GENTSE WINTER 2020-2021 18 maart 2021  Deze vierentwintigste editie bevat: Slagerij Hooiaard, Cyriel Buyssestraat & co, “blokkendozen” bij monumenten, frituur ‘De Zoute Zonde’,  de pomp van Napoleon, Peugeot 301, Charlie Tours, ‘Institut Moderne’,  Chantal Claeysdreef,  Jan van Hembyse, Jan Yoens, Jan Boterman, Koning Boudewijnstraat… Meer 

Slagerij Hooiaard… op de – jawelHooiaard. Nog niet eens zo lang geleden, en toch al zo ver weg. De slagers maakten plaats voor de frietenbakkers.
Binnen het stratentaartstuk met punt in De Sterre en met flanken aan de Kortrijkse-, Oudenaardsesteenweg en R4, liggen straten genoemd naar Karel Van De Woestijne, Cyriel Buysse en Maurice Maeterlynck broederlijk bij elkaar. En ook de Jean Raystraat! Die loopt parallel met de R4. Je vindt er nog mastodonthuizen.

En kijk wie ons stond op te wachten in de Jean Raystraat…: “den Dikke” en “den Dunne“, precies verdwaald in MadurodamBy the way: Laurel en Hardy waren ooit te gast in Gent bij Hélène Maréchal

Is de “bunker” die hier al tientallen jaren staat een voorsmaakje van wie-weet-aan-het-stadhuis die ervan houdt om blokkendozen bij historische gebouwen neer te poten? Denk aan het voorstel om bij het Gravensteen een blokkendoospaviljoen te zetten. Zie ook onze edities 20 en 21.

Het Lam Gods is van de ene kant van de Sint-Baafskathedraal naar de andere kant verhuisd: naar de Sacramentskapel. Op 25 maart gaat dan eindelijk het bezoekerscentrum open via welke die kapel kan worden bezocht. Voorheen stond het kunstwerk in de Vijdkapel. De verhuizing betekent niet dat de restauratie voltooid is
Op de foto: de toestand eind 2019
Vind mooie foto’s van de verhuizing op kerknet.be

Omdat we een zwak hebben voor bloemrijke handelsnamen waren we gecharmeerd door de betiteling van volgende frituur en traiteurszaak: ‘De Zoute Zonde’. De alitererende benaming zou goed staan op een of ander album van Suske en Wiske.
Je vindt de zaak aan de Dendermondsesteenweg 656 in Destelbergen.
Overigens vonden we jaren geleden een hilarische benaming voor een bluescafé aan het Edward Anseeleplein: ‘De Nauwe Zak‘. De foto is vijf jaar oud: van maart 2016.
De Peugeot 301 die we aan de Antwerpsesteenweg en aan de Muide zagen is eigendom van Elhan Mehmedov. Dit liet hij weten op facebookgroep ‘Gisteren nog vandaag‘.
Hij heeft een dik jaar werk gehad om die op te knappen. Lees op deze blog: Top 10 van de oldtimers in Gentse straten

Dit schreven we al in een oude editie van deze rubriek op 4 oktober 2016.
Dit nieuws haalde de gazetten niet en bijgevolg schijnt niemand het te weten… “Sint-Margrietstraat- Academiestraat – Archeologische bedrijvigheid op de oude brandweersite resulteerde in de vondst van een kindermassagraf. Historisch behoort het domein bij het Augustijnenklooster – opgericht in 1296.
Een archeoloog vermoedt dat tijdens een epidemie onder de bevolking in de loop der tijden, niet kon voorzien worden in individuele graven.” Sowieso zand erover, want de site wordt overbouwd.

Van VD William, beheerder van facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘ leerden we dat Napoleon I bij zijn bezoek aan Gent in 1810, in hoofde van keizer, uitvaardigde dat iedere Gentenaar moest kunnen beschikken over gratis drinkbaar water. Die wet is nog steeds geldig. De ‘pomp van Napoleon’ op de Zandberg, gekenmerkt door een enorme zuil met de keizerlijke napoleontische adelaar op de top, wordt nu door het stadsbestuur opnieuw in werking gesteld. De pomp stond 70 jaar droog.
Noteer dat ook de publieke waterpomp ofte fontein op de Groentenmarkt ook uit de Franse Tijd stamt, m.n.: uit 1812. Maar dat die er kwam op initiatief van het toenmalige stadsbestuur. – pic Jules de Bruycker
Ons artikel over Katrienspekken is op facebook 52 keer gedeeld (cijfer op 18 maart). Het meest recente ‘kijkcijferkanon’ was het artikel over Gent in de jaren 1970-80, getiteld ‘Er waren toen nog zekerheden in het leven‘ dat recent 51 keer gedeeld werd.

De video van ‘Charlie Tours‘ is gemaakt met oude prenten van de stad, variërend in een range van honderd jaar oud tot ergens in de jaren 1970.

Institut Moderne‘ – pic Inventaris Onroerend Erfgoed – De benaming van de in 2017 ingehuldigde Parkresidentie aan de Koningin Fabiolalaan verwijst naar haar verleden: ‘Institut Moderne’.
Toen het in 1909 de deuren opende, heette het nog voluit: ‘…pour les malades’.

Camille Isidore De Bast – wiens vader een van de grondleggers was van de Phoenix – nam daar de leiding, hoewel hij ook nog katoenindustrieel was aan de Coupure. In 1998 fuseerde het ziekenhuis met AZ Jan Palfijn.

Opzij van de Parkresidentie ‘Institut Moderne’ ligt een park. Het pad ernaartoe heet Chantal Claeysdreef. Ze was even Schepen van Bevolking en Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Ze plaatste de schijnhuwelijken op de politieke agenda. Ze stierf veel te jong – in 2005 – aan borstkanker.

Langsheen de Grotesteenweg-Zuid in Zwijnaarde staat een Volvo 740 reclame te maken voor Arnaud’s lift- en verhuizingservice. De auto werd geproduceerd tussen 1982 en 1992.

Ottergemsesteenweg – De miniatuurauto boven de poort is van carrosseriebedrijf Vandermeynsbrugge.

Heeft Frans van Ryhove – ook genoemd de la Kethulle – zijn straatnaam bij het Edmond Van Beverenplein, dan mag zijn rivaal/compaan Jan van Hembyse zich verheugen over het ‘bolwerk’ dat naar hem genoemd werd bij de Coupure.

De rug van het Jan van Hembysebolwerk staat naar het park aan de Groene Vallei, het front kijkt naar de Tweegatenbrug aan de Coupure. Lees op deze blog: Gent, Calvinistische stadstaat tussen 1577 en 1584

Koning Boudewijnstraat: het bouwwerf voor het nieuwe kantoorgebouw voor De Watergroep.

Duifhuisstraat – Een tuintje naast het Parkresidentie ‘Institut Moderne’. Zoek de verborgen duiven…

In verband met onze post op facebook over het Witte Kaproenenplein en de mededeling dat deze stadsmilitie werd opgedoekt na de Slag bij Gavere, verkregen we extra informatie over de ‘Groententers‘, een andere stedelijke militie.

Hun leider was Jan Boterman en hij streed aan de zijde van de Witte Kaproenen en hun voorman Jan Yoens bij de Slag van Gavere. Je gelooft het nooit: deze informatie ontvingen we van lezer Mario Boterman! Lees ook op deze blog: De verdwenen burcht van Wondelgem 

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook