“Gekiekte” oude vierwielers van Gent en omgeving

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Oude blinkende bolides: de nieuwe oogst 

OLDTIMERS08 november 2021Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men oldtimers tegen. Zelfs nog in de rand van het LEZ-vrije Gent. Hierna tonen we onze “gekiekte” – lees gefotografeerde – meest recente oogst. Die is erg divers, maar de Engelse sportwagens hebben er een mooi aandeel in.

Bekijk onze video onderaan de pagina

De Chevrolet Deluxe uit de beginjaren 1950, de Alfa Romeo Montreal uit de jaren 1970 en de Alfa Romeo GT 1600 Junior uit het midden van de jaren ’60 vonden we bij Autohandel De Stoop aan de Land van Waaslaan.

Chevrolet De Luxe – jaren 1950 – Garage De Stoop – Land van Waaslaan
Alfa Romeo Montreal – jaren 1970
Alfa Romeo GT 1600 junior – jaren 1960

Nog een Alfa Romeo, ditmaal een Giulia, stond geparkeerd aan de Koningin Elisabethlaan. Dit model werd quasi doorheen de jaren ’60 tot eind de jaren ’70 geproduceerd. De auto op onze foto is allicht eentje van de laatste lichtingen.
De Alfa Romeo Giulia was populair in Italië. Hij werd er ook door de Carabinieri gebruikt.

Alfa Romeo Giulia – jaren 1960-1970 – Koningin Elisabethlaan

Minder spectaculair maar merkwaardig, is ook de Opel Rekord B Coupé uit het midden van de jaren ’60, omdat er nog zo weinig van te zien zijn. We zagen hem, nog net op tijd, op een avond van de De Pintelaan de Koolmeesstraat in de richting van het UZ rijden. De modelnaam ‘Rekord’ werd bij Opel gehanteerd van 1953 tot 1986, en dit voor een scala vormgeving.

Opel Rekord B Coupé – jaren 1960 – De Pintelaan-Koolmeesstraat

Soms moet je snel zijn. Op een dag lopen we op het Koningin Maria-Hendrikaplein bij het station en zien in de verte een oldtimer voor het café De Klok stoppen. We versnellen onze stap en zien dat het een Renault Caravelle was.
Toen we op een drafje wilden toesnellen met de camera in de aanslag, was de oldtimer alweer gas aan het geven en verdween aan de einder in de Koningin Fabiolalaan. De auto werd zowel ‘Caravelle’ als ‘Floride’ genoemd, naar gelang de markt waar hij werd verkocht. Hij werd geproduceerd van eind de jaren ’50 tot eind de jaren ’60.

Renault Caravelle – hoofdzakelijk Jaren 1960 – Koningin Fabiolalaan

Die sportieve Renault werd gebouwd op een chassis van de Renault Dauphine,
een kleine gezinswagen die een paar jaar eerder op de markt kwam. Hij werd gemaakt van 1956 tot 1967. Die wagen zie je haast nooit meer. Eentje gespot in Oudenaarde, liet zich fotografisch “inblikken”.

Renault Dauphine – midden jaren 1950 tot midden jaren 1960 – Oudenaarde – pic Aron Depreitere

Aan Engelse sportwagens ontbrak het niet tijdens onze fotografische strooptochten. De meest in het oog springende was de Austin-Healy. We zagen die ooit al eens in tweevoud aan de Sint-Jacobskerk, en dit keer aan het Parkplein, nabij de Krijgslaan. Hier hadden we te maken met een 3000 Mk I, gebouwd tijdens de decenniumwende ’50-’60. Die Austin-Healy stond geparkeerd voor een garage. We zagen er ook staan in de etalage van garage Moerloose in Sint-Martens-Latem. (ze worden getoond in de video onderaan)

Austin-Healy – jaren eind 1950-begin 1960 – Parkplein

Binnenin die garage troffen we een MGA. MG is een Engels automerk met een zeer lange traditie. De MGA is een model uit 1955.

Een later model, de MGB GT, uit de periode ’73-’76, stond dan weer geparkeerd aan de Antwerpsesteenweg. Of beter: een MGC GT, want het was een ‘hatch back‘.
Een “gewone” MGB zagen we aan Sint-Baafskouter.

MGA – jaren midden 1950 – Parklaan
MGC – jaren 1970 – Antwerpsesteenweg

Aan de Peter Benoitlaan in Gentbrugge vonden we een Triumph Spitfire. De getoonde versie was vrij populair in de jaren ’70. Het merk maakte al Spitfire-modellen sinds de vroege jaren ’60. De jongere modellen duiken her en der nog wel op. We zagen er ooit nog een aan de Ottergemsesteenweg, maar ook nog elders. Nu en dan merk je er eentje op.

Triumph Spîtfire – jaren 1960-70 – Peter Benoitlaan

De Amerikaanse Ford Mustang is nog overal in het land, want de naam van dit model wordt door Ford nog altijd gebruikt voor nieuwe wagens. Er rijden er nogal wat. Zeldzaam zijn echter de echte oude modellen van midden de jaren ’60. We zagen er eentje in onze achteruitkijkspiegels opduiken deze zomer op de Antwerpsesteenweg in Sint-Amandsberg.

Ford Mustang – jaren 1960 – Antwerpsesteenweg

Nog in Sint-Amandsberg, maar dan bij de Alfons Braeckmanlaan, kwam ineens een stokoude Volvo aangetuft. Neen, geen Amazone – die zagen we elders – maar een PV544. Dit model werd al in 1958 vervaardigd, en dit tot in het midden van de jaren ’60. In een stad als Gent – “Volvo-stad” – zou je je daarover niet moeten verbazen, denk je? Eigenlijk wel: die wagen is zo oud! We kijken al op als we nog eens een Amazone zien passeren, een model dat werd gemaakt van midden de jaren ’50 tot in 1970. En die zagen we het laatst vorige zomer in Asper.
De Volvo-modellen 244/ 245 en 740 duiken couranter op.

Volvo PV544 – Eind jaren 1950 tot 1965 – Alfons Braeckmanlaan
Volvo Amazone – jaren 1950 en 1960 – Asper

In Asper zagen we dit jaar ook een Morgan. Net als MG heeft dit Engels automerk een zeer lange traditie. De versie die wij van het model zagen in Asper, is er een uit het midden van de jaren ’70. Morgan Motor Company zou dit model nog steeds produceren. Het model werd eerst in het midden van de jaren ’60 geïntroduceerd. Eerder zagen we een Morgan in de De Pintelaan.

Morgan – jaren 1960 tot nu – Asper

Wat we in Asper nog zagen is een zeer oude Engelse Ford. ‘Zeer oud’ betekent: uit 1947. Bij opzoeking, blijkt dat het een Ford Anglia betreft. ‘Anglia’ kent menigeen van naam, duidend op de 60s “Harry Potter auto“. Maar o la, de modelnaam werd al veel eerder gebruikt. Het getoonde model werd gemaakt tussen 1940 en 1953.

Ford Anglia – jaren 1940 – Asper

Oldtimers van Mercedes-Benz blijven in beeld komen, allicht omdat ze als het ware voor de eeuwigheid gebouwd waren. Niettemin blijven we ze met interesse bekijken. De Mercedes Benz 190 SL is uit de jaren 1955-’63. Hij werd gefotografeerd aan de Bibliotheeklaan, dit is bij het Baudelopark.

Mercedes 190 SL – jaren 1950 – beginjaren 1960 – Bibliotheekstraat – pic Mario Van de Vorst
Mercedes 220 S convertible – tweede helft jaren 1950 – Oudenaarde

In Oudenaarde zagen we een 220 S convertible uit de jaren 1656-’59.
Afgelopen zomer stond er een Mercedes-Benz 230 SL convertible, gemaakt tussen 1963 en 1967 voor de Sint-Pieterskerk. Moet het nog gezegd dat ook Mercedes-Benz een zeer lange traditie heeft?

Mercedes-Benz 230 SL convertible  – jaren 1960 – Sint-Pietersplein

Tijdens onze fotografische strooptochten naar oltimers komen we ook regelmatig Citroën tegen, en ook Renault en Volkswagen. De drie merken hebben elk legendarische camionettes. Van Citroën rijden nog heel wat van het model ‘HY’ (bekijk Citroën in een aparte video), van Renault vind je nog heel vaak de legendarische ‘Estafette’ (bekijk Renault in een aparte video) en uiteraard heeft VW haar iconische t1, t2, t3… reeks. Van die laatste bollen er nog heel veel in Gentse straten. (bekijk VW in een aparte video)

Renault Estafette – jaren 1959-1980 – Waterstraat (Oostakker)
VW t3 – jaren 1979-1992 – Einde Were

Bij Citroën pikken we er een Citroën 2CV Fourgonnette uit, die we in Beerlegem zagen, eerder dit jaar. De benaming ‘Fourgonnette’ doet niet direct een belletje rinkelen? Wat dit wel doet is: “een Citroën 2CV met een laadbak”. Voorheen zagen we er ook al ééntje staan in Sint-Denijs-Westrem.

Citroën 2CV Fourgonnette – jaren 1951-1979 – Beerlegem

Een erg speciale VW, die op het chassis gebouwd is van de “kever”, is de VW Pescaccia. Het is een soort tegenhanger van de Citroën Mehari, een auto voor landbouwers eigenlijk. Dit model werd gemaakt tussen 1968 en 1983.
Ook de VW Iltis zie je niet al te dikwijls. Deze jeep-achtige auto werd voor militair gebruik ontworpen, en gecommercialiseerd in ’78-’88.

VW Pescaccia – 1968 tot 1983  – Gavere
VW Iltis – jaren 1978-88 – Bloemistenstraat

Nog zeldzamer is een versie van de VW t3 camionette mét passagiersruimte en mét laadbak: de VW Doka pick-up. We zagen een prachtexemplaar zijn garage verlaten in Gavere! F.D.

VW t3 Doka – Gavere

De Lamborghini Aventador svj die we aan het Antwerpenplein, bij de Dampoort, aantroffen, valt eigenlijk buiten het bestek van ons “oldtimer” verhaal. Het betreft een vrij nieuw model. Niettemin brachten we hem hier omdat hij zo zeldzaam is.

Bekijk onze video met de volledige 2020-2021 oogst aan oldtimers

De videocover is van Mario van de Vorst. Hij fotografeerde de Mercedes-Benz 190 SL, uit de jaren ’60, aan de Bibliotheekstraat.

Bekijk ook op deze blog:

VW in het straatbeeld

 

 

Citroën in de straten

 

 

Renault in de straten

 

 

Sportieve modellen in de straten

 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

VERHALEN & OPINIE in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
 OLDTIMERS IN GENT – ARTIKELOVERZICHT 2016-2017-2018-2019-2020-2021