GW 2022-2023 – 05

GENTSE WINTER 2022-2023 01 november 2022 In deze vijfde editie – getiteld ‘GW 2022-2023 – 05’ – hebben we het o.a. over: Met vrt op ‘Campo Santo’, Westerbegraafplaats, Plantentuin, Sint-Pietersdorp, Yan Gevuld over Nero, meer…

BLOGRadio 2 en vrt nws maakten een reportage over het bijzondere graf van Georges Martens-Sotteau op ‘Campo Santo’ op basis van een verhaal dat in persblog.be verscheen. Gisteren, maandag, publiceerde vrt nws een interview hierover (incluis podcast) met de Blogman van deze blog. Morgen, woensdag 02 november, zal tussen 12 en 13u de reportage worden uitgezonden op Radio 2 Oost-Vlaanderen. UPDATE: door een programmawijziging is dit naderhand uitgezonden tijdens een landelijke uitzending van Radio 2 op dinsdag 1 november. Ons verhaal over het bewuste graf met galmgaten: Georges Martens-Sotteau had een panische angst om schijndood begraven te worden. D.w.z. dat hij na de vaststelling van zijn dood, eenmaal begraven, toch niet écht dood zou blijken te zijn. Lees het hier (TWIMC: wij zijn niet verantwoordelijk voor de commerciële verwijzing onderaan het artikel)
Als bij ongelooflijk toeval – anders kunnen we dit niet omschrijven – bracht hln.be hetzelfde verhaal op hetzelfde ogenblik…  
Wij hadden op geen enkel moment contact met hnl.be… Het artikel aldaar is betalend.

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – ‘Campo – Santobloemen‘ is de titel van een paperback uit 1982 geschreven door Jozef De Geest. Het boekje werd destijds uitgegeven door Uitgeverij Het Volk. Het werk  is niet in de stadsbibliotheek te vinden.

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Medewerkster Bea De Vos wandelde doorheen de begraafplaats, bekend onder de naam ‘Campo Santo‘, en kwam er dit beeldhouwwerk tegen. “Blijkbaar is er een kindje gestorven, maar méér gegevens over de familie zijn niet te vinden” schrijft ze. Bekijk onze reportage over Campo Santo op deze blog
Antwerpsesteenweg, ‘Campo Santo‘ – Bea De Vos fotografeerde het graf van Edouard Beernaert (1844 – 1890) en zijn echtgenote Leonie De Coninck (1847 – 1934).
Edouard was een van de broers fotografen die de Gentse firma Beernaert stichtten, na zijn dood verder gezet door zijn weduwe. 
In een document dat naar de firma verwijst, lezen we dat de firma gevestigd was in de ‘Rue des Rémouleurs, 7’. Een ‘rémouleur‘ is een slijper. We gaan ervan uit dat hier het oude ‘Slijpstraat’, voorloper van ‘Sleepstraat’ wordt bedoeld.

De broers fotografeerden bv. overstromingen op 15 december 1872, in het Oud Begijnhof ‘Sint-Elisabeth’. pic Archief Gent
Karel Lodewijk Ledeganckstraat – In de plantentuin of ‘hortus botanicus‘ van UGent ontdekten we een bloemenweide die er speciaal op gericht is om insecten aan te trekken. Bijen bijvoorbeeld, zijn erg belangrijk om het stuifmeel van bloemen te verspreiden zodat er bevruchting kan plaats vinden.
Lees ook op deze blog: “Ledeganck”, waar de jungle in een serre leeft
Familie van Rysselberghedreef, Citadelpark – In het ICC vond afgelopen zondag een brocante- rommelmarkt plaats.
Bekijk ons uitgebreid beeldverslag op deze blog

Meerhem – Lezeres An Nella postte op facebook een oude foto van een huisje in een citeetje in de genoemde straat.
Palinghuizen, Westerbegraafplaats – Bij onze reportage onder de titel ‘De eeuwigheid op de Westerbegraafplaats‘ plaatste Werner Bockstaele op facebook een precisering bij één van onze foto’s: “Kronos, een meesterwerk van Benoit François Wante“.
Ketelvest – In de achtergevel van het Sint-Barbaracollege vindt men een grenssteen. Aan de overzijde van de straat zit een gelijkaardig exemplaar in de muur. “In 1274 heeft gravin Margaretha van Constantinopel de grens bepaald tussen de stad Gent en het Sint Pietersdorp. Beide grensstenen zijn daar de getuigen van.” Dixit ‘Gentse Gidsen‘ op hun facebookpagina.
Hertogstraat, Patershol – Over de “etalage” van de Hertogstraat schreven we al (onderaan de pagina) in ons dossier over ’t Patershol.

Citadelpark – Patrick De Graeve op zijn facebookgroep ‘Gisteren nog vandaag‘: Meer dan 60 jaar geleden, opening van de Floraliën door koning Boudewijn.

Kleine Vismarkt, tussen Sint-Veerleplein en Groentenmarkt – Veel toeristen op zaterdag. Gehoorde talen: Frans, Spaans en Italiaans.
Corduwaniersstraat 10-12, Patershol – Deze merkwaardige gevel hoort bij het zogenaamd ‘Spaans huis‘, dat wordt beschreven in Inventaris Onroerend Erfgoed
Over de mooie deur doet deze site lyrisch: “Geblokte 17de-eeuwse spiegelboogdeur op imposten en neuten onder een gestrekte druiplijst, steekboogvormig, door volutes geflankeerd bovenlicht met sluitsteen en waterlijst, 18de-eeuwse waaier (van hout) met centraal schelpmotief.
Bij Sint-JacobsProndelmarkt op zaterdag. Bekijk een oudere reportage over de Prondelmarkt
Vrijdagmarkt – Na de markt op zaterdag, ontdekten we op de terrassen, naast autochtonen… veel toeristen. Deze hier op de foto leken wel uit Tirol te zijn gekomen
… en ook present op de Vrijdagmarkt: Mieke Thienpont van de ‘Gentse Gidsen
François Laurentplein – toenmalige Reep – We schreven elders op deze blog: “1850-1860: Spookhuis aan het Laurentplein. 
De omwonenden en passanten waren er jaren getuige van hoe er zich in dat huis ’s nachts een vreemde schim in dansend kaarslicht voortbewoog. Het heeft tien jaar geduurd alvorens de politie ontdekte wat daar precies gebeurde.” Lezeres Marina Steenwinckel meldt ons dat ze het boek heeft uitgelezen dat dit thema als onderwerp heeft. Het betreft ‘Angelique’ van auteur Daan Inghelram.
VOLK – Omdat dit jaar het ‘Nerojaar‘ is, brachten we nog eens ons verhaal over die stripfiguur van Marc Sleen. Tekenaar Yan Gevuld reageerde op facebook met het posten van twee tekeningen van zijn hand, bedoeld als hommage aan Nero. Eén laat zien hoe de rouwende mede-stripfiguren rond de put van Marc Sleen staan (helemaal boven deze pagina). Op een tweede zie je de boot van ‘Kapitein Oliepul‘, ook een figuur uit die strip.
Veldstraat – Het is nog vroeg, maar toch dwaalden de gedachten van Etienne Fornier in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘ al af naar Sinterklaas… en vooral naar die keer dat hij de Sint tegemoet liep door de Veldstraat, aan de hand van zijn tante. In 1950!
Op zondag 13 november 2022 zal de Sint te zien zijn in het Houtdok, en dit vanaf 15u30 uur. Hij komt er aan gevaren in een boot.

BurggravenlaanHalloween zit ook waar je het niet verwacht. Zoals hier: je staat op de bus te wachten… en dan komt ineens een creep vanachter zijn gordijn gekropen… “Echt gebeurd! Niet geënsceneerd!” :-/
Storyplein – Een lezeres meldt op facebook dat het in de buurt van dit sportdomein onveilig is geworden. Zelf woont ze er. Ze reageert op ons artikel, die daar geen gewag van maakt (omdat we er niet van op de hoogte waren). Ze schrijft: “Het is één groot drugshol waar autochtonen zeer zeldzaam zijn! Tot stukken in de nacht gebeuren er baldadigheden. s’Nachts moede hier niet slapen! (…) Ramen worden ingeklopt en je moet nergens gaan klagen!(…) Het is een : onleefbare straat geworden (…).
Reep – Onder de vlag ‘Steun Lucia’ organiseerde Sint-Bavo basisschool twee zondagen geleden een tweedehands speelgoedmarkt. ‘Vzw Lucia‘ maakt een vuist tegen kinderarmoede.
STAD – Twee zondagen geleden vond de stadsloop ‘Liantis – Urban Trail‘ plaats: een loopevenement van 12 of 7 km. Deze loopwedstrijd heeft aandacht voor erfgoed. Zo werd her en der door een historisch gebouw gelopen. Bekijk onze reportage op deze blog

Derbystraat, Sint-Denijs-Westrem – Twee weekends geleden vond ‘FACTS-Your Belgian Comic Con‘ beurs plaats in Flanders Expo. De deelnemers waren zoals altijd verkleed in een figuur van films, series en/ of games.
Je kon er shoppen tussen ettelijke activiteitensoorten: van spelletjes, shows, workshops, panels tot speed dating!
Op de foto’s zie je verklede deelnemers op de middag toestromen in en rond het station.

 

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook