouter Weylandt, geboren en getogen in St-Denijs-Westrem.
Bron: ‘Familiekunde-Gent

1 Een open kapel in baksteen met calvarie is van de familie Van den Bossche-D’Hondt-Clifford. Victor D’Hondt (1841-1901) verlaat de advocatuur na tien jaar aan de balie te hebben gewerkt. In 1877 huwt hij met de Britse Anne Clifford. Ondertussen wordt hij actief in de stadspolitiek. Van 1890 staat hij, samen met prominente namen als Joseph Casier, Gustave Claeys-Bouuaert en Gérard Cooreman op de lijst ‘Stadsbelang’. Dat was een katholieke lijst, en was anti-liberaal. Beide malen moeten de katholieken het echter afleggen tegenover de liberalen, die in de negentiende eeuw een monopolie op het Gentse stadhuis bezitten.

(pic uitklikbaar)
Victor D’Hondt – pic UGent Memorie

In 1885 wordt hij ‘gewoon hoogleraar‘ aan de Gentse Rechtenfaculteit.
Zijn grootste verdienste was de bedenking van het proportioneel kiessysteem, dat een einde maakt aan het meerderheidsstelsel. Hij slaagt erin dit in binnen- en buitenland te laten invoeren. Het ‘systeem D’Hondt’ is aldus van groot belang in de ontwikkeling van de moderne parlementaire democratie wereldwijd.
Bron: ‘UGent Memorie‘ 

2 Leopold Blanchaert, beeldhouwer (1832-1913), startte in Heusden en had later een atelier in de Putkapelstraat in Maaltebrugge (deel van Sint-Denijs-Westrem). Hij legde zich volledig toe op figuratieve reliëfs (retabelgroepen, kruiswegen…) en heiligenbeelden, die hij kapte in hout of steen. Later zou hij ze ook produceren in plaaster. Hij signeerde zijn ontwerpen met het Maria Regina (MR)monogram. Zijn atelier deelde hij later met zijn neef Léon Bressers.
Bron: ‘ODIS-databank

Leopold Blanchaert – pic Inventaris Onroerend Erfgoed (pic uitklikbaar)

3 Kunstschilder Octaaf Soudan (1872-1947) was een prominent lid van de ‘Latemse School‘ die zijn laatste jaren sleet in de gelijknamige straat in Sint-Denijs-Westrem. Hij is een minder bekend gebleven kunstenaar, ten onrechte. Vorig jaar werd in de gemeente nog een tentoonstelling over hem georganiseerd als hommage.
Bron: ‘Cultuursmakers

Provenierssterstraat – Oud Begijnhof – Octaaf Soudan 1872-1947
Octaaf Soudan – pic cultuursmakers.be

4 De familie de Hemptinne was een geslacht van textielondernemers, in het bezit van meerdere fabrieken, vooral in Gent. Stamvader Felix de Hemptinne (1783-1848) stichtte de ‘Société Linière La Lys’ aan de Groenevallei. Zijn nakomelingen maakten een “imperium” in de katoennijverheid.
Lees op deze blog over de familie.

Familie de Hemptinne – Jooris

Van de familie de Hemptinne-Jooris, hier begraven, weten we dat Jean-Baptiste de Hemptinne (1861-1934) weduwnaar was van Leonie Jooris (1868-1928). Zijn vader Joseph was de oudste zoon van de oprichter van het fabrieksimperium, die ook in Sint-Denijs-Westrem woonde, meer bepaald in het Maaltekasteel. Joseph ligt begraven op het kerkhof van Afsnee.

5a Het geslacht Morel de Boucle Saint-Denis gaat terug tot Jean-Bernard Morel (1747-1817) en Cornélie-Thérèse van Melle, dame de Boucle Saint-Denis. Vervolgens Henri Morel sr. (1784-1862) en Suzanne Poelman en daarna Eugène Desiderius Morel sr. (1807-1889) en Fany Lavino (°1815). Nazaat Eugène jr. Morel de Boucle Saint-Denis (1867-1953) was, gelijk zijn neef Albert Baertsoen, kunstschilder. Een belangrijk werk van hem – ‘De vlashekelaars’ – is ondergebracht in het ‘Industriemuseum’.
Bron: ‘UGent Open Journals

Lucien Léopold Morel de Boucle Saint Denis (1868-1917) en zijn echtgenote Christine Clémentine Mechelynck (1869-1916)

Hier begraven in Sint-Denijs-Westrem zijn Lucien Léopold Morel de Boucle Saint Denis (1868-1917) en zijn echtgenote Christine Clémentine Mechelynck (1869-1916), samen met andere familieleden.
Bron: ‘genealogieonline.nl

Geen gegevens op de grafzerk…

5b Er ligt op het kerkhof ook een andere tak van de familie. Hoewel zo goed als geen gegevens op het grafmonument… We lazen dat alhier begraven liggen: Charles Georges Morel de Boucle Saint Denis (1878-1952) en Marthe de la Kethulle de Ryhove (1889-1945). Zou dit hun graf kunnen zijn?
De familienaam ‘de la Kethulle de Ryhove’ doet een grote bel rinkelen. Deze vrouw was een afstammelinge van een Gentse leider tegen de Spaanse bezetting tijdens de Gentse Republiek.

Charles Morel de Boucle Saint Denis – pic Delcampe.net

6 Wielrenner Wouter Weylandt (1984-2011) – geboren en getogen in St-Denijs-Westrem – verongelukte tijdens de ‘Ronde van Italië’.

Wielrenner Wouter Weylandt – pic familiekunde-gent.be

7 Graf van graaf Borluut d’Hoogstraete en familie… Graaf Balthazar Borluut d’Hooghstraete (1802-1878) trouwde met Ernestine van der Plancke (1820-1891), dochter van de Brugse schepen Pierre van der Plancke.
Bron: ‘Wikipedia

Graf van graaf Borluut d’Hoogstraete en familie

Graaf Balthazar Borluut d’Hooghstraete (1802-1878) trouwde met Ernestine van der Plancke (1820-1891)

De familie Borluut schreef al heel vroeg geschiedenis. Lees op de blog: ‘“Groeninge veld! Groeninge veld!” is wapenspreuk van familie Borluut‘.
Op de Korenmarkt staat het ‘Borluutsteen‘ als een van de eerste stenen gebouwen in Gent. In Sint-Denijs-Westrem staat het Borluutkasteel (van oorsprong uit 1411). “Het huidige Kasteel Borluut kwam na verkoop in 1858 in bezit van de familie van graaf Balthazar Borluut d’Hoogstraete. Hij liet het door architect Joseph Van Damme verbouwen tot zomerverblijf. De toren kwam er pas in 1914 door de toenmalige eigenaar Lucien Morel de Boucle Saint-Denis.”
Bron: ‘Wikipedia

Vergeten we Elisabeth Borluut (+1443) niet. Zij was gehuwd met succesvol koopman Joos Vijd opdrachtgever aan Jan van Eyck voor het retabel van het Lam Gods.
Bron: ‘Wikipedia

Elisabeth Borluut – pic wikipedia

8 Graf van de familie Mertens de Wilmars… Hier rust Jonkheer Henri Emile Mertens de Wilmars (1910-1999) en zijn echtgenote Suzanne Louise Christine Morel de Boucle Saint-Denis (1920-2013). Hun kindje Antoine dat op zijn tweede levensjaar overleed, ligt mee in de graftombe. Dit koppel waren de laatste particuliere eigenaars van het Borluutkasteel. Zij verkochten het kasteel met park en Lindendreef (richting Kortrijksesteenweg) aan de gemeente Sint-Denijs-Westrem. Na de fusie van de gemeenten kwam het in het bezit van de stad Gent.”
Bron: ‘Wikipedia

Familie Mertens de Wilmars

9 Pierre Joos de ter Beerst (1892-1953) en zijn echtgenote Jeanne de Hemptinne (1893-1951) liggen hier begraven. Zij was de dochter van Jean Baptiste de Hemptinne. Joos de ter Beerst is een adellijke familie uit West-Vlaanderen.

Familie Joos de ter Beerst (pic uitklikbaar)

10 In dit monumentale graf ligt onder andere Louiza De Clercq (1901-1934). Ze overleed op jonge leeftijd. Het graf wijst op een belangrijke maatschappelijke positie. We hebben er het raden naar.

Louiza De Clercq e.a.

11 ‘Bauwens – De Lichtervelde‘ staat op het grafopschrift. ‘Inventaris Onroerend Erfgoed‘ leert ons dat over het bestaan in de gemeente van [quote] “Zogenaamd “Kasteel Bauwens“. Oorspronkelijk alleenstaand herenhuis in een ruim park, volgens archiefstukken daterend van 1859.” “De restanten van het kasteel (heden nummer 32-36) werden omstreeks 2013 gesloopt.” Het lag in de Beukenlaan.
Voorts komen we niet veel meer te weten.

Bauwens- De Lichtervelde
Kasteel Bauwens – Sint-Denijs-Westrem 1979 – Thans gesloopt – pic Inventaris Onroerend Erfgoed

12 Familie de Giey. Jean-Baptiste de Giey (1771-1821) kreeg een straatnaam (laan) achter zijn naam van De Pinte tot in Sint-Denijs-Westrem. Het voormalig ‘Goed ten Abeele’ was ooit in het bezit van de Gentse Sint-Pietersabdij. In de 18e eeuw werd het bewoond door adelijke families waaronder de familie De Giey.
Tussen 1850 en 1860 krijgt het zijn neo-classicistische stijl. De toegangpoorten dragen het wapenschild en de veelzeggende familieleuze: ‘Qui s’y frotte, s’y pique‘.
Jean-Baptiste de Giey was gehuwd met Thérèse Marie Soenens (1865-1920).
De naam Soenens is een adelijke naam, bekend in Gent van het ‘Soenenspark’ alwaar ooit het kasteel stond (ter hoogte van de Carrefour in Sint-Denijs-Westrem).  “In 1779 verleende keizerin Maria-Theresia erfelijke adel (“voor zo veel als nodig”) en met de persoonlijke titel ridder aan Jean-Baptiste Soenens (°1707).” Bron: ‘Wikipedia

Familie de Giey ?

Dit monumentale graf lijkt wel op een sarcofaag. Hoewel geen enkel opschrift ons bevestiging kan geven – enkel de afbeelding van het wapenschild is duidelijk zichtbaar – durven we te hopen dat dit de rustplaats van familie de Giey is.

 

SINT-DIONYSIUSKERK

“De neogotische kerk, gebouwd door architect M.J. Wolters, werd gebouwd ter vervanging van het in 1845 gesloopte romaanse kerkje uit de 12de eeuw. De vergroting van de sacristie gebeurde in 1898 en herstellingswerken volgden in 1909. Uiteindelijk was er de restauratie van de toren en westgevel in 1921, na de beschadigd in 1918.”
Bron: ‘familiekunde-gent

‘Dionysius de Areopagiet’ werd bekeerd tot het geloof in Christus door de heilige apostel Paulus.

Sint-Dionysius

Over het interieur: “Naast de kleurrijke glas-in-loodramen valt vooral de polychrome beschildering van de wanden en het koor op. Het hoogaltaar is als een sacramentstoren uitgewerkt. Veel decoratiewerk werd vermoedelijk gerealiseerd door het atelier Bressers-Blanchaert uit Maaltebrugge, en gefinancierd door adellijke families als de Ghellinck en Pycke. In 1996 werd de kerk beschermd als monument.”
Bron: ‘ArcheoNet Vlaanderen

Sint-Dionysius, Sint-Denijs-Westrem
Sint-Denijs-Westrem

 

Vind de laatste rustplaats van een overledene (website Stad Gent)

 

Leer meer over de gemeente Sint-Denijs-Westrem 

Leer meer over de deelgemeente Afsnee

 

Bekijk ook op deze blog:

Je kan een compilatie van Gentse begraafplaatsen bekijken in onze video, of je kan elke begraafplaats apart vinden in een onderstaande link

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024