EVENT RETRO – Zie ginds… de Sint en de Pieten in 1978!


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

EVENT 21 november 2021Omdat de Sint op de valreep toch niet naar Gent kwam, wegens COVID-19, tonen we hier de blijde intrede van de Sint in… 1978! Net zoals twee jaar geleden kwam de Sint toen ook met de boot!

Deze Daskafilm, die bestemd was voor het bioscoopjournaal, wordt bewaard in het STAM. Noteer dat de Piet op de foto een échte Roetpiet is. Want, zoals deze man er uit ziet… dat is ondenkbaar voor een Afrikaan 😉

Twee jaar geleden, in 2019, de laatste keer dat de Sint in Gent feestelijk werd ingehaald, maakte Didier De Wever een reportage voor CIB.

Deze video verscheen eerder in een oudere editie van ‘Gentse Winter’, onze nieuwtjes- en weetjesrubriek. We waren toen waarschijnlijk in een kwaje bui omdat het stadsbestuur net ‘Kerstmarkt’ vervangen had door ‘Wintermarkt’, en we schreven onder de video: “Ze komen er aan: de “Winterklaas” en de “Winterpieten”. Straks komen ook weer de “Wintermannen” met hun rode muts en hun zak op de rug en hun rendier weer aan… Want de “Wintermarkt” is in zicht, samen met “Wintermis”: de herdenking van de geboorte van de het “Winterkind” in een bakje vol met stro… Lang leve de uitgomming van de eeuwenoude tradities, beste taalpuriteinen?? Moet alles onzijdig en neutraal, zoals M, V, X?

Gelukkig konden we ons toen tijdig inhouden, zodat we geen boom hebben opgezet over Zwarte Piet, Roetpiet en consorten! 😉

Bekijk ook op deze blog:

Willy’s grote pannenkoekenbak

 

 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021