GW 2022-2023 – 13

GENTSE WINTER 2022-2023 08 januari 2023 In deze dertiende editie – getiteld ‘GW 2022-2023 – 13’ – hebben we het o.a. over:  de ‘exotische’ hut, de ‘Moulin Rouge’ in Gent, Honorine Deschryver, Jan Dumolyn, Octave Landuyt, Marcel Demuyter, Johan Tielemans, en meer…  

Blaisantvest – Historica en STAM-medewerkster Tina De Gendt achterhaalde waarom er op de genoemde plek – Vogelenzang – een exotische hut staat. Tina ontdekte in archieven dat er ooit plannen waren geweest om een park aan te leggen. De schuilhut is het enige wat daarvan  gerealiseerd is. De vrt maakte het nieuws wereldkundig. Deze foto is van vijf jaar geleden. (Toen had ‘de Zakman’ daar even zijn “thuis” gevonden.) Intussen heeft de Stad de hut gerenoveerd.
STAD/ VOLK – We lazen het op de VRT NWS website: “Bijna kwart van de Gentse straten genoemd naar een vrouw. Zeven straten, parken of tuin werden in 2022 vernoemd naar een vrouw.”
Opmerkelijk daarbij is dat mode-ontwerpster Honorine Deschryver een park naar haar genoemd kreeg. De groenzone tussen de Edmond Helderweirdtstraat en de Vossenbergstraat in Oostakker heet vrij recent het ‘Honorine Deschryverpark‘.
Ons verhaal over Honorine dateert van 2016, en dit hebben we sindsdien al meermaals gepromoot via facebook.
Lees ons verhaal: Het levenssprookje van Honorine en Paul-Gustave 

Sint-Amandsplein – Wie wist dat tijdens het Interbellum hier dancing ‘Moulin Rouge‘ en ‘Café Kortrijk‘ gevestigd waren?
Uit de UGent Masterscriptie van 2007-2008 van Marta Michna, ‘Dancings in Gent, 1919-1939’.

VOLK – Afgelopen weekend was de reeks voorpaginanieuws in De Standaard. Professor-Mediëvist Jan Dumolyn motiveert erin zijn medewerking als extern adviseur voor bepaalde afleveringen. Columnist en boekenauteur Marc Reynebeau plaatst in zijn column kanttekeningen bij de reeks. Beide zijn het lezen zeker waard!
VOLK – “Octave Landuyt is een Vlaams kunstschilder, beeldhouwer, juwelenontwerper, graficus, industrieel ontwerper en ontwerper van toneeldecors, kostuums, textiel, meubelen, tapijten. Hij behaalde verschillende onderscheidingen en prijzen (…)” (bron) en vooral: hij werd 100 !

VOLKMarcel Demuyter stuurde ons nieuwe pentekeningen op. Het zijn stuk voor stuk ‘Anton Pieckachtige’ taferelen die gelocaliseerd moeten worden in het Patershol van een eeuw geleden. Marcel laat ons weten dat de tekeningen (A3) te koop zijn. Contacteer hem op zijn facebookpagina.
Bekijk op deze blog meer werk van Marcel
Kraanlei

Plotersgracht, Patershol – Café Filippine in 1979, een van de laatst opengebleven volkscafés in de wijk. De foto is van Johan Tielemans, die eind de jaren ’70 fotografie studeerde aan Sint-Lucas. Later werd hij free-lance fotograaf. Thans woont hij in Frankrijk. Meer van zijn foto’s vind je op de facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…

Godshuizenlaan – In de tijdelijke tentoonstelling ‘De stad spreekt‘ is origineel werk van Marc Sleen te bekijken naast werk van een nieuwe generatie stripmakers. ‘De stad’ is een belangrijk onderdeel in het werk van Marc Sleen. Steden zoals zijn geboortestad Gent, Antwerpen en Brussel duiken vaak op als achtergrond in de verhalen van Nero en co. De expo is gratis toegankelijk tot en met zondag 26 maart 2023 . Lees méér over Nero op deze blog 

BLOGClaude Faseur publiceerde een dossier over het Patershol in zijn blog ‘Gent-Geprent‘. 
Daarin staat o.a. een variëteit van mooie schilderijtjes van zichten op de straten.
persblog.be maakte eerder ook meerdere dossiers over het Patershol… zowel over de kern als over de rand.  

Nieuwpoort – Steendam – Bij ons verhaal over brouwerij Excelsior liet lezeres Kathleen Kerckvoorde een anekdote optekenen. “Mijn meter was gouvernante van Nicolas, Jacques en Francine Van Der Stricht. Zij waren de kinderen van een van de directeuren van brouwerij Exelsior. Hun moeder was een van de twee dochters van hotel Den Ijzer in de Vlaanderstraat. Nicolas overleed op 12 jaar. Jacques werd brouwersingenieur. Francine studeerde rechten en vervolmaakte zich in het internationaal recht in Amerika. Ze begeleide toen nog prins Albert vaak op buitenlandse missies om de afgesloten contracten na te kijken.” – pic geoverbanck.be
STAD/ VOLK – Naast studeren (in de universiteit of hogeschool) en fuiven, hebben universiteitsstudenten ook nog een woonplek nodig. 😉 Als die studenten niet dagelijks naar huis pendelen, verblijven ze in de studentenstad op kot of in een home.
De eerste home in Gent was voor meisjes. Eind 1960 opende ‘Home Fabiola‘ in de Jan Frans Willemsstraat, vlakbij de Overpoortstraat.
In 1966 volgde ‘Home Boudewijn‘ voor jongens (buurt UZ) en ‘Home Astrid’ voor meisjes (aan de Sterre)
In 1971 opende ‘Home Vermeylen‘ (ook ‘Resto Overpoort’ ging dan van start) bij de Overpoort.
In 1973 volgde ‘Home Corneel Heymans‘, eveneens bij de Overpoort.
Eind de jaren 1990 werd ‘Home Bertha Devriese‘ (bij de Sterre) in gebruik genomen
Bron: UGentMemorie By the way: UGent heeft niet langer plannen om een nieuwe studentenhome te bouwen.
Lees op deze blog over ‘Als studenten het glas heffen

Verdwenen Benedictijnenstraat – huidige Jan Frans Willemsstraat en Stalhof – alwaar ‘Home Fabiola‘ werd gebouwd – pic ugentmemorie   

  • 'Gentse Zomer 2016'



 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook