GENTSE WINTER 2020-2021 19 oktober 2020  Kijk, kijk, een tweedekkeris de titel van deze vierde editie van  ‘Gentse Winter 2020-2021’ met een aantal kleine nieuwsjes uit jouw geliefde stad. 

Tussen de doordeweekse auto’s stond hij daar zaterdag plots op het Antwerpenplein aan de kant van de spoorweg: een Lamborghini Aventador svj.
Lamborghini levert modellen in kleine oplages af, die kosten tussen de €500.000 en 600.000.
Vincent Storme werd afgelopen zaterdag gecremeerd in Westlede in Lochristi. Deze jonge rapper betekende iets voor de wijk waar hij woonde, m.n. in Nieuw Gent, en waar hij ook vrijwilliger was. Zijn muziek was de spiegel van de ziel van vele jongeren uit zijn wijk. Dit hoor je soms heel duidelijk in bv. de song ‘Morgen Is Nooit Zeker‘.

Sint-Amandstraat – Cafés moeten weer dicht omwille van de tweede COVID-19-golf. Sommige sluiten allicht voor eeuwig. Café ‘Bierologie’ is er zo eentje. Weeral een vak minder om te studeren voor de student “1e kan Overpoort” 🙂 De situatie is echter ernstig.
Ook de restaurants moeten een maand sluiten. Hoe nieuwe zaken als bv. De Mokke op de Antwerpsesteenweg dit zullen overleven, is de vraag.

Kortrijksesteenweg – hoek Baliestraat – De gevel van de voormalige apotheek was lang daarvoor een voormalige herberg waar verzetstrijdsters tijdens WO I in het geheim samenkwamen. Zo ook: Edith Cavell, een verpleegster. Ze kwam er met de geheimen die ze van gehospitaliseerde Duitse soldaten ontfutselde. Via een netwerk werden de geallieerden ervan op de hoogte gebracht. Cavell heeft een gedenkteken in de muur, maar ook de residentie om de hoek – in de Baliestraat – draagt haar naam. Ze kreeg ook een straatnaam in Gentbrugge.
Woodrow Wilsonplein – ’t Zuid –  Wie herinnert er zich nog de tijd dat het weekblad Knack een concurrent had uit Gent? In november 1952 nam het krantenbedrijf Het Volk de bladen van De Nieuwe Gids over en kwam zo in het bezit van onder andere het weekblad Spectator.
Net als Knack was dit een wekelijks opinieblad. De kantoren en de drukkerij waren laatst gevestigd aan de Forelstraat, op de plaats waar die een hoek vormt met de Ferdinand Lousbergskaai. Na de afbraak kwamen er appartementen. Bron – pic cadeauretro.com

Belfortstraat – Facebookbeheerder VD William van ‘Dat és mijn Gent‘ bracht ons in herinnering dat we een virtueel bezoek kunnen brengen aan het stadhuis!

Op woensdag was er een invasie van student-tekenaars in het station.

Neuzenverkoper Carl failliet door coronacrisis: “Mijn zaak draaide te veel op toeristen, maar ik kom terug”. Bijna twee decennia verkocht de man cuberdons op de Groentenmarkt. Bron: hln
Eerst stond hij aan de kant van Tierenteyn, waar hij in een legendarische ruzie verzeilde met zijn buurman. Later werd hij even verbannen naar de Botermarkt, en nadien mocht hij weer naar de Groentenmarkt maar aan de zijde van het Schuddevisstraatje. Carl was al een tijdje niet meer te zien op zijn vaste stek. Lees ook op deze blog: De louche steegjes aan Korenmarkt en Groentenmarkt
In de Jan Palfijnstraat ligt feestzaal Cocteau, in een bizarre, met metaal beklede gevel. 
De straat ligt niet bij het gelijknamige ziekenhuis, wel achter de Bisdomkaai.
What’s in a name? Jean Cocteau was een Frans dichter en romanschrijver/ scenarist die overleed in 1963. Wat de man aan België, laat staan Gent, bindt is mager: hij ontving ooit een prijs van de ‘Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique’.
Werner Bockstaele brengt diverse oude krantenknipsels op facebookgroep ‘Gent- oud en heden‘ 
om de situatie in het Gravensteen aan te klagen… Daar wordt binnenkort een nieuwe ingang aan de achterzijde, kant Geldmunt, ingericht. De moderne trap met glazen koepel, en meer, die er ooit kwamen, werden toen al door de krant De Standaard in november 1999 (uitklikbare foto) met afkeuring bejegend. Toen al waarschuwde de krant voor de komst van nog meer beton en glas in dit bouwwerk. Lees op deze blog: Het Gravensteen in al haar glorie en facetten
Zwijnaardsesteenweg 131 – Een van de laatste oude winkelgeveltjes
Lees op deze blog: Lezers over de verdwenen 100.000 broeken

Enchante en Treck Hostel Gent hielden een fototentoonstelling over dakloosheid naar aanleiding van de ‘Dag van Verzet tegen Armoede‘. Dit was op zaterdag. Foto’s werden aangeleverd door Gentse straathoekwerkers, die ’s nachts de straat op gaan met eten en slaapzakken voor mensen zonder onderdak. Lees ook op deze blog: Armlastig: zakkendragende daklozen
Geen kerstmarkt (c.q. Winterfeesten) dit jaar wegens… COVID-19 uiteraard. Bekijk oude beelden (2016) op deze blog

Eugène Felixdreef – ’t Kuipke – Er is ook geen Zesdaagse. Die had normaal tussen 17 en 22 november moeten plaats vinden.

Voor het Europees project ‘Collectie van de Gentenaar’ zoeken STAM, Huis van Alijn, Industriemuseum Gent, Design Museum Gent en Archief Gent een projectmedewerkers erfgoeddata. Deze vacature lijkt aantrekkelijk. Het is alleen jammer dat je – naast kennis over de inhoud van de vacature – ook een informaticaspecialist dient te zijn. Je moet eens zien wat je gevraagd wordt te kennen, naast geschiedenis: Adlib/Axiell,TMS, QI, python, XML, SQL, shell, Excel, databanktoepassingen zoals Access… O.i. lijkt het eerder op twee jobs.
Een belangrijke aanvulling werd gedaan op ons verhaal ‘Verffabriek nog vrij recent in hartje stad‘, over de oude fabriek aan de Kolveniersgang met de Sint-Antoniusstraat,  die thans woongelegenheid is. In het gebouw was daar een chicoreifabriek, een papierfabriek en laatst verffabriek Lippens. Die zat voorheen – tot 1975 – in het Tempelhof, zo schrijft lezer Eric Van Laere.
Lezeres Léona Vanderschaeghe in facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘ publiceert, in reactie op ons artikel over het Kasteel van Zwijnaarde ofte de la Faille: “Mijn zus en ik zijn al op het kasteel de la Faille geweest na de oorlog. De vriendin van mijn zus en haar jongere zus waren bevriend met de kasteeldochter. Mijn zus is zelfs gefotografeerd voor het kasteel! Het waren zeer vriendelijke mensen die er woonden, herinner ik mij. Wij brachten daar de namiddag door.”
Op de foto: zus Denise voor het kasteel in de jaren veertig
Voorstel voor aanvraag wijkbudget aan de Stad: “Een covid-memorial voor Gentenaars die aan deze ziekte overleden op het nieuw aangelegde Drongenplein. Symbool: met een gepersonaliseerde handschoen”. Het Gentse stadsbestuur geeft wijkbudgetten aan interessante iniatieven door de buurtbewoners – pic via Johan Anthonis

Lezeres Angélique Verfaillie publiceerde op facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘ 
een prachtige foto van een oldtimer bus aan het stadhuis.

Allicht is die ingezet voor een huwelijksplechtigheid. Tot voor LEZ gebeurde dit heel frequent: oldtimers met trouwers erin voor de deur van het stadhuis. Thans moet men betalen om die oldtimer in het centrum te laten rijden. – pic Angélique Verfaillie

Frans De Potter over de Rietgracht rond Gent: “(…) de Bevrijtgracht (…) de Rietgracht. Deze laatste is de echte, oorspronkelijke naam van deze waterloop, dien het magistraat van Gent rondom het grootste gedeelte der stad deed delven, omtrent het jaar 1300, niet om, zooals enkelen beweren, tot verdedigingslijn, maar tot grensheiding te dienen. Van Riet of Rijt maakte men bij woordspeling “Bevrijt”, nadat deze gracht gedurende den oorlog der Gentenaren tegen Philips den Goede op sommige plaatsen was versterkt geworden, en beschouwd werd als de stad aan die zijde tegen vijandelijken aanval te bevrijden.” Bron: Google Books
Hier: stukje Rietgracht bij Tienmeterstraat in Sint-Amandsberg.

Coupure – Contributiestraat – Nieuwe Wandeling: in ca. 1820 en nuFacebookbeheerder ‘Dat és mijn Gent‘, VD William toonde de verschillen, aan de hand van een oude tekening van J.B. Wynantz.
Lees ook op deze blog: Gent, twee eeuwen geleden. Ansichten van Wynantz

Smidsestraat – Wijk Sint-Paulus – Het beeldje dat een verrekijker draagt, op het raamkozijn van een appartement, inspireerde ons tot de titel van deze editie: “Kijk, kijk, een tweedekker. Dit, naar analogie met een titel die we reeds voor een editie uit 2016 gebruikten: “Kaak, kaak, nen twiedekker!”

Halloween – Uit Gentse Winter van 3 november 2016 – “Ottergemsesteenweg-Zuid: Recent werd de weg onveilig gemaakt door deze Gentse jongedame, die er niet voor zou terug schrikken om jou om de hals te vliegen, zij het dan met scherpe vampiertandjes… Gezegend zijt gij, Halloweenfuif in Kompass!”
– pic Bart Rötgens

Halloween kondigt zich al aan achter de glaspartijen van de voorgevels. Hier in de Ottergemsesteenweg op zondag.

Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook