GENTSE WINTER 2021-2022 11 november 2021  De zesde editie van deze rubriek is getiteld ‘Rubriek met weetjes en nieuwsjes’ en bevat kleinere en grotere weetjes uit de stad, zowel uit de tegenwoordige tijd als uit de vergoane tijd.  

Van de ‘Tsjiepekensdreve’ heb je misschien al gehoord. Dit was een beluikje in de buurt van de Malmarfabriek. Maar hoorde je al van het ‘Frikandonpuurtje‘? Wel, Serge Doens noemde het recent in facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘ in welke hij een oude foto toonde waar hij met familieleden op staat. Zij staan op de koer bij bomma haar huisje in dat beluik…
En waar lag dat? Serge: “waar nu die sociale appartementen staan in het begin van de Meulesteedsesteenweg“. Dank u Serge!
Werner Bockstaele lichtte ons in over wat het verhaal is van dit standbeeld op Campo Santo: “De Gentse student Jules Vandekerkhove was oorlogsvrijwilliger tijdens WOI. Op 17 april 1918 bestormde hij de vijandelijke stellingen. Een kogel doorboorde zijn hart twee dagen na zijn 24ste verjaardag, in Merkem bij Houthulst. In 1921 werd zijn stoffelijk overschot naar ‘Campo Santo‘ overgebracht, in de familiekelder samen met vader en moeder. Het beeld is van de Gentse beeldhouwer Leon Sarteel.”
Het Ingelandgat houdt verband met de eerste stadsmuren. Daarbij hoorden ook de verdwenen steegjes: Schokkebroersvest en Alexianenvest (foto). 

De dagen voor de wapenstilstand van WO I bij de Schelde, in Eke, in 1918, staan afgebeeld op borden bij de Schelde. Op één van de borden wordt een ansicht getoond van Franse soldaten bij de Scheldeoever – bestemd voor het “thuisfront”. Lees meer hierover op deze blog

Tekenaar Jeroen Janssen en schrijfster Arezoo Moradi hebben een project, genaamd ‘Mijn autostradelandje: oog in oog met maan en zon‘, en daarmee bedoelen ze Ledeberg. Het is hun bedoeling om kleine verhalen te brengen, ook in beeld. Jeroen herinnert zich zijn schooltijd in Ledeberg, toen een grauwe gemeente. Arezoo heeft een Iraanse achtergrond. Zij staat voor de diversiteit die Ledeberg al jaren kenmerkt.”
Jeroen Janssen – pic participatie.stad.gent
Kraanlei – Het Huis van Alijn verwelkomt  Sinterklaas op zondagnamiddag 5 december. Of zijn Pieten zwart zullen zijn als gevolg van schoorsteenactiviteiten, dan wel omdat ze van Afrika komen, is niet geweten. Wel staat vast dat de Sint niét met paard en kar zal komen, noch dat hij via de LeopoldII-laan Gent binnen zal rijden. Op de foto zie je hem en zijn Pieten uitblazen bij de Carrefour Express aan de Zwijnaardsesteenweg. In de tijd van toen…
Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – In aanvulling op onze reportage over ‘Campo Santo‘ bezorgde VD William, beheerder van facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘ ons een foto van een treurende windhond op het graf van een vriend van kunstenaar Domien Ingels. We zagen kunstwerken van hem in het Citadelpark, ook met een hazewind.
Lezeres Veerle Gevaert voegde daar aan toe: “Dat is de graftombe van de neef van de man van mijn moeder (…), het is geklasseerd.”
Derbystraat, Sint-Denijs-Westrem – Dankzij ‘FACTS‘ – de beurs & festival voor ‘comic cons‘ – waanden vele enthousiaste filmliefhebbers en gamers zich vorige zaterdag en zondag weer in een virtuele wereld. Hun kostuums droegen bij aan de sfeer.
Op de foto deelnemers van enkele jaren geleden.
Prinses Clementinalaan 173 – Deze woning is, volgens Inventaris Onroerend Erfgoed, de architectenwoning van Edgard Van Hoecke-Delmarle , naar een bouwaanvraag uit 1911.
Het gevelbrede halfcirkelvormige venster op de bel-etage is imposant.

Op deze tekening van Marcel Demuyter zien we centraal een klerikaal persoon – het lijkt wel Sinterklaas – doorheen een straat lopen. Het café-opschrift ‘Philipine’ doet aan-zekerheid-grenzende waarschijnlijkheid vermoeden dat het hier over het Patershol gaat, in de Plotersgracht. Het tijdsgewricht: links tegen de muur hangt een aanplakbrief waarin ‘algemeen stemrecht‘ geëist wordt. Het algemeen meervoudig stemrecht is in België ingevoerd in 1893. Het algemeen enkelvoudig stemrecht kwam er na WOI.
Renovatiewerken zijn begonnen aan de dakpartijen van de dubbele eclectische herenwoning in Onderbergen 50-52. De huizen zijn afgedekt met een zadeldak, bevatten twee dakkapellen en een neobarok dakvenster. Samenwerkende ondernemers Sebastien Blomme en Arne Depreitere staan in voor de werken.
Onderbergen 50-52
Onderbergen – panorama op de torens van Gent – pic Arne Depreitere

Nog van Serge Doens: “Mijn boma Clemeke, ons Matje Suske en mijn boma haar zus, tante Nini, aan de barakjes aan de Afrikalaan begin de jaren zestig.”
Prinses Clementinalaan 125-127 – Hierover schrijft Inventaris Onroerend Erfgoed dat het twee burgerhuizen betreft die zijn ontworpen door Leon De Keyser, volgens een bouwaanvraag van 1908. Opvallend zijn de beschilderde tegels. Ze zijn afkomstig van de fabriek Manufacture de Céramiques Décoratives de Hasselt.

Parklaan – Eenzaam staat de caravan in de laan, terwijl herfstbladeren neer dwarrelen.
Ons verhaal over de vroegere gifbelt in Sint-Amandsberg en het bijhorende schandaal van de volkstuintjes die er op gedoogd werden, samen met het uitreiken van enkele bouwvergunningen, riep bij vele lezers vragen op. Eén was van lezer Carlo Demeyer in facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘ Carlo: “En wat gaat er nu veranderen????” persblog.be: “Niets natuurlijk. Men wil dit verder zo veel mogelijk doodzwijgen. Lees eens wat men over dit gebied vertelt op de officiële website van Stad Gent. Het is de moeite waard: “…gebied gevrijwaard van verkaveling omdat het zo waterrijk is…” “voorheen volkstuintjes, maar de grond niet helemaal geschikt…” Dan weet je het wel zeker!” Er zit nog steeds gif in de grond en dat is de reden waarom er geen verkavelingen (meer) zijn. Lees ons verhaal
Lezer Luc Vervust reageerde op ons artikel over de melkboer van ‘Inex’ in zijn blauw elektrisch driewielertje met de volgende opmerking: “Alles werd toen aan huis geleverd : Jan den bakker en nonkels, met resp. een groene en een donkerblauwe broodtriporteur, Dhont-Vermeersch met een oer-Scania met allerlei limonades en bieren, Georges de koolmarsjan met een oud geval van het Amerikaans leger, de crèmekerre van aan Moscou brug met een oerversie van een Opel Admiral waar een frigo in zat i.p.v. een achterbank… ” Hij voegde er nog aan toe dat zijn melkboer met een Bedford met schuifdeuren langs kwam.
Renault Dauphine met daarachter een Lancia. Bekijk meer oldtimers in Gentse straten op deze blog – pic Aron Depreitere
Rooigemlaan, op de hoek met Overzet – Snack- en meeneemzaak Belchicken – voorheen café ‘Den Brusseleer’

Veldstraat – Het kruispunt aan de Hoornstraat en de Voldersstraat werd voorheen de “gouden driehoek” genoemd. Daar zaten de zaken bakkerij Bloch, boekhandel en uitgeverij Herckenrath en rookwaren CardonLees over de glorie van de Veldstraat→

Op de hoek met de Veldstraat en de Hoornstraat: bakkerij Bloch, in 1976. Lees ons verhaal ‘Toen waren er nog zekerheden in het leven

Graslei, zicht op Korenlei – Een toeristenbootje op de Leie. Vorige week donderdagmiddag leek het wel of er nog een lente op komst was… Had de klimaatwijziging toch nog goede kanten? Maar nu is dit gevoel allang verschwunden
Graslei op maandag, met zicht op de Korenlei…en op een Scooth…

Veldstraat op woensdag – Ooit fotografeerden we de Veldstraat in de regen. Heb je die fotoreportage ooit gezien? Klik hier
Naar aanleiding van ons bericht in de vorige editie van deze rubriek over de voormalige brouwerij van Frans Hebbelynck aan de Achtervisserij, ontvingen we van Didier Ysebaert een foto uit juni 2020, toen de werken aan de gang waren.
Onze Lieve Vrouwdreef, Oostakker – ‘Hotel Lourdes‘ recent…
‘Hotel Lourdes’ – eind jaren ’60 – pic Marcel Vanderhaeghen, beheer facebookgroep ‘Gent- oud en heden

GG Flits – de nieuwsbrief van de Gentse Gidsen – wijdde in haar jongste nummer aandacht aan vier artikels van persblog.be:
brouwerij Meiresonne, de Citadellaan,
Zelf moeten we er nog naartoe, maar van de hand van de burgemeester vonden we op facebook  schitterende foto’s van het Lichtvestival!
Het Lichtfestival eindigt op zondagavond. Zie hier het parcours

Lichtfestival – de beelden zijn van burgemeester Mathias De Clercq

x
Lees meer op deze blog:



Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook