GENTSE WINTER 2021-2022 02 november 2021  De vijfde editie van deze rubriek is getiteld ‘Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens’ en bevat kleinere en grotere weetjes uit de stad, zowel uit de tegenwoordige tijd als uit de vergoane tijd.  

Aan de boord van de Achtervisserij staat op het achtererf een goed bewaard brouwerijgebouw, dat hoort bij het ‘Huis Dael’ aan de Visserij. De brouwerij werd in 1863 door François Hebbelynck opgericht. Na verkoop werd de brouwerij uitgebouwd door Raymond Van Mele onder de benaming ‘Brasserie Austro-Belge’. In 1892 redde Hebbelynck – als grootste schuldeiser – nog de brouwerij van een faillissment. In 1906 was het definitief gedaan. Jules Dael, een rijke groothandelaar in kruidenierswaren aan de Hoogpoort, kocht de site en bouwde twee jaar later het dubbelhuis met ‘art nouveau’-inslag.
De bouwerij werd een paardenstal. Huidige eigenaar ondernemer Geert Janssens renoveerde die tot een aantrekkelijke woning.Historicus-op-rust Marc Hanson maakte er een prachtige brochure over. Lees ook op deze blog: Waarom het Visserijkanaal naast de Nederschelde?Lees op deze blog: Meiresonne: Gentse brouwer van Celta pils behoorde tot de top
Ekkergemstraat – Je hebt het je misschien al of niet al afgevraagd: wat is dat grote massieve, bakstenen blokgebouw achter de Ekkergemkerk – officieel: Sint-Martinuskerk? Bij nader toezien, blijkt dat daarachter een nog veel groter L-vormig complex rond een binnentuin.
Inventaris Onroerend Erfgoed heeft het antwoord: “Aanvankelijk behorend bij het voormalige ‘Klooster van Deynze‘ (…). In 1965 ingericht als tehuis voor bejaarde dames. Neobarok gebouw uit eerste helft 20ste eeuw, op deuromlijsting voorzien van inscripties ‘Anno 1504‘ :de stichtingsdatum van het klooster van Deynze en ‘Anno 1937‘: bouwdatum van het huidige gebouw.” Het blijkt een gebouw uit het interbellum. Thans huist daar ‘B&B Marie Reine‘.
Klooster van Deynze – pic Inventaris Onroerend Erfgoed
Groentenmarkt – Met dringende werken aan het dak van het Groot Vleeshuis ging in april het Groot Vleeshuis dicht. Thans worden voorbereidingen getroffen voor grondige dakwerken. De trage voortzetting heeft te maken met Vlaamse subsidies.
Het Promotiecentrum voor Oost-Vlaamse Streekproducten verhuisde al maanden geleden naar het Goudenleeuwplein, meer in het bijzonder naar ‘Huis De Valk‘.
Groentenmarkt – Over het dakgebinte van het Groot Vleeshuis valt iets bijzonders te vertellen. Het werd vervaardigd door de Minderbroeders die toen een klooster hadden op de plek waar het oud Gerechtsgebouw staat: bij Leie en Ketelvest. Om de handel op het plein niet teveel te hinderen, “prefabriceerden” de broeders grote delen van het dakgebinte in hun klooster. Vervolgens werden die delen naar het plein gebracht. Lees meer over de Groentenmarkt en Pensmarkt
Erwin Storme maakte een aanvulling op ons artikel over de blekerijfabriek Alsberghe-Van Oost aan de Drongensesteenweg die zowat 40 jaar in verval stond: “Begin jaren ’80 werd daar veel oud ijzer ‘gestolen’. Vervolgens werd het pand gekraakt door Gentse kunstenaars. In 1986 bijvoorbeeld vond daar ‘Antichambre’ plaats: een randtentoonstelling tijdens ‘Chambres d’Amis‘. Aansluitend heeft Thierry de Cordier nog een tijdje ‘gewoond’ in het kantoorgebouw van de fabriek.
De gebouwen waren vergeven van de asbest, maar dat gevaar was destijds nog niet zo bekend.”
Niet op de afspraak – “Tindemans in Kongo” staat er. Op het beeld zie je echter Willy De Clercq, grootvader van Mathias, die samen met collega’s Leo Tindemans en Renaat Van Elslande aan een banket aanschoven bij president Mobutu in Congo in 1975.
Willy De Clercq maakt met zijn hand een teken dat een mengeling van misbaar en spot uitdrukt. De Belgische ministers werden immers verrast door een Congolees zanger die hen trakteerde op een cover van een lied van de Vlaamse zangeres, jawel, ‘Zwarte Lola’: ‘De poembak is kapot. Hilariteit!
In de Morekstraat, Wondelgem, staat een  wit kasteeltje. Op haar terrein moet ‘Residentie De Wondel‘ komen: drie gebouwen met in totaal 35 erkende assistentiewoningen. Het kasteeltje, uit 1867, blijft behouden in dit nieuwbouwproject. Het heet ‘Kasteel Morek‘. (pic uitklikbaar)
Een anekdote: blijkt dat één van de broers Parisis er gewoond heeft. Gerarda Schmans verduidelijkte, in facebookgroep ‘Gent- oud en heden‘, dat Parisis er slechts een deel van had. In een ander deel woonde een dokter.

SchuddevisstraatSchuddeveestraat – Het eerst genoemde straatje weet je misschien liggen omdat het toegang geeft tot het bekend Dreupelkot. Het ligt inderdaad bij de Groentenmarkt. Het tweede bestaat nog nauwelijks, tot niet meer. Wel zie je nog een straatnaambord hangen aan de kant van de Graslei, van waar het naar de Korenmarkt liep. Echter is die laatst genoemde kant dichtgebouwd.
En de betekenis? We lezen nog eens goed in het laatste nummer van het stadsmagazine, meer bepaald het artikel ‘In mijn stroatse’ en daaruit blijkt dat ‘vis‘ een verbastering is van ‘vede‘ of ‘vee‘ en dat dit mannelijk geslacht betekent. In het middeleeuwse havenkwartier waren daar prostituees actief…Lees op deze blog: De louche steegjes aan Korenmarkt en Groentenmarkt
In de Kunstlaan: burgerhuis in ‘art nouveau’ uit 1903, ontworpen door Achilles Van Hoecke-Dessel. De foto is van ‘Gids in Gent‘.
In de Tentoonstellingslaan: architectenwoning van Georges Verenghen, evenzeer in ‘art nouveau’. (onze foto)

Steenakker – Bij oudere Gentenaars roept het Henri Storyplein jeugdherinneringen op. Het speelplein plakt tegen de E17 aan het uiteinde van Steenakker. Daar sluit bij aan: de internaatgebouwen van verplegingschool ‘Vesalius’, thans HoGent, dat er vlakbij aan de Keramiekstraat ligt. Wie was Henri Story?
Een politicus, uit een Gentse textielfamilie, die omkwam als politiek gevangene tijdens WOII. (foto uitklikbaar)
In een oudere editie van onze rubriek, gepubliceerd begin 2019, lieten we de Stad aan het woord over dit terrein, en die bezwoer toen dat er slechts heel tijdelijk daklozen in het internaat zouden verblijven. “Uitzonderlijk” en “tijdelijk” verklaarde het Stadhuis. Het Stadhuis had gelijk. 😀 Nu zijn de daklozen vervangen door Afrikaanse asielzoekers. Ze verblijven in containerwoningen op het speelplein.

Zijn er twee “Panden” in Gent?
Het Dominicanenklooster in Onderbergen (pic) heet officieel ‘Het Pand’. Gemeenzaam werd het Caermersklooster aan de Vrouwebroersstraat in het Patershol echter ook “Het Pand” genoemd.
Om de spraakverwarring in Gent totaal te maken, werd op gegeven ogenblik Het Pand in Onderbergen ook nog “het Patershol” genoemd! Dit, terwijl het Caermersklooster (pic) in het échte Patershol dan ook “Het Pand” werd genoemd…) Dit meldde Chris Bauwens in facebookgroep ‘Mijn Gent vroeger en nu‘, naar aanleiding van ons artikel over de toestand van de beide “Panden” na WOII. Ze werden bewoond door dompelaars…

Er is meer van dit soort spraakverwarring In Gent. Zoals: zijn er twee “arsenalen”?
Aan de ene kant van de Brusselsesteenweg,  en uitstrekkende tot in ‘Moscou’, ligt het ene  “arsenaal” dat eigenlijk de Werkplaatsen van de NMBS is (pic). Dit is officieel ‘Het Arsenaal’.
Aan de overkant ligt het dépôt voor trams en bussen. Voorheen werd dit aangeduid met ‘Arsenaal’…
Sint-Markoenstraat 28, Wondelgem – Het kasteeltje wordt in Inventaris Onroerend Erfgoed  benoemd als ‘Villa ’t Groot Huis‘. Het dateert van het eind van de 19de eeuw.

Sint-Jacobsnieuwsstraat, hoek Erpelsteeg – Een ‘Klaas Van der Linden‘. (pic uitklikbaar van Tania De Mulder)
Lees over Klaas in een eerdere editie van deze rubriek Gentse Winter
Niet op de afspraak – Brugge! Bekijk de Gentse paardenkoetsen in een recent verleden: Paardenkoetsen Adieu!
Verbroederingstraat, Gentbrugge – kapper ‘Romain’. Lees op deze blog over Romain Deconinck
Wandelen in de retail sector – Langemunt – H&M

Wondelgemstationplein – Je woont voor het station en je vindt dat je maar beter een stationsklok aan je gevel kunt hangen hebben. Die klok is grappig. Het is buitennissig om zoiets te doen. Natuurlijk roept dat op zijn minst een glimlach op, en een commentaar. Dit is voor ons poëtisch surrealisme!
Mariakerkeplein – oldtimer VW t3Bekijk op deze blog: VW in het Gentse straatbeeld

x
Lees meer op deze blog:



Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook