GENTSE ZOMER 2020 13 juli 2020  “Kneuternieuws” is de titel van de veertiende editie van deze rubriek ‘Gentse Zomer 2020’. Proef een zomers sfeertje in onze verslaggeving over allerlei dingen in de stad.

Corneel Heymanslaan – Uzgent – Kunstwerk van Philip Huyghe bij de in-/uitgang. Getiteld: ‘Valda’, en ook: ‘Joly and her seven daughters’.
Nostalgie. Vorig jaar vond in juli aan Portus Ganda ‘Big Swim, Big Jump’ plaats, een initiatief van het Gents Milieufront ten behoeve van de waterkwaliteit in onze kanalen en rivieren. Vorige zondag hield men slechts een kleine versie. Deelnemers sprongen bv. in een emmer en zo. 
Bekijk onze reportage van toen

Zie hier een kunstwerk waarin de Sint-Pietersabdij verwerkt zit onder Byzantijnse bogen. Het is een werk van Jean-Pierre Jacques Remi.
Lees op deze blog: Magritte en Hergé leven nog in de Cité
Wilderoosstraat – Manneke Pies. Eén van de drie ‘Mannekes Pies’ in Gent staat op een trapgevel. Drie? Ja, Een ander staat op de Kraanlei in gezelschap van twee ‘Vrouwkes Pies’ en wordt daar bijtijds op allerlei manieren gelauwerd door de ‘Gentsche Sosseteit’. Zoals hier vorig jaar tijdens de Gentse Feesten 2019.
Het derde Manneke Pies wordt bewaard in het ‘Huis van Alijn’.
Lees in het Archief van deze blog: Gent telt drie “Mannekes Pis” en twee “Meiskes Pis”
Waterpret bij ‘De Barge’. Een bootje vol zonnebadende meisjes, en meer van dat moois. Lees ook op deze blog: Bootje varen tijdens de Gentse Havendag
Koophandelsplein – Aan de linkerkant van het oud Gerechtsgebouw staat onopvallend een merkwaardig kunstwerk waarop een gedicht van Gust Gils.

Zomerkriebels. Op de hoek van het Koophandelsplein en de Veldstraat staan ze te popelen om op het hete zand bij de warme zee te gaan liggen. Ware het niet dat ze etalagepoppen waren bij Women’s secret. 😉

Gasmeterslaan – op het kruispunt met de Wondelgemstraat en bij het Verbindingskanaal, beter bekend als ‘Nieuwe Vaart’ bij de Wondelgembrug. Lees ook op deze blog over het Neuseplein: Over schippers, feestgedruis en huwelijksbootjes
Wondelgemstraat – Café Bentos is weer open na jarenlange sluiting. Vorig jaar en vier jaar geleden maakten we een straatreportage in de Wondelgemstraat met een verhaal over café Bentos, over de straatbewoners en met foto’s uit 1978. Lees en bekijk video ‘Wondelgemstraat – de tijd is veel veranderd’
Sint-Michielshelling – brug – liefdessloten. Bekijk op deze blog onze video: Ode aan de Sint-Michielshelling
Kortrijksesteenweg – Garage GantoisPanhard. Het is in de inmiddels verdwenen Citroën Garage Gantois dat, in het gezegende jaar 1959, de nieuwe PL 17 kon verkregen worden, zoals blijkt uit de advertentie in de krant Het Volk. 
Uit een oude editie van deze rubriek 

Er staat nog een Panhard in het automuseum van Ghislain Mahy.
Bekijk op deze blog onze videoreportage over het automuseum van Mahy

Zomerbar ‘Baracita is nieuw. Hij ligt aan de entrée van het ICC aan het Citadelpark ter hoogte van de Familie van Rysselberghedreef. Ook het Parkkaffee in Mariakerke is weer open. We kondigden in de vorige editie reeds het bestaan van volgende zomerbars aan: Aan de Chinastraat: ‘Bar Bricolage‘. Aan de Ferdinand Lousbergskaai: Jan Hoet jr met ‘Te Hoet‘. En aan ‘De Sterre’, nl.: ‘Cabane Banane’. Hoewel, die bestond al op een ander adres. En nog: een zomerbar in Dok Noord… ‘Red Loft’. Ondanks de commotie zal meer dan waarschijnlijk ook ‘Zomberbar Monterey’ 
bij de kiosk in het Citadelpark open gaan. Meer zomerbars

Met een plakker op de poep “zegt” een van de “Piesserkes” wat verderop onder de Stadshal herhaald wordt op een kar: “Gent is besmettelijk”. Deze boodschap is op vele plekken in de stad te vinden en is voorlopig nog geheimzinnig… De “piesserkes” heten officieel ‘De Fontein der Geknielden’. Het Laatste Nieuws weet: “de initiatiefnemers, een vrolijke bende ongeregeld die liever anoniem blijft”. Maar dit geheim heeft niet lang stand gehouden. Iemand wist dat het initiatief van Edmond Cocquyt jr. komt. Dit is de zoon van de voormalige Deken van de Korenmarkt. We brachten hem reeds ter sprake op deze blog n.a.v. ‘10 jaar geleden was Gent eventjes stadsstaat

Emile Braunplein – ‘Fontein der Geknielden’ ofte ‘Piesserkes
Emile Braunplein, Stadshal – “Gent is besmettelijk” promotiekarretje
De Gentse Feesten (17-26 juli) gaan online. Dit wisten we al zal je denken. 
Freddy Jacobs en zijn organisatie ‘Mezzos’ was toch de eerste om een volledig digital streaming programma in elkaar te boksen?
Pijnlijk. Hij wordt niet genoemd in het initiatief van het Stadhuis om de activiteiten van alle pleinen digitaal te brengen. AVS zal hier ondersteunend werken.
Om de Gentse Feesten toch nog wat tastbaar te maken – in tegenstelling tot het digitale gebeuren – vindt ‘Theater op het water’ plaats!

Rond deze tijd van het jaar, 41 jaar geleden, vond een verschrikkelijke familiemoord plaats in Sint-Amandsberg. Horion & Feneulle haalden vervolgens de volkswoede over zich in 1979… tot op vandaag. Lees de facebookcommentaren er maar eens op na in Ge zijt van Gent als ge…
– pic Het Nieuwsblad
De monniken van de Sint-Baafsabdij hadden in 1105 het initiatief genomen om op de plek van de huidige Sint-Michielskerk een kerk op te richten, als tegenzet voor de bouw van de Sint-Niklaaskerk… Lees verder en bekijk onze video

Opgeëistenlaan – De vierde en vijfde sociale laagbouw aan het Rabot zijn in de maak, terwijl de derde toren er nog steeds staat. Lees ook op deze blog over de woontorens van vroeger
De Stad deelt mee: “Beleef de wijste Gentse congé én hangt jouw foto binnenkort uit in onze stad?” “Upload een foto van jouw Gents moment en wie weet verschijnt die binnenkort in het straatbeeld…”
Jouw foto is niet bepaald JOUW foto, zoals in de illustratie 🙂
Gespot onder de baan: figuren… Spiritueel en wereldlijk… In de Sint-Niklaaskerk, bij het Groot Vleeshuis en in de bus.
Kapel Alexianenklooster aan de Oude Houtlei. Hun school werd later het Sint-Amandusinstituut. Hun gebouwen werden begin 21ste eeuw grotendeels door het aanpalende Sint-Lucasinstituut overgenomen.
Koningin Maria Hendrikaplein – Station – Vuilnisbak met een boodschap.

Wondelgemstraat – In de sociale media wordt steevast gefoeterd telkens deze straat in beeld wordt gebracht. Velen vinden dat de straat “verkocht” is aan de vreemdelingen. Daarom gingen we foto’s maken van alle handelszaken in de straat die nog een Belgische uitstraling hebben.

Koningin Maria Hendrikaplein – Station – Sfeerbeelden in en buiten het station op vorige week maandag. Bekijk ook onze video op deze blog: In en om het station

 

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook