ENTREPRENEUR – La Nouvelle Orléans

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

ARTIKELENREEKS TEXTIEL

“HET MANCHESTER VAN HET VASTELAND”

 I. Pre-industrieel Gents textiel  

II. Hoe de Gentse textielreus ontstond   

III. De oude Gentse textielbedrijven en de families

HANUS – UNION COTONNIERE

FILATURE DE HEMPTINNE

LOUSBERGS

GALVESTON

FILATURE DESMET-GUEQUIER

VOORTMAN-TEXAS

DE SMET-LA LOUISIANE

LA NOUVELLE ORLEANS

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Terug naar hoofdpagina

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

ENTREPRENEUR/ STAD    30 juni 2017 – Dit portret hoort bij de reeks ‘Het Manchester van het vasteland’. Zie kaderstuk. 

Het Liberaal Archief: “De Gentse familie BRASSEUR had in de negentiende eeuw een bescheiden maar succesvol textielbedrijf. Vader Octave Brasseur (…) liquideerde echter het oude familiebedrijf en stapte in de raad van bestuur van de katoenspinnerij LA NOUVELLE ORLEANS aan de Nieuwevaart, waarvan hij in 1896 de eerste directeur werd.”

Aandeelhouders bij de oprichting waren o.a.: Gustave Carels (zoon van Charles-Louis Carels, stichter van de metaalfabriek Carels)(Lees erover in de rubriek Gentse Winter), Jean-Jacques Ferdinand Dierman (mede-eigenaar van Filature Desmet-Guéquier en senator), Léon Tertzweil (belangen in verschillende textielfabrieken en medeoprichter van Clouterie et Tréfilerie des Flandres, een spijkerfabriek in Gentbrugge – in de volksmond: de Puntfabriek).

“Amper drie jaar later volgde zoon Robert Brasseur, Octave op. In 1903 werd hij afgevaardigd bestuurder en in 1928 voorzitter van de raad van bestuur. In 1957 leidde hij de overgang naar de productie van synthetische vezels waardoor de Filature Nouvelle Orléans erin slaagde om nog vijftien jaar als onafhankelijk bedrijf rendabel te blijven.”

In datzelfde jaar fuseerde het bedrijf met de Waele & Röthlisberger & Fil. et Tis. L’Avenir.

De gefuseerde groep werd in 1972 opgekocht door UCO. Toen het niet bleek opgewassen tegen buitenlandse concurrentie werd de site in 1990 verkocht. De stad werd uiteindelijk eigenaar en de fabriek staat sindsdien al jaren te verkommeren.

UPDATE – In het voorjaar van 2021 startten sogent samen met de stadsdiensten een scenario-onderzoek ter voorbereiding van de herbestemming van de site. Dixit Stad Gent

Terug naar hoofdpagina

Petite histoire. Robert Brasseur zette zich in voor het onderwijs, in het bijzonder voor de Société Callier en het Instituut van Gent.

Petite histoire. Via de Gentse Maatschappij der Werkerswoningen was hij ook betrokken bij projecten voor de bouw van sociale woningen in de stad.

Petite histoire. Robert Brasseur was een verwoed schermer en deken van de prestigieuze Gentse schermclub, wortelend in de lange traditie van de Sint-Michielsgilde.

Petite histoire. In paranormalactivities.nl lazen we merkwaardig “nieuws” over La Nouvelle Orléans. Believers in het fenoneem “Orb” – een lichtbol die op een cameralens verschijnt – gingen er op onderzoek en stelden vast dat het in twee ruimtes spookt. Dixit: “in de grote kelder van de fabriek en in de toren, zijn daadwerkelijk paranormale activiteiten waar te nemen en te voelen. Vooral in het trappenhuis van de toren. Daar zijn veel mensen omgekomen door verstikking of doodgedrukt. De paniek die toen heerste voel je nog steeds.” F.D.

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

Extra persblogbe - Gentse Entrepreneur - kopie (2) - kopiepersblog.be extra – Gentse Entrepreneur

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016-2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT