GENTSE WINTER 2021-2022 19 november 2021  De zevende editie van deze rubriek is getiteld ‘Zet een kaars voor je raam vannacht’ en bevat kleinere en grotere weetjes uit de stad, zowel uit de tegenwoordige tijd als uit de vergoane tijd.  

Brunaustraat, Sint-Amandsberg – Conform de oproep ‘Zet een kaars voor je raam vannacht‘,  in het lied van Rob de Nijs uit 1992, verfde een inwoner van deze straat een reuzengrote kaars op zijn gevel. De punt daarvan komt uit bij een lamp. Toegegeven dat dit veel efficiënter is dan elke dag opnieuw zo’n echte kaars te doen branden! 😉
Land van Waaslaan – Deze oldtimer Renault R4, met laadbak, heeft nog de originele Franse gele koplampen… Vind meer oldtimers in Gentse straten op deze blog

Gerststraat – Deze bijzondere scooter met laadbak zal ongetwijfeld behoren aan een activist, een artist of een kluchtigen tist…

Academiestraat – Dit onderdeel van de oude Academie ofte KASK, achter de monumentale poort, is thans volledig vernieuwd als modern appartementenblok.
… nog in stellingen in februari 2020
Jean-Pierre, Gents underground artist in hart en nieren maakte laatst figuurtjes die hij ‘Mijn idioten‘ noemt. ‘Idioot’ is voor hem “alles wat ongerijmd is of lijkt”.
Het zijn er een 70-tal. Ze zijn gemiddeld 10cm hoog.
De ‘Week van het Gents dialect‘ – van 21 november tot en met 5 december – draait rond straat- en plaatsnamen. Via het STAM kom je er alles over te weten.
De ‘Gentsche Sosseteit‘ deelt weer ‘Handsjes‘ uit aan Gentenaars die zich verdienstelijk maakten ter bevordering van het Gents dialect. Winnen dit jaar bij de mannen: Edmond Cocquyt senior, en Luk De Bruyker alias ‘Pierke Pierlala’. Zij zijn respectievelijk vice-president en feestcommissaris bij… jawel, de ‘Gentsche Sosseteit’… 🙂 Vanessa Van Durme en Sylvia Van Peteghem winnen bij de vrouwen. Lees ook op deze blog: Pierke Pierlala’s geschiedenis

Tijdens de Gentse Feesten worden de tramhaltes in het Gents aangekondigd. Maar voor de ‘Week van het Gents dialect‘ komt dat ook goed uit! De video is van Olivier Van Doorne.

Molenaarsstraat – Wie kent nog café ’t Veloeren Foefke? Het staat er al decennia. In de jaren ’90 kon je er lekkere chile con carne eten, ter plaatse bereid door de vorige eigenaar… John Versyck bezorgde ons de foto van de binnenkant. 

De Warmste Week‘ – de solidariteitsactie van VRT – focust dit jaar niet op armoedebestrijding. In de plaats daarvan komt het thema ‘Kunnen zijn wie je bent’ aan bod. Er zal geld ingezameld worden voor concrete projecten. persblog.be: Dit is heel leuk, maar dat er meer en meer daklozen in het straatbeeld verschijnen, blijkt niet minder interessant?
‘De Warmste Week’ loopt traditioneel tijdens de week voorafgaand aan kerstmis.
Ook de ‘@DeArmsteWeek‘ vindt dit jaar weer plaats. Evenzeer in de week voorafgaand aan kerstmis. Sociale organisaties slaan de handen in elkaar met de Gentse cultuursector. VZW ‘De Meubelfabriek’ werkt mee. Lees meer over de Meubelfabriek

Karel Lodewijk Ledeganckstraat – Inventaris Onroerend Erfgoed omschrijft deze bijzondere huizen als: “burgerhuizen ontworpen door Jules P. Ledoux”. Ze zijn gebouwd tijdens de eerste jaren van de vorige eeuw. Dit ensemble was oorspronkelijk met drie dezelfde huizen.
Bij Sint-Jacobs – Prondelmarkt op vrijdag. De overlevering heeft die vreemde naam ‘Prondel’ voortgebracht – naam die haar geen eer aan doet. Etymologisch betekent dit woord immers: rommel, prullen, vodden. En dit, terwijl het aanbod toch stukken beter is dan op een doordeweekse rommelmarkt.
Bekijk een oudere beeldmontage over de Prondelmarkt op vrijdag

Hij komt toch niet naar Gent, de Sint! Op zondag 21 november om 15 uur wordt hij verwacht aan de Krook.
We meldden in de vorige editie dat de Sint naar het Huis van Alijn gaat op zondag 5 december. Dit zal allicht niet doorgaan
Klinkkouterstraat, Sint-Amandsberg – Mario De Koninck in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘: Je bent een vishandel en je bent open. Echter is je rolluik kapot, zodat klanten denken dat je gesloten bent. Wat doe je dan? Wel: dan maak je een mooie Sint-tekening waarbij de Sint een mijter in de vorm van een vis heeft om de aandacht te trekken. Met dank aan Martine Bulté van Vishandel Bulté in Sint-Amandsberg.
Gents fotograaf Thierry Bonnaffé vertoont een eigengemaakte verfilmde documentaire over de geschiedenis van Gent in Studio Skoop onder de titel ‘Gent anders bekeken’, gelijknamig aan zijn facebookgroep. De documentaire werd opgedeeld in afleveringen. De eerste woren getoond op zaterdag 11 december om 14u30.  – pic Alfonso Briceno
Dit jaar wordt de Kerstmarkt weer aangekonigd. Thans is hij weer afgekondigd. Op zich is dit al goed nieuws 😉 Hij loopt van donderdag 9 december tot eind december. Dixit VisitGent.  
Spraakverwarrend is dat de Kerstmarkt een onderdeel is van de Winterfeesten. Volgens de jongste berichten zou de totaliteit niet doorgaan.
Bekijk op deze blog een oudere beeldreportage over de Winterfeesten 
De foto is van 2019 – pic Aron Depreitere
Koning Albertpark ofte “Zuidpark” – Het beeld van Guillaume Geefs – tussen de 150 en 200 jaar oud – stelt ‘Vrouwe Belgica‘ voor. Echter denken sommigen dat dit de ‘Maagd van Gent‘ is. Dit is fout. De lauwerkrans in haar hand verwijst allicht naar de Belgische Revolutie in 1830. Het beeld stond ooit boven op het Gentse Zuidstation. Aldus het Stadsbestuur.
Sint-Annaplein – Politieker Albert Mechelynck, die met zijn leven zowat de hele negentiende eeuw bestreek, werd om onduidelijke redenen ooit met een borstbeeld bedacht. Mechelynck was lid van de Gentse loge Septentrion. Is dit de reden waarom zijn standbeeld op het perk bij de Sint-Annakerk staat? Was hij één van de logebroeders die het bouwdossier van de Sint-Annakerk heeft helpen manipuleren? Lees ook op deze blog: Er zit een schandmerk op de Sint-Annakerk

In de vorige editie van deze rubriek brachten we een foto uit het verdwenen beluik ’t  Frikandonpuurtje (bij de Meulesteedsesteenweg). De foto werd ons toegestuurd door Serge Doens, die er gewoond heeft. Nadien stuurde hij ons nog een video van dat beluik in 1985. Bekijk de video hier
Lezeres Calio Cambien reageerde op de video over ’t Frikandonpuurtje met: “Heb ik goed gekend in 1962 was er een actie op school in de Sleepstraat waar ik school liep wij zamelden voedselpakketten in. Die gingen wij dan bij de meest behoeftige mensen gaan brengen. Omdat ik op de Muide woonde, ging ik samen met een klasgenootje naar het Frikandonpuurtje. Triestig om te zien, maar vriendelijk dat de mensen waren, en blij met ons pakket.”
Pijphoekstraat, Oostakker – Feestzaal Tropic, Den Boer, in een oude hoeve

Cécile Cautermanstraat, Sint-Amandsberg – Dit doet denken aan het Kuifjesalbum ‘Mannen op de maan

x
Lees meer op deze blog:



Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook