GENTSE WINTER 2021-2022 27 november 2021  De achtste editie van deze rubriek is getiteld ‘Donkere dagen’ en bevat kleinere en grotere weetjes uit de stad, zowel uit de tegenwoordige tijd als uit de vergoane tijd.  

Vanaf nu begint het ’s avonds pas écht vroeg donker te worden. Tegen 17u is het al “zo laat“, bij wijze van spreken…
Emile Braunplein, Stadshal – ‘Gent is besmettelijk‘ stond er te lezen op een aanhangwagentje op 11 juli vorig jaar. Deze slogan is rond deze tijd opnieuw zeer toepasselijk. De boodschap, die ook op talloze gele post-its overal in de stad werd verspreid, was bedoeld om na COVID-19-tijden – men dacht toen dat men al zo ver was! – een positieve boodschap te brengen gerelateerd aan ambiance en creativiteit in de stad. “Men” is: Edmond Cocquyt junior, die nooit om een stunt verlegen zit.
Nijverheidstraat, Sint-Amandsberg – Via een oude publieke fototentoonstelling in de Land van Waaslaan, kregen we een foto in handen van wat o.i. de buurt van de beruchte ‘Tjiepkensdreve’ geweest is. Die lag in de schaduw van de Malmar, en eerder Baertsoen-Buysse aan de Nijverheidstraat. Lees ook op deze blog over beluiken 

Achterstraat, Sint-Amandsberg – Consumptie en reclame ter bevordering daarvan, is van alle tijden. Stille getuigen van vervlogen tijden zijn de oude reclamebeschilderingen die her en der in de stad op gevels nog te vinden zijn. Op de foto zie je een oude reclame voor ‘Sunlight‘ aan de Achterstraat, bij “de vijfhoek” in Sint-Amandsberg. Die reclame voor zeep plakt er nog steeds op de muur.
In het Industriemuseum loopt dan weer een tentoonstelling met de titel ‘Kassa Kassa‘ die het verhaal vertelt van 150 jaar consumeren.
Gebroeders Vandeveldestraat, hoek Onderbergen – Naast kunstwinkel ‘D&Art gallery‘, zoals ze officieel heet – ook al staat er ‘galerie’ op de gevel – is nog een kunstwinkel gevestigd, zij het minder voor kunst met de grote ‘K’:
Thé O d’or. Daar wordt brocante, schilderijen, juwelen en lederwaren verhandeld. Het is ook een een bar.
Prinses Clementinalaan 175 – Volgens de website van Inventaris Onroerend Erfgoed is dit de architectenwoning van Ferdinand Dierkens. Dit majestueuze dubbelhuis is opgetrokken vanaf 1914, hoewel ‘1916’ op de gevel staat.
Vlotstraat, bij Sint-Jozef – Afgelopen week heette de ‘Week van de Pollepel’. Wasda? Ik hoor het je denken. Dit intiatief brengt elk jaar de sociale restaurants in de kijker. Thans zijn er 8 erkende sociale restaurants. Ontdek ze hier

Korenmarkt – In de editie van vorige week van deze rubriek hadden we het over de ‘Warmste Week‘ en dat het naar onze mening spijtig is dat die dit keer niet over armoede gaat.
Ter illustratie: hoe langer hoe meer daklozen maken hun bed op in het centrum van de stad. Aan het Belfortcafé bij de Stadshal, bij de winkels aan de Korenmarkt… – pic Daniel Dugardyn
Uiteraard is het toeval, en verwijst het geenszins naar deze context… Maar het reclameopschrift op de camion heeft een – in deze context – cynische lading– pic Daniel Dugardyn

Campo Santo, Sint-Amandsberg – “Luc De Vos is dood. En dit al sinds 29 november 2014. Er is al heel wat over geschreven. Misschien niet dat hij voluit Luc Theophile Emile heette, en dat hij drie jaar jonger was dan de Blogman (die deze rubriek samenstelt)
en dat diezelfde Blogman op de dag van Luc’s overlijden bij een zekere Mia uit De Pinte op bezoek was, en in de auto op de terugweg naar Gent luidkeels “Mia heeft het licht gezien” brulde, om pas ’s avonds via het tv-journaal te vernemen wat er met de auteur van dat lied was gebeurd die dag. De bovenstaande foto heeft boven de ingang van Café Misterioso aan de Krommewal gehangen. Zonder explicatie. Het is een vreemde foto…
Mario van de Vorst in groep ‘Gisteren nog vandaag‘ 
“Komende zaterdag gaan we kijken naar ‘Pappie‘ in de Minard:  een voorstelling van Luk over zijn Vader zaliger die leed aan dementie. Met zowel een lach en een traan. Ben benieuwd.” 
Luk De Bruyker alias Pierke Pierlala schreef een aantal jaren geleden een boek over zijn dementerende vader. Titel: ‘Pappie’. Het boek vormt het thema voor voorstellingen. (reserveren
Mario van de Vorst: “En op 27 December zijn we er bij tijdens de voorstelling van ‘De Eindejoarskoenfeeranse‘ in de kelder van het Willemsfonds op de Vrijdagmarkt, terug benieuwd.”

Meulesteedsesteenweg –  Lezeres Calio Cambien bezorgde ons een paar mooie oude foto’s van in de tijd van voor WOI. “Dit zijn foto’s van mijn pa zijn thuis: de winkel waar je alles kon kopen. In de deuropening staat Calio’s grootmoeder, en links: diens zuster.Haar grootvader werkte toen als dokwerker. →
Op deze foto staat Calio’s pa en zijn broer, haar nonkel, bij de hond.
Calio: “De hond Frits werd in de eerste oorlog opgeëist door de Duitsers. Pa is toen als kind met hem naar Oostakker geweest, naar een boerderij, om hem daar af te geven.”
Dat kwam zo: “De Duitsers hadden de boter en melk in de winkel opgeëist. Daarop had de hond een Duitser aangevallen.” Als straf werd Calio’s grootmoeder meegenomen en inhet rolleke”  gestoken. Tegen de Duitsers werd gezegd dat de hond was weggelopen. Maar in werkelijkheid bracht haar pa, toen nog een kind, de hond naar Oostakker, om hem daar te verbergen voor de Duitsers. Calio’s grootmoeder is weer vrijgelaten door tussenkomst van de pastoor. Zij was toen zwanger van Calio’s tante, de zus van haar pa.

Bredestraat,,Oostakker – Dit beluik, opzij van de Bredestraat,  is verlaten en staat gelijk klaar voor afbraak. Wat komt daar in de plaats?
Molenaarsstraat – De Zusters van Liefde… ze hebben een mooi glasraam boven de deur van hun klooster en school ‘Sint-Vincentius’.
Bachtenwalle, bij de Donkere Poort – Lezer van facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘ Willi Ski maakte een foto van een publiek urinoir, beschilderd met de kop van een wolf. Op de achtergrond zie je – aan de overzijde van de Lieve – de Sint-Antoniuskaai met haar nieuwe woonblokken, waar voorheen de verffabriek Lippens stond. Lees hierover op deze blog
Koning Albertpark – In het Zuidpark staat een beeld van een gewonde zwaardvechter of gladiator. Het is een overblijfsel van een versiering van het voormalige Zuidstation. Werner Bockstaele: “In de Gentse volksmond noemt men dit beeld: “den bluute pompier

Via Bea Lisa tikten we extracten van het Gentse maandblad ‘Gand Artistique’ uit het interbellum op de kop. Meer in het bijzonder: de reclamepagina’s in die revue van de jaargang 1926. Onder vele, vinden we publiciteit voor café-brasserie-cinema-concert ‘Carillon’ in de Kortedagsteeg, dat toen in het Franstalige Gent vertaald werd als ‘Rue Courte du jour’. De cinemazaal, in andere tijden ook bekend als ‘Savoy’, was gevestigd in de Wolweverskapel. De uitgeverij was gevestigd aan de Gebroeders Vandeveldestraat 42.→
Lees meer op deze blog over de Wolweverskapel, Franstalige straatnamen in Gent en over 
oude cinema’s in Gent
In dat bewuste nummer van ‘Gand Artistique’ wordt speciale aandacht gewijd aan kunstschilder Louis Maeterlinck – broer van schrijver Maurice – en aan impressionistisch schilder Emile Claus.

Ons verhaal over de Begijnengracht bracht Werner Bockstaele ertoe om de volgende aanvullingen te doen: “Begijnengracht, Sint-Elisabethgracht, de Gracht, Fossé des Veuves (1797)… Deze straat liep parallel en gelijknamig aan de omwallingsgracht van het oude Sint-Elisabethbegijnhof. De gracht vloeide tussen de achtergevels van de Begijnengracht en de Proveniersterstraat. De gracht werd gedempt in 1867.”
Werner Bockstaele vervolgt over de Begijnengracht: “In 1980 kwam  ‘Moeder Teresa‘ (1910-1997)  naar Gent, samen met drie medezusters. Zij opende in de Begijnengracht nr.55 een kloostertje: een gemeenschap van vijf zusters die zich inzetten voor dakloze vrouwen en kinderen.” Op de foto zie je de zusters in de Limburgstraat, langsheen de Sint-Baafskathedraal.

De Begijnengracht, op de hoek met de Brugsepoortstraat, is ook de plek waar de “Leugemeete” stond. Dit is de bijnaam voor de verdwenen kapel van het ‘Godshuis van Sint-Jan en Sint-Pauwel’. Het godshuis kreeg in de 17e eeuw die bijnaam omdat de klok op de kapeltoren steeds het verkeerde uur aangaf. De kapel werd afgebroken in 1911. In de kapel werden afbeeldingen gevonden van de Gentse stadsmilities. Ze worden bewaard in het STAM. Lees erover op de blog – pic Didier Ysebaert
Annonciadenstraat 7-11 – Een ongewoon terrasje steelt de aandacht: een smalle stoep vlakbij de tramsporen. De stoeltjes en het tafeltje zijn allicht een uitbreiding van het caféterras van naast de deur: Café de Loge. Maar daar gaat het ons niet om. Als je het het huisnummer 7-11 google-t kom je te weten dat dit adres geboekstaaft staat als ‘vastgesteld bouwkundig erfgoed‘. Nooit gedacht.
Waar het raamopschrift ‘Studio Ysebear’ voor staat, is nergens terug te vinden.
François Bernardstraat, bij Muinkparkt – Vzw ‘De Tinten‘ ondersteunen mensen zonder wettig verblijf en daklozen. Daartoe verschaffen ze voedselondersteuning, medische ondersteuning, juridische ondersteuning en materiële hulp. De organisatie hield afgelopen weekend een ‘Wintermarkt’.
Vroonstalledries, Wondelgem – De Sint-Catharinakerk en haar kerkhof. Lees op deze blog: ‘Marka’, Vroonstalle, Sint-Catharinakerk, Wondelgem

Patrick De Graeve, beheerder, in zijn facebookgroep ‘Gisteren nog vandaag‘: “Vanaf deze week is het 40 jaar geleden dat Zaki (Jackie Dewaele) achter de tapkast stond in zijn Gentse café De Gentenaar. In 1981 werd hij door het promotieteam van de krant De Gentenaar aangezocht om op zoek te gaan naar een “themacafé” om aan de krant te linken. Die promotiemannetjes waren blijkbaar niet echt goed uitgeslapen, want het leegstaand café waarmee Zaki kwam aandraven bevond zich recht tegenover de redactielokalen in de Vlaanderenstraat.
Vervolgens diende men naar een uitbater te zoeken, maar Zaki’s vrouw Frida was verliefd geworden op de antieke toog die er nu nog altijd staat en gedurende drie jaren baatten ze het dan maar zelf uit.”
Sint-Bernadettestraat, Sint-Amandsberg – In die straat vond in 1977 een pannekoekenbak plaats die records wou breken. 60 uur – drie dagen en drie nachten – werd er gebakken voor een goed doel. Dit is 44 jaar geleden. Hilarisch: op een spandoek achter de bakker prijkt ‘Corona’.
Toen had ‘Corona’ nog niet de negatieve klank van vandaag. Het was gewoon een merk van bakprodukten. Het filmpje, afkomstig van de Daskafilmjournaals, wordt bewaard in het STAM.
Bekijk het oude filmpje op deze blog
Omdat de Sint op de valreep toch niet naar Gent kwam, wegens COVID-19, tonen we hier de blijde intrede van de Sint in… 1978! De Daskafilm, die bestemd was voor het bioscoopjournaal, wordt bewaard in het STAM. Net zoals twee jaar geleden kwam de Sint toen ook met de boot! Bekijk het oude filmpje op deze blog

Het Stadsbestuur annuleerde alle feesten in het publieke domein: de intrede van Sinterklaas, de Winterfeesten, het oudejaarsvuurwerk en de nieuwjaarsdrink. Bij gevolg zullen we opnieuw heel wat sfeer missen met het eindejaar. – pic Stad Gent

Lees meer op deze blog:



Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook