GENTSE ZOMER 2020 05 juli 2020  “Trop, c’est teveel” is de titel van de dertiende editie van deze rubriek ‘Gentse Zomer 2020’. Als je ‘Congo’ opsplitst in twee woorden waarvan het eerste deel gelezen wordt in het Frans en het tweede deel in het Engels, bekom je: “Con, go” of “Idioot, ga weg”! In een lectuur twee maal in het Engels zou het betekenen: “Veroordeelde, ga weg”! En dit is nu wat gebeurd is met het veroordeelde en naar het STAM verbannen borstbeeld van Leopold II afgelopen week. Voor sommigen is dit wel een beetje “Trop, c’est teveel”.

Jan Barbe publiceerde zijn kunstboek ‘Het palet van de meester
over de Gentse schilder Jos Trotteyn (1910-2002).
Sint-Michielsplein – Sint-Michielskerk, kerk zonder spits. Lees op deze blog: Wat je moet weten over Gentse monumenten

Een reclamebord ten voordele van de Gentse musea aan station toont een werk van Gustave Van de Woestyne dat in het MSK hangt.
Sint-Michielsplein – Kunstwerk in de vorm van een Romein aan de gevel bij slotenmaker Filiaert
Frituur Lily’ aan de Vlaamse Kaai bestaat 40 jaar en haalde Het Laatste Nieuws
 Uitklikbaar

Vlaanderenstraat – Oudescheldestraat – Woodrow Wilsonplein – Pleisterplek van Uber Eatsfietsers en -bromfietsers: aan de ingang van de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen. De bevoegde minister onderzoekt of zij – en hun collega’s van Deliveroozich schuldig zouden maken aan oneerlijke praktijken. Hun standpunt is alvast dat ze – integendeel – de restaurants helpen door hen via hun koeriers een groter klantenbereik aan te bieden.

Uber Eats pleisterplek
Vlaanderenstraat – hoek Oudescheldestraat

Blandijn – Sint-Pietersnieuwstraat – Nieuw: soepbar Sobo vervangt ontbijtrestaurant ‘Pain Total’.

Soepbar ‘Sobo’ op de hoek van de Sint-Pietersnieuwstraat met de Blandijberg
Pain Total‘ werd Sobo
Sint-Pietersnieuwstraat – UFO Ugent: een eenzame studente na een jaar vol COVID-shit
Hof van Fiennes – zijstraat Ravenstein en Korenlei – zicht op Sint-Baafskathedraal

Leie – zicht op Appelbrugparkje bij de Oude Vismijn en de Jan Breydelstraat

 

Een paar uur voordat het Leopold II borstbeeld langsheen de Tentoonstellingslaan, Franklin Rooseveltlaan en Gustaaf Callierlaan – staand op een taartstukje Koning Albertpark – werd weggenomen, hield Marc Reynebeau er zich op met een tv-ploeg van Terzake. Hij is Gentenaar en Congokenner. Hij groeide er op. 
Dit was dinsdag 30 juni, de dag dat Congo 60 jaar onafhankelijkheid vierde.
Het borstbeeld gaat naar het STAM.

Op de facebookgroepen over Gent waar persblog.be lid van is, regende het protesten over het wegnemen van het beeld. Niet zozeer omdat de verfoeilijke kant van de vorst genegeerd werd, wel: omdat vele lezers vinden dat de geschiedenis m.b.t. de kolonie niet kan herschreven worden en dat bijgevolg het beeld beter had kunnen blijven staan als stille getuige.
Stad Gent wil erg ver gaan in haar ‘dekolonisatietraject’. Ze wil alle symbolen van de kolonisatie weg. “Trop, c’est teveel”. Ware het niet beter geweest om het beeld te laten staan en er tegenover een tegenbeeld te plaatsen van een Afrikaan met afgehakte handjes? Dit tegenbeeld van roem werd toegepast met het beeld van Keizer Karel op het Prinsenhofplein? Achter de Donkere Poort staat een beeld van de stroppendrager….
Sint-Pietersnieuwstraat – Weer enig leven in de oude vertrouwde Vooruit
Korenmarkt – zicht op Sint-Niklaaskerk en op het kunstwerk van de hand van Ayşe Erkmen: de ‘Broche

Zo schreef Het Nieuwsblad: “Gent verlengt het contract voor de elektrische ‘wandelbus’ met een jaar, tot september 2021. De appelblauwzeegroene busjes bollen al drie jaar door de Gentse binnenstad en zijn gratis te gebruiken.” Alleen: ze rijden nog steeds niet wegens de COVID-19-maatregelen.
Waar zijn ze gebleven? Hier zie je een DKW Junior aan de Brantano aan de Brusselsesteenweg in Gentbrugge. Lees op deze blog: Oldtimers in Gentse straten 2019

Drukte in de Kuip op zaterdag 4 juli! Het begin van de maand… De mensen die een mondmasker dragen zijn in de absolute minderheid. Het is dan ook niet verplicht. Persoonlijk vinden we het wel gepast om op markten, in supermarkten en in drukke straten een mondmasker te dragen. Ieder zijn mening…

Korenmarkt – zicht op Veldstraat
Veldstraat – hoek Korenmarkt – McDonalds

Vrijdagmarkt – handelsmarkt op vrijdag: uitbreiding van de markt mag weer van het Stadsbestuur maar werd een week uitgesteld omdat de toestemming erg laat kwam.

Vrijdagmarkt vorige vrijdag
Vrijdagse handelsmarkt op Vrijdagmarkt
Uit d’oude doos: In het Schippershuis – Destelbergen. Uit een eerdere editie van deze rubriek ‘Gentse Zomer’ – Foto uitklikbaar
Grootkanonplein – achter Dulle Griet tegen Leiekaai steekt een grafsteen in boordstenen. Dank aan VD William om er ons op te wijzen. Foto uitklikbaar

Groentenmarkt – biomarkt op vrijdag. Lees meer op deze blog over de Groentenmarkt
Lammerstraat – Sint-Pietersnieuwstraat – wegenwerken

Bar Bricolage is weer open. Er zijn er weer wat bijgekomen van die zomerbars. Aan de Ferdinand Lousbergskaai bv, waar Jan Hoet jr en kleindochters tijdelijk huizen. En aan ‘De Sterre’, nl.: ‘Cabane Banane’.  Hoewel, die bestond al op een ander adres. En nog: een zomerbar in Dok Noord… ‘Red Loft’. Ondanks de commotie zal meer dan waarschijnlijk ook ‘Zomberbar Monterey’ bij de kiosk in het Citadelpark open gaan. De Oostakkerse ‘Gentse Zomer’ –  die een jaar na de lancering van de gelijkluidende rubrieknaam van persblog.be, deze gewoon vulgairlijk kaapte om hun zomerbar te benoemen – stopt ermee.

Chinastraat – Bar Bricolage heropent. Deze zomerbar ligt achter het Houtdok.
Monterey – Louis Hanssensdreef, Citadelpark

Kramersplein – studenten op het terras bij Bar Jan Cremer
Sint-Pietersnieuwstraat – café De Ploeg: studenten op het balkon

Kouter – Bloemenmarkt op zondag

Kouter op zondag 5 juli
Bloemenmarkt – Kouter op zondag 5 juli

 

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook