GW 2022-2023 – 08

GENTSE WINTER 2022-2023 22 november 2022 In deze achtste editie – getiteld ‘GW 2022-2023 – 08′ – hebben we het o.a. over: Gentbrugse Meersen, UG-studentenhome, commentaar op Wintercircus, ’t Kuipke, Lezersreacties, Oldtimers… meer

OLDTIMERS – Dit is de Hooiaard. We “leenden” de foto van ‘Clauske Gent’ op facebook. Los van het merkwaardige feit dat daar in de tijd van de fotoopname (en tot in de jaren 1980) een pompstation was, wijzen we graag op de auto’s die de tijd helpen dagtekenen.
Links staan een Chevrolet Impala (1963-), een Simca Aronde (1960- ) en een Renault Dauphine (1956-). Rechts staat een Opel Rekord (1957-). De foto moet dus na 1963 genomen zijn…
Maak kennis met onze rubriek over ‘Oldtimers in Gent’
VOLK – Natalie Coorevits over de ‘Week van het Gents‘ (van 27 november tot en met 11 december 2022) op facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘ 
Leer meer op deze blog over Gentse uitdrukkingen
BLOG – In de ‘GG Flits’ van 16 november 2022 zet de uitgever deze nieuwsbrief – de ‘Gentse Gidsen‘ – een editie van onze rubriek ‘Gentse Winter’ in de kijker. Het betreft een recente editie waar we op ons beurt de ‘Gentse Gidsen’ in de bloemetjes zetten met hun ‘Nerotische wandeling‘ 🙂
Sint-Pietersnieuwstraat – Lammerstraat – Sinds vorige zondag resideert de Eén-equipe van ‘Sporza’ in het Wintercircus, van waaruit het WK-voetbal in Qatar becommentarieerd wordt. Lees op deze blog over het Wintercircus – pic vrt
In een opiniestuk in de krant De Morgen van afgelopen donderdag wordt niet mals gecommentarieerd op het feit dat de Stad de vrt vanuit het Wintercircus verslag laat uitbrengen over het WK in Qatar. Een quote: ‘het WK van de schaamte’… “Het bestuur profileert zich als een stad die mensenrechten centraal stelt, ook in haar aankoopbeleid”, zegt de auteur, Michiel Martijn,  verwijzend naar de kasseien die ooit uit Gentse pleinen werden gehaald, nadat bleek dat ze uit illegale groeves in India kwamen. “Hier blijkt het vermarkten van het Wintercircus belangrijker dan die mensenrechten.”
Lees het hele stuk
STADUGent heeft niet langer plannen om een studentenhome te bouwen. Dit meldde de krant De Standaard vorige woensdag. Eerder kwam de universiteit in het nieuws toen bekend raakte dat een bosje in de De Pintelaan, bij de Sterre, zou moeten sneuvelen ten gunste van een nieuwbouw voor studenten. (We berichtten erover in een editie van onze rubriek Gentse Zomer in september vorig jaar.)
Later had de universiteit plannen gemaakt om die home te bouwen op haar terrein op de Corneel Heymansstraat. Ook daar zou een bosje moeten sneuvelen. Dit keer “sprongen” de media er echter niet op.
(We berichtten erover begin januari in een editie van deze rubriek)
Nu wil UGent kamers kopen via een projectontwikkelaar. Weinig bekend is dat de universiteit nu al kamers voor haar buitenlandse studenten huurt in Brugge, en dat ook in Kortrijk wordt gezocht om kamers te huren.
Fitispad, Gentbrugse Meersen – Het straatnaambord hing los tussen de bomen, als… een ontwortelde boom die door iemand uit de grond was getrokken.
De naam van het pad hoort in het rijtje van de kleurrijke namen die het stadsbestuur in oktober 2019 gaf aan diverse paden in de Gentbrugse Meersen. Ze verwijzen naar de dieren en planten. Zo is ‘fitis’ een kleine inheemse zangvogel.
Onder de kleurrijke namen van de nieuwe paden vinden we o.m.: Grootoorvleermuispad, Lieveheersbeestjespad, Dwergvleermuispad, Dwergkerspad, Oranjetippad, Koebraampad, Dikkopjespad…
Klein Turkije – Lezer Ronald Geirnaert reageerde op facebook op ons artikel over deze studentenstraat door het posten van een oude foto van het huis dat bij velen bekend staat als café ’t Vliegend Peerd. We zagen dit café al op een oude foto in de gedaante van ‘Café Lily’. Hier zien we ‘In het Gouden Hoofd‘. Ivo Bauwens baatte het café toen uit. Een datum is onbekend. Thans heet het ‘Taberna Lisboa’.
Hier zien we het café als ‘Café Lily‘. Volgens wat we hoorden fluisteren, was dit toen een soortement bordeel.
Mario van de Vorst postte op facebook een krantenknipsel van een openbare verkoop op de Korenmarkt. Daar werden gedwongen verkopen van inboedels van mensen met schulden uitgevoerd. Hun bezittingen belandden als koopwaar op de keien, vandaar een verwante uitdrukking: ‘op de keien belanden’, wat allicht de straatnaam ‘Ter Keien’ voortbracht, verbasterd tot ‘Klein Turkije’. Het krantenknipsel is uit de ‘Gazette van Gent’.
Volgens Michel Baecke vonden die gedwongen openbare verkopen nog plaats in de jaren 1950-60. Hij stelt dat hij ze toen met eigen ogen heeft gezien. Hij voegt daaraan toe: “En sinds het de “klein ter keien” is, zou ik kunnen veronderstellen dat er een grote is, en dat zou dan kunnen de Korenmarkt geweest zijn.” Er is immers ook een uitdrukking als: ‘Op de Kuuremort belanden’ – pic Archief Gent
Lezer Joris De Vos maakte op facebook een interessante opmerking over de Sint- Niklaaskerk… die hij in het verleden oppikte uit de mond van een stadsgids… “Aan die prachtige kerk is ook een boeiende geschiedenis verbonden: ooit gebruikte Napoleon die als gigantische paardenstal voor zijn cavalerie om die dekselse Gentenaars eens te laten zien wie de baas was. En dat hebben we in Gent wel vaker gehad: uitheemse bezetters die het moeilijk hadden met de Gentse rebelsheid.”
Klein Turkije – In een reactie op ons artikel over Klein Turkije meldde lezer Bart Massaer ons: “Ik volg met veel interesse de artikelen over Gent! Dankjewel alvast voor al die mooie en leuke informatie over onze stad.
Mag ik een kleine correctie maken? In je artikel over “Ter Keien” noteer je dat ‘Missy Sippy‘ een “jazz”-café is. De Missy Sippy is echter een “blues”café, en dat is een wereld van verschil 😉”
Vroeger heette het hier: ‘De Gouden Sleutel’

Familie van Rysselberghedreef, Citadelpark – Lezeres Diane Maes over de ‘Lotto Zesdaagse‘ afgelopen zondagavond in ’t Kuipke… op facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…“Een oude traditie wordt vandaag nieuw leven ingeblazen voor deze honderdjarige editie van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent: de winnaars ontvangen een bloemenkrans in de vorm van een ‘6’. Gefeliciteerd Lindsay De Vylder en Robbe Ghys!”

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook