persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
ARTIKELENREEKS TEXTIEL
“HET MANCHESTER VAN HET VASTELAND”
I. Pre-industrieel Gents textiel
II. Hoe de Gentse textielreus ontstond
III. De oude Gentse textielbedrijven en de families
◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊
De 18 eeuwse voorlopers
Een document van Jacques Hanet-Hanus vermeldt: “In 1760 vestigde Quirin Vleminckx uit Antwerpen zich in Gent om er de “kunst van het verven en glanzen van katoen” te beoefenen, “iets wat niemand hem ooit had voorgedaan in Gent”. Vleminckx stelde meer dan 60 arbeiders te werk. Op zijn verzoek stelden de schepenen hem in 1763 vrij van een aantal heffingen die door de stad werden geïnd.
Ook andere handelaars startten katoendrukkerijen op. De belangrijkste waren de vennoten François Lousbergs en François Villot (1785) en Frans De Vos en Abraham Voortman (1791). Zowel François Lousbergs als Abraham Voortman waren Nederlandse textielverkopers, die zich in Gent hadden gevestigd.
François Lousbergs huwde met Marie Catharina. Haar vader François Villot was de eerste Gentenaar die in 1767 “indiennes” bedrukte. Abraham Voortman werd vennoot van Frans De Vos, de schoonbroer van Lieven Bauwens.”
Klik op een link hieronder en lees over de ondernemende families achter de belangrijke Gentse textielfabrieken uit de 18/19e en 20e eeuw, samen met de petites histoires. F.D.
De 19e en 20e eeuwse families en bedrijven
Lees de portretten:
Lees meer over de textielpioniers:
Wie waren de pre-industriële textielpioniers? (in de late Oostenrijkse Tijd en de Napoleontische Tijd) Gezocht: M/V om samen te rentenieren. De textielpioniers en hun nageslacht (demografisch en sociaal-economisch)
Lees ook op deze blog: