GENTSE ZOMER 2020 28 juli 2020  “Gent kleurrijk in beeld” is de titel van de zestiende editie van deze rubriek ‘Gentse Zomer 2020’. Bevat: Bij Sint-Jacobs op zondag, nieuwe zomerbars, te ontdekken restaurants, oud filmfragment over Gent, Mahy stoommachines, onze opinie over GF 2021 en meer

Bij Sint-Jacobs – Prondelmarkt met muzikant. De muzikant is Brecht Goudesonne. Hij meldt op zijn facebookpagina dat hij net 30 maanden rond de Middellandse Zee heeft rondgereisd.
Bij Sint-Jacobs – Bistrot en antiekzaak ‘Montparnasse’, met tekenaar Marnix op een terrasje op zondag.
Gentse sfeer. Restaurant Mission Masala op het plein Bij Sint-Jacobs. Buren van Trefpunt…
Lezer Martine Watteeuw in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘: “De kazerne breekt open”. De ommuring gaat eraan…Maar meer dan dat. Verdere werkzaamheden aan de Leopoldskazerne veranderen nu snel het ansicht dat we al ruim een eeuw gewoon zijn. Zoals bekend, verhuist de Provincie naar het gebouw, maar wordt het eerst grondig getransformeerd in een modern centrum met diensten.
Lezer Didier Ysebaert in facebookgroep ‘Gent by picture‘: “‘Huis Sint-Ivo‘ aan de Lievekaai dateert uit de 13e eeuw. Het werd oorspronkelijk “De Cogghe” genoemd, naar de schepen die toen op de Lieve vaarden. Achteraan in de St.- Widostraat liep het door in een “stove” of badhuis. Tot 1748 waren hier advocaten gevestigd, samen met deurwaarders en procureurs, allen verbonden aan de Raad van Vlaanderen. Vandaar de naam Sint-Ivo … patroon der juristen.”
Filip Wta in facebookgroep ‘Gent- oud en heden‘: “De eerste Gentse Feesten gingen door van zaterdag 24 juni tot donderdagochtend 29 juni 1843.
Zo staat te lezen in ‘Le Messager de Gand‘ van 25 mei 1843. 
Lees ook op deze blog: Commissaris schreef aan burgemeester: beknot Trefpunt!

Op de Zandberg, op de hoek met de Onderstraat en de Koningstraat – ligt een “flexitarisch” restaurant met de naam ‘De Warempel’.
Onlangs kondigde het stadsbestuur af dat ze het plein gaat renoveren. De timing ligt nog niet vast.
De vernieuwde Biezekapel in de gelijknamige straat, vlak naast de Kleine Sikkel, Lees ook op deze blog: vander Sickelen’s leven nu in VS en Canada

La traversée de Gand..Lezer ‘Meester’ Frank Vanhyfte in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘:  “Door de foto van die “rolpaal” aan de Grasbrug ging ik nog eens zoeken naar “L’hirondelle et la mésange” (De zwaluw en de mees). Een Franse stille film uit 1920 van André Antoine over twee binnenschepen, ooit gezien op het Filmfestival Gent in 1988. De film werd nooit in distributie gebracht, is dus ook niet op DVD of video te vinden. Maar nu staat hij gewoon op Youtube. Bekijk hem zeker eens compleet, maar geniet nu van de doortocht van Gent (met rolpaal op de Grasbrug) vanaf 43.41 tot 46.06. En van het bezoek aan het Galgenhuisje vanaf 1.00.26 met een achtervolging rond het Gravensteen.”

‘t Haeseveld is weer open. Er wordt ook weer bier gebrouwen. Er is een zaal capaciteit tot 200 personen. Het domein ligt in een mooie groene zone. Alfons Braeckmanlaan, Sint-Amandsberg
Veldstraat – Hotel d’Hane Steenhuyse – een blik naar binnen

Enca Enzo Caen, de kunstenaar-auteur van de ‘Mannekes en Vrouwkes Pies‘: “’Gents Ijzergieter anno 1900 der gewezen fabrieken Carels’ verhuist definitief naar Spanje. Het beeld dat nooit welkom was te Gent als ode aan de werknemers van de fabriek heeft jaren gevochten voor een plaats maar het mocht niet baten, ongekend is onbemind. Alhoewel de industriëlen Carels met wereldfaam die de stad Gent op de wereldkaart zette die zorgde voor een grote tewerkstelling tijdens de industriële revolutie te Gent en grondleggers waren met hun kapitaal van de wereldtentoonstelling te Gent, die een school faam gaf met alle voordelen nadien die er uit voortvloeiden, Neen “den Ijzer” was nooit welkom. Vanaf september zal hij stralen in de straten tussen de vele gekleurde gevels van Villajoyosa.”

Beeld ‘Ijzergieter’ door Enca Enzo Caen
Gentse sfeer. Groentenmarkt. Wat is meer Gents dan Gentse Neuzen? Er staan dit jaar twee karren, elk voor respectievelijk bakkerij Himschoot en mosterdwinkel Tierenteyn
De derde kar, die van Carl, die al een dik jaar voor de nieuwe zaak ‘Goûts et Couleurs’ stond is er niet. Naar verluidt: geen vergunning gekregen.

Ze worden hoe langer hoe hipper de zomerbars. Voeg toe aan het lijstje aan nieuwigheden: ‘Gazon’ aan de ijsschaatsbaan Kristallijn. Op dezelfde plek is er ook: ‘HOFF’, dat ook nog openluchtcinema aanbiedt. Ook, in de Oude Vismijn aan het St.-Veerleplein: ‘Toch Toch Zomerbar‘.
Eerder maakten we een lijst van zomerbars.

Je ziet ze hangen in de straten: de affiches van de dienst ‘Historische Huizen’ ten behoeve van Gentse Musea. Hier op de affiche: het Industriemuseum waarop een stoommachine van Mahy te zien is.
Mahy? Ja. Eerst gevestigd in Wallonië, daarna in Wondelgem, in een zijstraatje van de Kapiteinstraat:
“constructie van industriële verwarmingsketels, gebinten voor elektrische loskranen, water- en petroleumtanks en gas-, droog- en kookketels, onder meer in verschillende Gentse textielfabrieken levering van stoomketels” dixit Inventaris Onroerend Erfgoed.

Maar Mahy bouwde ook stoommachines 
en stond hier op dezelfde hoogte als bv. Werkhuizen Van den Kerckhove en constructiewerkplaats Carels, en als Le Phoenix
De familienaam Mahy werd later bekend als autogarage voor Fiat en later Renault.
Mahymobiles – oldtimer museum in Leuze, Henegouwen

Opinie – Laat COVID-19 niet de verkeerde weg wijzen voor de GF. Beperkte reservaties op de Kleine Gentse Feestjes… Een zure smaak. Wat mij altijd al dik tegenviel van OdeGand is dat ze heel erg elitair waren: selectief en betalend voor het interessante gedeelte op de openbare (!) Gras- en Korenlei. Gelukkig kwam daar vorig jaar verandering in: de organisatie zette ook zwaar in op zo veel publiekstreffers dat het wel een betere versie van de GF leek!
En nu – natuurlijk omwille van COVID-19 – maken we helaas voor GF de omgekeerde beweging mee: wat heel volks en populair én op straat moest plaatsvinden, vindt tegen betaling achter gesloten deuren plaats. Dit is net zo elitair als het klassieke OdeGand van voor 2019.
We zagen eerder al dat ‘betalend’ hier en daar de kop op stak tijdens de GF – zeker bij Miramiro.
Laat COVID-19 niet de verkeerde weg wijzen in de vermeende logica dat ‘betalend’ het logisch uitvloeisel is van gebrek aan geld voor de programmering op de pleinen. Het is de oorzaak van het gebrek aan geld die men moet aanpakken: de vele consumpties uit de nachtwinkels ten nadele van de bars op de pleinen.
Men moet de GF 2021 zonder reservaties en zonder entreekaartje laten lopen!

Merci, Karel !

 

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook