STRATEN – Begijnengracht – Winkelstraat, Moeder Teresa, “Leugemeete”


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

AVS NieuwsUPDATE 2022.08.17
De bewoners van de Begijnengracht kwamen recent in het nieuws omdat ze oude vlaggen hebben laten vervaardigen, naar het voorbeeld van een oude traditie in de straat, waarop de ambachten en gilden te zien zijn.

 

STRATEN  22 augustus 2019 –  Tijdens de Begijnhoffeesten wordt speciale aandacht besteed aan de Begijnengracht. Het was ooit een belangrijke winkelstraat en daar getuigen de gevels nog van.

ZUSTERS VAN MOEDER TERESA

Werner Bockstale: “Begijnengracht, Sint-Elisabethgracht, de Gracht, Fossé des Veuves (1797)… Deze straat liep parallel en gelijknamig aan de omwallingsgracht van het begijnhof. De gracht vloeide tussen de achtergevels van de Begijnengracht en de Proveniersterstraat. De gracht werd gedempt in 1867.
In 1980 kwam moeder Teresa (1910-1997), Missionarissen van Naastenliefde, opgericht in 1950, naar Gent samen met 3 medezusters.
Zij opende in de Begijnengracht (nr.55) een kloostertje, een gemeenschap van 5 zusters die zich inzetten voor dakloze vrouwen en kinderen, hier vinden zij een tijdelijk onderdak”.

Begijnengracht – Missionaries of Charity – Zuster Teresa
Graslei – De Zusters van Moeder Teresa op de Gentse Feesten in 2019

“LEUGEMEETE”

De Begijnengracht, op de hoek met de Brugsepoortstraat, is ook de plek waar de “Leugemeete” stond. Dit is de bijnaam voor de verdwenen kapel van het ‘Godshuis van Sint-Jan en Sint-Pauwel’. Het godshuis kreeg in de 17e eeuw die bijnaam omdat de klok op de kapeltoren steeds het verkeerde uur aangaf. De kapel werd afgebroken in 1911. In de kapel werden afbeeldingen gevonden van de Gentse stadsmilities. Ze worden bewaard in het STAM. Lees hierover meer op deze blog

De Leugemeete op de spriet Begijnengracht en Brugsepoortstraat – pic Didier Ysebaert

UPDATE

De bewoners van deze straat kwamen in augustus 2022 in het nieuws omdat ze vlaggen hebben laten vervaardigen, naar het voorbeeld van een oude traditie in de straat, waarop de ambachten en gilden te zien zijn. De foto is van Daniël Deblaere

Lees ook op deze blog:

Begijnhoffeesten 2019

 

 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021