GENTSE ZOMER 2020 02 augustus 2020  “Reis je zot rond je kot” is de titel van de zeventiende editie van deze rubriek ‘Gentse Zomer 2020’. Bevat: moord in het Patershol, achterkant Falligan, Plotersgracht, het ‘Oudburgerke’. Meer…

Van Sabijn SingerSpecioal veur de Fiesteu eun nieuwe clip veur hunder! Astemblieft! Hihi ❤️” Ze zingt een liedje in ‘t Gentsch, getiteld ‘Vetramp’. Het is jazz en de melodie en het bijhorend tekenverhaal verwijst naar de Pink Panter.

Specioal veur de Fiesteu eun nieuwe clip veur hunder! Astemblieft! Hihi ❤️

Geplaatst door Sabijn Singer op Donderdag 23 juli 2020



Graslei – oud postgebouw – Nieuwe zaak: ‘Il postino‘ ijskreem
Oudburg – restaurant ‘Acht Zaligheden’. Wat de acht zaligheden waren volgens de Bijbel?
Veldstraat – muzikant
Brusselsepoortstraat – renovatie mozaïekgevel – ‘eethuis De Fobie’.
Voorheen was de zaak ‘Porcelein Vanhoecke’. De gevel is volledig beslagen met tegeltjes die samen een grote reclame voor de zaak vormden. Die dateren van voor WO I. Bron
Graslei – zicht vanaf Korenlei
Kaatsspelplein – seniorenhuis ‘Fratershol’ – Symboliseert dit vijvertje, in de vorm van een kanaaltje, de oude Plotersgracht die tussen Lieve en Schipgracht liep?

Patershol – Aan de achterzijde van het beluik aan de Plotersgracht – daar waar Amadeus tot voor kort een café had – zie je een stuk afgesloten deel van de wijk dat op de Vrouwebroersstraat uitgeeft. Liep hierachter de Plotersgracht, het kanaaltje tussen Lieve en Schipgracht? Over de Schipgracht, uit de vergane blog ‘De Kuip van Gent’: Samen met de Schelde was hij tot in de 13e eeuw de enige waterloop die rechtstreeks verbonden was met de zee. De waterweg liep van het Sluizeken (Lange Schipgracht)-Tichelrei-Meerhem door de velden van de Muide tussen Meulestede en Wondelgem zo naar Langerbrugge om te eindigen aan het Aardeken te Ertvelde.” 

Plotersgrachtbeluik – Patershol – voorheen café Amadeus
Plotersgracht – beluik – Patershol – liep hierachter het Plotersgracht-kanaal ?

Korenmarkt. Rechts van het ‘Borluuthuis‘: restaurant ‘Poule en Poulette. En rechts daarvan: restaurant ‘Ellis’, voorheen het geboortehuis van statisticus, socioloog, wis- en sterrenkundige Lambert Adolphe Quetelet (1796-1874). Sint-Niklaaskerk: bekijk onze video op deze blog 

Korenmarkt – terrassen – links Borluutsteen
Korenmarkt – Sint-Niklaaskerk – fietsstallingen

Patershol. Twee jaar voordat WOII losbarstte, vond in herberg ‘Den Oyevaer’ aan de erg smalle Ballenstraat een gruwelijke moord plaats. De cafébaas, zijn vrouw en zijn meid werden er gewurgd. Een paar straten verder – in de Vrouwebroersstraat – ging het er honderd jaar eerder nog heviger aan toe: een hele familie werd uitgemoord. Dit gebeurde op de plek waar later het restaurant Karel de Stoute lag – thans verhuisd naar de overkant van de straat. Wat ‘Den Oyevaer’ betreft, konden we geen spoor van een herbergopschrift terug vinden, noch vonden we een clue op internet. Lees ook op deze blog: Het Patershol – Straks de feesten, maar de historie?

Ballenstraat (niet zeker Herberg Oyevaer)
Vrouwebroersstraat (oude plek van resto Karel de Stoute)
Schuurken – brasserie ‘Pakhuis‘: “De evolutie van het gebouw is hoofdzakelijk verweven met de familie Dutry-Colson, die in de Veldstraat ‘De Grote Paternoster’ uitbaatte. De winkel bood oorspronkelijk ijzerwaren aan, maar evolueerde met de jaren richting huishoudartikelen en verwarmingssystemen. Toen zowel de winkel als de Veldstraat in 1880 een opknapbeurt kregen, kocht de familie de achterliggende fabriek als opslagruimte. Het gebouw bleef in het bezit van de familie tot 1987.”
“De familie Dutry-Colson startte toen EMBALCO (‘Emballage Coloniale‘), gespecialiseerd in het verpakken en verschepen van grote, moeilijke stukken naar het toenmalige Kongo (…)”
In de 17e eeuw wordt de buurtkapelSint-Catharina van Alexandrië’ heropgebouwd in barokke stijl. De naam van de kapel werd vanaf dan dubbel. Ze was ook gekend als ‘Sint-Annakapel’. Lees op deze blog: Sint-Annakerk. Indrukken 
Op die plek werd later de Sint-Annakerk opgetrokken: aan de oude weg naar Brussel, de Lange Violettestraat.

Sint-Veerleplein. Bij een terras staat een vijgenplant. We nemen ze als voorgrond voor ons kiekje van het GravensteenBoven de terrasparasols troont de majestueuze ingang van de Oude VismijnDie staat er al sinds 1689: sindsdien werd er geen vis meer verkocht op de Groentenmarkt.

Sint-Veerleplein – Gravensteen
Sint-Veerleplein – terrassen – Oude Vismijn – werken aan de kant van het voormalige Wenemaarhospitaal

Rodekoningstraat, Patershol – hoek Oudburg en Kraanlei – In een nis in de zijgevel van het Thai restaurant ‘Nam Jai’, vroeger café De Hel, staat een bijzonder beeldje : het ‘Oudburgerke‘. “Het mannetje met de bolle buik stelt een Gentse levensgenieter voor, terwijl de strop in de rechterhand verwijst naar de bijnaam van de Gentenaars: de stroppendragers. Onder het bewind van keizer Karel V kwamen de Gentenaars immers in opstand tegen een ingevoerde belasting, maar uiteindelijk moesten ze het onderspit delven. Als vernedering moesten de inwoners met een strop in de stad rondlopen.” Bron
‘Het rode meisje’ of zoals iedereen het beeld tegenwoordig noemt nadat we dit begrip vorig jaar introduceerden op onze blog: de ‘Loreleie’…
Sinds het staketsel bij de Slachthuisbrug waarop ze zat, verdwenen is, zit ze in de dakgoot van het zwembad Van Eyck. Omdat ze daar niet eeuwig blijven kan, lanceert de kunstenaar nu een actie voor haar behoud. Hij wil het beeld in brons zetten en vraagt een definitieve plek in de stad. Er wordt met de hoed rond gegaan…
Universiteitstraat – De achterkant van Maison Falligan op de Kouter is afgewerkt. In januari waren de werken nog volop aan de gang.
Achterkant Maison Falligan – situatie in januari 2020
Bijzondere pentekening – De herkomst en de auteur hebben we tot dusver niet kunnen achterhalen. De prent lijkt de stad voor te stellen vanuit het perspectief van Sint-Jacobs aan de kant van de Vlasmarkt, maar dan in een naïeve kunst. Zo lijkt het perspectief niet zo realistisch.

Ossenstraat – Vorig jaar eind september ging het laatste “slachthuiscafeetje” symbolisch nog een keer dicht! Nog een keer… ja, want… de dochter van de bazin deed de deuren na maanden sluiting nog eens open, en daarna weer dicht. Het verdwenen slachthuis lag tussen de Gandastraat, Nieuwe Beestenmarkt, Slachthuisstraat en Voorhoutkaai. Thans is daar een sociaal woningcomplex.

Opgeëistenlaan – voormalige en thans afgebroken fabriek van Jules de Hemptinne. Je weet wel: die vlakbij het huidige gerechtshof en haar park – geen van beiden bestond toen – waar een Aldi en een dierenvoedingwinkel in gevestigd was. Links van de ingang, even verderop, stond nog een kleine benzinepomp. Lees op deze blog: Familie de Hemptinne

Opinie – ‘Laat COVID-19 niet de weg wijzen voor GF 2021’. Ons opiniestuk verscheen ook in DeWereldMorgen – Community
Korte inhoud: door de maatregelen tegen de verspreing van het virus konden slechts ‘Kleine Gentse Feestjes” plaats vinden in besloten kring en tegen betaling. Laat ons aub van dit concept niet de norm maken voor de GF 2021, Het is een verleidelijke oplossing voor het chronisch geldgebrek van de pleinorganisatoren maar een absolute doodsteek voor de ambiance!

Het nieuwe skatepark aan de Blaarmeersen. Het grootste openluchtskatepark van België van meer dan 4000 m²: tussen het ‘Huis van de Sport’ en de ‘Topsporthal’. Het is onderverdeeld in velerlei zones.

 

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook