EXTRA – Mannekes/ Vrouwkes Pies vervangen Leopold II

 

 

PRIMEUR

GENTSE ZOMER 2020 Extra Editie 16 juli 2020  Mannekes/ Vrouwkes Pies vervangen Leopold II

Mannekes/ Vrouwkes Pies vandaag opgedoken…
Ooit Leopold II borstbeeld…

UPDATE 18u00

De Sosseteit van de Mannekes Pies Twielink reageerde donderdagavond op de plaatsing van het beeld op de plek waar tot voor kort het borstbeeld van Leopold II stond: “Inderdaad een actie van de ‘Sosseteit van de Gensche mannekes pies tweelink‘. Via deze manier vragen we de aandacht voor een plek waar deze fontein met de Gentse ‘mannekes en meiskes pies’ zich thuis kan voelen. Wij zijn namelijk op zoek naar publieke plaatsen die deze fontein tijdelijk wil adopteren. Café, restaurant, openbare gebouwen,… Lijkt het je wat? Laat maar horen via gentsemannekespies@outlook.be”

Het beeld is van de kunstenaar Enca Enzo Caen. De kunstenaar is een verre afstammeling van de machinefabricant Carels. Het werk aan de Kraanlei is van kunstenaar Stefaan De Visscher.

Kraanlei – Manneke Pies en Luna en Lena Pies
AVS – 26 juni 2019

Fervente AVS-kijkers, die bovendien over een goed ijzersterk geheugen beschikken, hadden het kunnen weten… Vorig jaar heeft AVS aangekondigd dat het beeld zou gaan toeren in de stad.
Zo signaleert ons Geert Vandamme.
Het zou eventueel in het Groot Vleeshuis en in het Stadhuis tentoongesteld worden. Zo werd toen aangekondigd. Dat het beeld nu op deze plek in het Zuidpark terecht komt, is allicht te wijten aan het feit dat de Sosseteit met haar beeld nergens heen kan?

’s Anderendaags, vrijdagochtend, was het beeld alweer verdwenen. Het had er net lang genoeg gestaan zodat de krant Het Laatste Nieuws er nog in haar ochtendeditie kon over berichten – een dag later dus.

Het Laatste Nieuws, vrijdag 17 juli 2020 – een dag later

 

EERDER VANDAAG, donderdag 16 juli 2020

Er staat ineens een beeld met Mannekes en Vrouwkes Pies in het Zuidpark, op de plek waar het beeld van Leopold II recent is weggehaald.

Hoewel er gelijkenissen zijn met de Mannekes en Vrouwkes Pies aan de Kraanlei van de Gentsche Sosseteit, vinden we op hun website geen aanwijzingen dat zij er weet van hebben of er iets mee te maken zouden hebben.

Zuidpark ofte Koning Albertpark, kant Tentoonstellingslaan

Betreft het hier een “anonieme” kunstenaar – zoals destijds met het “rode meisje” ofte “Loreleie” – die zichzelf dan ineens gaat bekendmaken als publiciteitsstunt ?
Tenzij er een grotere, betekenisvolle, boodschap op komst is?

Wij geloven dat wij dit bericht voor persblog.be in primeur hebben. Geen krant heeft hierover bericht. Twee dagen geleden nog, was HNB bij de oude plek en toonde enkel een beeld van een veldje met pas gezaaid gras waar vroeger het beeld van Leopold II stond.
Evenmin is iets gepubliceerd in de regionale pagina’s van Het Laatste Nieuws…

Deze ochtend vond persblog.be dit beeldje…

We schreven ooit: Gent telt drie “Mannekes Pis” en twee “Meiskes Pis”
Er zijn er nu ineens een pak meer…

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook