Gentse Zomer 2024 – 2

GENTSE ZOMER 2024 18 maart 2024 Dit is de tweede editie van deze rubriek in het nieuwe zomerseizoen. Met o.a.: fries aan “de Zuid”,  Capitole, Sint-Kwintensberg, Ernest Devriendt, Albert Mechelynck, ‘Gent anders bekeken’, ‘Sarma’,  méér

Woodrow Wilsonplein – Na de vernieuwing van de stadsgebouwen, zijnde de oude stadsbibliotheek en het ‘Administratief Centrum Zuid’, waarbij ook een passerelle tussen beide voorzien is, bleef het fries tussen de gebouwen overeind. Die dateert van midden de jaren ’50.
Lezer Freddy Beatslé’s schoonvader heeft nog meegewerkt aan de creatie van het fries (zie foto). Hij liet daarover optekenen in de facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…’: “…de voorkant van de fronton is door meer dan 6 personen gekapt… steenkappers en beeldhouwers te samen… mijn schoonvader die gans alleen de achterkant gekapt heeft…”
Het fries is een kunstwerk van de Gentse beeldhouwers Jozef Cantré, Geo Verbanck en Gustaaf Vanden Meersche. Freddy weet dat de laatstgenoemden neven waren: hun moeders waren zussen – pic via Freddy Beatslé
Graaf van Vlaanderenplein – Uit onze rubriek ‘Gentse Zomer’ in de editie van 18 juni 2019

Sint-Kwintensberg, studentenbuurt – Ons verhaal over het café ‘Afkikker’ met haar middeleeuwse kelder deed op facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘ lezer Roland Lebon in de pen kruipen met de volgende trieste anekdote, met daaraan gekoppeld, een vraag. Weet iemand hier iets over?
“Mijn tante Blanche en haar zuster woonden tijdens de oorlogsjaren op de St.-kwintensberg en hielden er een café open.
De zuster werd door een Duits officier doodgeschoten omdat ze een relatie weigerde met de vijand. Hij schoot haar dood in het cafe.
Mijn tante Blanche De Schuytere is na de oorlog getrouwd met een Canadees en op Malem gaan wonen. Als kind heb ik haar ouders nog bezocht in dat cafe waarvan ik de naam vergeten ben .Ik weet alleen nog dat het ongeveer in het midden van de straat was, rechts naar boven.”
“De cafe moet in die tijd tot voor 1960 uitgebaat zijn door familie De Schuytere, een broer van mijn peetvader.”
Foto: ‘Hooghuys’/ ‘Afkikker’ in 2010 – pic Inventaris Onroerend Erfgoed
VOLK – Recent brachten we Ernest Devriendt, bijgenaamd de “Roste Waser” opnieuw in de belangstelling op facebook.
Lezer Gilbert Edouard Albert Baudu deelde met ons een herinnering aan de excentriek Ernest Devriendt: “…”den rosten” kwam bij ons in de winkel verjaardagskaarten (boekskens met verliefde koppels) kopen voor de meiskens die ook op het Dampoortplein aanwezig waren : ‘café Edith’, ‘café Irène’, ‘café Betty’, ‘café Simone’… De deur van ons winkeltje vloog open: “madammeke, kzoe een boekske wille veur Edith, ’t ès eure verjoardag, ’t mag een schuuntse zein” en… mijn mama in haar mooi schoonschrift – ze kende haar pappenheimer – “aan mijn liefste Edith, heureux anniversaire“, ondertekend Ernest De Vriendt en zijn klassieke slagzin “vive la Liberté” ! Witte overjas, wit hemd, zwart strikje, strohoed een rijzig en imponerend figuur, kende het reilen en zeilen van de klandizie van “het glazen straatje“, en velen van de bourgeoisie en notabelen hielden wijselijk hun mond als ze op straat “den rosten” tegenkwamen want… hij wist veel, zeer veel !”
VOLK – Op vorige zaterdag is Albert Mechelynck 100 jaar overleden. Een naam die weinigen nog iets zegt. “Nochtans werd deze Gentse volksvertegenwoordiger in 1920 de eerste officiële voorzitter van de Liberale Partij, en ligt hij aan de basis van de huidige partijstructuur met plaatselijke afdelingen. Zijn borstbeeld op het Gentse Sint-Annaplein, in 1925 ingehuldigd, is 100 jaar later dringend aan een opknapbeurt toe.” Dixit ‘Liberas‘. 
We vermeldden het borstbeeld al in een eerdere editie van onze rubriek ‘Gentse Zomer’, in het bijzonder in 2018.
STAD – In de boeiende documentaire reeks ‘Gent anders bekeken‘ van cineast-fotograaf Thierry Bonnaffé, uitgezonden op ‘Eclips TV’, pikten we een – onder menig ander – aardig weetje op. Wist je dat het Zuidstation aan het Graaf van Vlaanderenplein, geopend in 1850, gebouwd was naar het voorbeeld van het toenmalige station in Brugge?
En dat dat station in Brugge, na haar afbraak, steen per steen  werd heropgebouwd in Ronse?
“Dus”, stelt de maker van deze zesdelige documentaire, die in februari en maart werd uitgezonden, “het nog bestaande station van Ronse is op die manier toch een beetje Gents.”
Voor de goede orde: het Zuidstation waarvan sprake in Gent werd voorafgegaan door een kleiner station dat er stond tussen 1837 en 1848. – pic Stad Gent

“Het station gaf later zijn functie af aan het station Gent-Sint-Pieters [dat in 1912 werd gebouwd] en sloot in 1928 definitief. Afbraak volgde in 1929-1930. Een aantal Toscaanse zuilen en ‘Vrouwe Belgica‘, een allegorisch beeld, verhuisden naar het Koning Albertpark.” Dixit ‘wikipedia‘  Het beeld stond bovenop het neoclassicistische fronton. 

Korenmarkt – Een staaltje spraakverwarring op facebookgroepGent in oude foto’s en afbeeldingen
over de ‘Sarma‘ op de Korenmarkt. Een warrige discussie ging over hoe lang de ‘Sarma’ daar al weg is. Nu staat daar immers de ‘Hema’.
Volgens informatie – via ‘goolge’ verkregen – werd het ‘Sarma’-gebouw 120 jaar geleden opgetrokken. Eigenlijk was het toen een ‘Grand Bazar’. Die ‘Grand Bazar’ verhuisde rond 1930 naar de Veldstraat. In 1946 brandde het pand op de Korenmarkt af. In 1959 was dat verwoeste pand heropgebouwd. Op 18 augustus 1960 opende de nieuwe ‘Sarma’. In 2001 sloot de zaak.
Lees ook op deze blog over de ‘Grand Bazar’ aan de Veldstraat  – pic ‘Archief Gent’

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – In het ‘WZC Het Heiveld‘ vond dinsdag een happening plaats van ‘Cirq’ om de residenten enthoesiast te maken voor de ‘Gentse Feesten. Dit jaar staan de Feesten namelijk in het teken van de senioren. De hele maand maart houdt ‘CirQ‘ wervingscampagnes. Eerder gingen ze langs bij lokaal dienstencentrum ‘Speltincx’ in Gentbrugge.

Sint-Pietersnieuwstraat – Lammerstraat – In een zesdaags technologiefestival, (van zaterdag 16) tot donderdag 21 maart 2024, viert ‘Flanders Technology & Innovation‘ (FTI), in het ‘Wintercircus‘, Gent als broeiplaats voor technologische creativiteit en innovatieve ideeën.
De organisatoren noemen het zelf: “A trip down memory lane with a glimpse of the future.” Naast de expo zijn er vele randactiviteiten.
“Op woensdag 20 en donderdag 21 maart 2024 is het ‘Wintercircus’ – binnen dit kader – het toneel voor ‘The Summit‘, een tweedaagse conferentie die innovators, ondernemers en andere techliefhebbers onderdompelt in de werelden van gezondheid, preventieve lifestyle, sporttechnologie, biotech en foodtech.” Dixit ‘UGent’ 
Lees op deze blog over het Wintercircus  – pic ewi-vlaanderen.be
Vorige maand raakte bekend dat het ‘Wintercircus’ een uitbater heeft: ‘TENT‘ (‘Together for Entrepreneurship, Networking and Technology’). “Het consortium van Gentse ondernemers en organisaties wil van het iconische gebouw een echte technologietempel maken.” Dixit ‘VOKA‘. 
‘De eigenaar, het stadsontwikkelingsbedrijf ‘sogent’, heeft het gerenoveerde Wintercircus voor 75 jaar in erfpacht gegeven. – pic fti.gent
STAD – Over Gentse ijskelders – de voorlopers van de grote frigo’s – hebben we hier in deze blog een dossier
Onlangs leerden we dat ook in Drongen aan de Bosstraat, met name in ‘Kasteel Blauwhuys‘ een ijskelder was. – pic Toerisme Drongen

x

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook