GENTSE WINTER 2019-2020 – COVID, QUO VADIS ?

GENTSE WINTER 2019-2020 31 maart 2020 Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert. Zo dachten we ook over het kleine nieuws uit Gent.

Video journaal

Lees verder onder de video

Uitleg bij het Video-journaal 

Oliestraat, zijstraat van de Steendam. Graffiti, maar ook de geschiedenis. Vanwaar ‘olie’? Johannes de Doper. “Volgens de overlevering werd Johannes op last van keizer Domitianus (81-96) gearresteerd vanwege zijn geloof in Christus. Vervolgens werd hij naar Rome overgebracht en voor de Latijnse Poort in kokende olie geworpen”. Bron: heiligen.net Vandaar de naam van het klooster Sint-Jan-in-d’Olie.

Hospitaal Sint-Jan-in-d’Olie – prent uit de 14e eeuw? – pic lib.ugent.be

Oliestraat

Park De Porre, Gentbrugge. Een stenenrij op het terrein blijkt afkomstig van een gebouw van Victor Horta. Het zouden brokstenen van het ‘Art Nouveau’ Volkshuis in Brussel zijn. A propos. “The Godfather van de Art Nouveau” Victor Horta was een Gentenaar. Méér nog, de eerste huizen die Horta ontwierp, staan gewoonweg in Gent. De huisnummers 49, 51 en 53 in Twaalfkameren zijn van de meester’s hand. Lees op deze blog: Volle maan aan de Kalandeberg

Jules de Saint-Genoisstraat – Voormalige fabriek De Porre

De Porre – pic Alain Mahieu

Om de tien jaar laten die van Dendermonde het Ros Beiaard eens buiten. Dit jaar blijft het paard en zijn berijders in hun kot. De Stad Dendermonde zet een nieuwe datum voorop voor de ommegang: 30 mei 2021. Een majestueus beeld van het Ros staat al sinds jaar en dag in het parkje aan het Paul de Smet de Naeyerplein – zijnde harjte “Miljoenenkwartier”. Het is ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1913 door Aloïs de Beule en Domien Ingels.

Paul de Smet de Naeyerplein

Ros Beiaard – Vier Heemskinderen

Gluren bij de buren! Op naar een verkrotte grote bungalow met studio’s en aansluitende gelijkvloerse appartementen op haar erf. In de Moutstraat. Bekijk onze video

De Sint-Baafsabdij is een paar keer aan de ondergang ontsnapt. De aanvallen van de Vikings zorgden voor grote ravage. Keizer Karel zorgde voor verwoesting. Lees op deze blog: Het verhaal van de Sint-Baafsabdij

Vermoedelijk werd door de H. Amandus eerst de Sint-Pietersabdij gebouwd en pas daarna de Sint-Baafsabdij. Die van Sint-Pieters floreerde na de inval van de Vikingen. Napoleon gaf de genadeslag. Lees op deze blog: Kroniek van de Sint-Pietersabdij

Blijf in u kot” heeft zo zijn nadelen. Namelijk, als je daar alleen zit, word je snel overvallen door “eenzaamheid”. Een paar jaar geleden, in de Lieven De Winnestraat achter de Coupure, blikten we een duo in, dat ter gelegenheid van ‘Klinkoever’, een zangstuk ten beste gaf, voor het intussen gesloten café De Biekorf. Satire, welteverstaan.

In de jongste nieuwsbrief (maart 2020) van de Gentse Gidsen was persblog.be weerom present: Rijke dames en arme sloren van 200 jaar geleden én Ruziënde nonnen en monniken + het ontstaan van de Bijloke passeerden o.a. de revue.

We brachten en becommentarieerden vier video’s van historica Tina De Gendt over de Brugse Poort. En oogstten applaus van de auteur voor onze aanvullingen. Het betreft: Meibloemstraat, Brugse Poort: Meubelfabriek en De Koer,  Jaren ‘90. Brugse Poort in de greep van de krakers,  Welkom op de “Boerse Poort’ en haar introductieverhaal Verborgen verhalen van de Brugse Poort.

De oude fabriek moet een broedplaats worden voor o.a. sociaal-economische initiatieven. Even verderop in de straat, gaat De Koer volop voor het sociaal-culturele. Lees en bekijk video van Tina De Gendt: Meibloemstraat, Brugse Poort: Meubelfabriek en De Koer.

Nostalgie. Oude knollen en oude knarren waren vorig jaar nog in het straatbeeld. Geniet nog even van de tijd van toen: van oldtimers in Gentse straten 2019 en van de paardenkoetsen.

Oldtimers 2019 – Een reportage, met o.a. deze Nissan Figaro

Nostalgie. Wat deed een mens op zondagochtend, toen COVID-19 nog niet bestond? Bekijk onze video over de Prondelmarkt Bij Sint-Jacobs. Antiek – maar in hoofdzaak brocante, snuisterijen, curiosa en allerlei tweedehandse spullen. Bekijk de video

Daklozen konden overdag in De Fontein aan het Edmond Van Beverenplein terecht. Dit “inloopcentrum” is sinds een week of twee gesloten. Sportarena Tolhuis in de Tolhuislaan kwam in de plaats. Daklozen zijn bijzonder kwetsbaar in de huidige COVID-19-tijden. Geen kat komt hen nog een aalmoes geven op straat.

Koningin Maria-Hendrikaplein – Sint-Pietersstation

Er is nu ook “een inloopcentrum” voor daklozen in de Parnassuskerk, waar in de regel een sociaal restaurant is, maar maar dicht moest wegens COVID-19. De ruimte wordt nu gebruikt voor de dagopvang voor daklozen. Lees ook op deze blog: Géén geblaf en géén gevoeg!

Het gebouw in transformatie aan de voet van de Kouter en van de Korte Meer. Ooit was het een parkeertoren. Zeker weten. Tot in de jaren 1990 of zo. Of langer? Een parkeertoren van de Korte Meer bevindt zich nog steeds iets verderop in die straat.

Kouter -wooneenheden

COVID-19. Kalandeberg, bij het werkadres van de gouverneur van Oost-Vlaanderen – zij het de waarnemende gouverneur, sinds in 2018 (!) de vorige met pensioen ging. Didier Detollenaere neemt waar. Hier staat hij in gesprek met een tv-journalist over het sluiten met de grens met Nederland. Op maandag 23 maart.

Kalandeberg – Waarnemend Gouverneur

Zo hoor je het eens van een ander

Volgende keer: Gentse Zomer 2020 !

Lees meer op deze blog:

GENTSE WINTER 2019-2020 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook