persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
ARTIKELENREEKS TEXTIEL
“HET MANCHESTER VAN HET VASTELAND”
I. Pre-industrieel Gents textiel
II. Hoe de Gentse textielreus ontstond
III. De oude Gentse textielbedrijven en de families
LOUSBERGS
◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊
ENTREPRENEUR/ STAD – 25 april 2017 – Dit portret hoort bij de reeks ‘Het Manchester van het vasteland’. Zie kaderstuk.
FERDINAND LOUSBERGS (1799-1859) was een telg uit de derde generatie van een ondernemersfamilie, met roots in Maastricht.
Oorspronkelijk lag de fabriek van de familie Lousbergs aan de Molenaarsstraat.
Echter liet Ferdinand Lousbergs die over aan zijn schoonbroer Félix-Joseph de Hemptinne. Thans wordt het gebouw vernieuwd voor appartementen en kantoren in opbouw.
De nieuwe fabriek van Ferdinand Lousbergs lag aan de Reep. In 1823 vestigde hij zijn katoenspinnerij binnen het voormalig klooster der Capuccinessen. Hij introduceerde de stoomaandrijving voor textielmachines. Hij gebruikte geavanceerde Jacquard-getouwen.
Als gevolg van het huwelijk van zijn zuster Henriëtte (1796-1827) met Félix-Joseph de Hemptinne ging het bedrijf over in de laatstgenoemde familie. Dit gebeurde nadat Ferdinand en zijn zoon Henri overleden waren.
De fabriek sloot in tijdens de crisis van de jaren ’30.
Petite histoire 1. Ferdinand Lousbergs had zijn woning uit 1850 aan de Keizer Karelstraat – waar meer dan anderhalve eeuw later de hoofdzetel van Optima was. In de tussentijd had er ook Joseph de Hemptinne gewoond.
Vanuit zijn woning aan de Keizer Karelstraat had Ferdinand Lousbergs een snelle toegang tot zijn fabriek aan de Reep via een portaal aan de overkant van de straat. Die bestaat nog steeds. Thans is dit de ingang van het Sint-Lievenscollege. De voormalige fabrieksgebouwen die uitgeven op de Reep zijn in gebruik genomen door het Sint-Bavocollege.
Petite histoire 2. Ferdinand Lousbergs had in zijn testament een eigendom nagelaten waar in 1861 een rusthuis en invalidenhuis voor textielarbeiders werd opgericht – aan de Lousbergskaai. In 1915 werd Lousbergs’ bejaardenhuis opgeëist door de Duitse bezetters en moest het dienen om prostituees in onder te brengen.
Petite histoire 3. In de 18e eeuw ontstonden de katoendrukkerijen. De belangrijkste ondernemers toen waren François Lousbergs, C.F. Villot, Frans De Vos en Abraham Voortman. Zowel François Lousbergs als Abraham Voortman waren Nederlandse textielverkopers, die zich in Gent hadden gevestigd.
Ferdinand’s grootvader François Lousbergs huwde in 1717 met Marie Catharina Villot. Ferdinand was de zoon van hun zoon Hubert Lousbergs en Helena Smeulders. F.D.
Lees ook op deze blog: