Gentse Winter 2024-2025 – 02

GENTSE WINTER 2024-2025 15 oktober 2024 Dit is de tweede editie van deze rubriek in dit seizoen. Met o.a.:  Koeien in Begijnhof, Koestraat, Varkensstraat, Gentiaanlaan, cinema ‘Calypso’, oude wenskaarten, ‘Winsel’ behang, de vele namen van ’t Vliegend Peert, lezersreacties…

Engelbert van Arenbergstraat – Je waant je open den buiten. Er staat een koetje in de wei. Meerdere koetjes zelfs. Op de achtergrond staat een kerk. Dit is de bleekweide van het ‘Groot Begijnhof‘. Sinds enige tijd verblijven daar koeien. Het was een traditie onder de begijnen die opnieuw is ingevoerd. Ter herinnering: het begijnhof vierde begin oktober haar 150ste verjaardag. We maakten er melding van in deze blog. De foto werd gepost door Jana Nys in facebookgroepGent by picture‘.
Sonia Duwel deed er nog een fotooke bij…
Op 29 september 2024 was het precies 150 jaar geleden dat de bouw van het ‘Groot Begijnhof’ klaar was. Dit ging gepaard met de verhuis van 300 laatste begijnen van het ‘Oud Begijnhof’ bij het Rabot naar het ‘Groot Begijnhof’ in Sint-Amandsberg.

 

Varkensstraat – Ze bestaat weldegelijk in Gent ! Er is een straat genoemd naar varkens… Het is een zijstraatje van het Zilverhof, in de wijk Prinsenhof. Parallel loopt Tinnenpotstraat.
Zoals algemeen geweten, is er in Gent ook een Koestraat. We vonden er zelfs (een beeld van) een klein koetje voor een winkeldeur… Bekijk onze reportage op deze blog: ‘De huizen van de Koestraat

 

Gentiaanlaan, Tijgerlelielaan, Vennebos… Sint-Denijs-Westrem – Het zijn poëtische namen van straten in een schier onbekend deel van de gemeente, tussen kerkhof en autostrade.
Vennebos (Vorige: Gentiaanlaan)

 

STAD – Lezer en occasioneel blogmedewerker Erwin Storme op facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘ op zaterdag: “De oude bus van Mariakerke Losweg naar Gentbrugge Groeningewijk.” Philip Haché: “Hij was vanmorgen ingehuurd om de gasten van een huwelijk te vervoeren. Tijdens de ceremonie op het Stadhuis kwam hij aan de Zuid wat uit de weg parkeren. Bouwjaar 1980, heeft 20 jaar dienst gedaan bij de MIVG en De Lijn.”
Van onze kant zagen we in november 2019 zo’n oude bus geparkeerd staan aan de bushalte van de “Dampoort”

 

Sint-Michielshelling – Ons artikel over ‘Aan ’t eind van de jaren zeventig‘… Johan Tielemans, toen amateur stadsfotograaf als student aan Sint-Lucas,  maakte zwartwit beelden van de Korenmarkt, de Sint-Michielshelling, de Zuid, de Vlasmarkt, de Veldstraat en de Sint-Niklaasstraat’. Daarop is o.a. cinema Sphinx te zien onder haar vorige gedaante ‘Calypso‘… Dit brengt ons ertoe om even de opeenvolgende namen van de cinema op te zoeken: feestzaal Patria met filmvertoningen, Regent (1920-’24), Splendid (vanaf 1924), Ciné Palace (1928-1952), Plaza (tot 1977), Calypso, Sphinx (1986). Lees in dit verband ook ons artikel over ‘De Gentse senioren en hun cinema’s van toen‘.

 

STADClaude Faseur zette zijn website ‘Gent-Geprent‘ een reeks leuke wenskaarten waarin Gent centraal staat. – pic via Claude Faseur

 

Dampoortstraat – Op facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘ haalt Manu Deroo een nostalgische foto boven van de oude behangpapierwinkel van ‘Winsel‘. Het is dan 1980. 
Daaronder brengt de aangever een meer recente foto,namelijk uit 2021. De winkel is intussen afgebroken. Eind december 2019 kopte HLN: “Winsel zal zijn 150-jarig bestaan net niet halen. Eind januari sluit de zaak in de Dampoortstraat de deuren.” Inmiddels is het gebouw volledig afgebroken en kwamen er studentenflats.

 

Kapelleken, Lochristi – Citroën 2PK met aan boord… een miniatuur Citroën 2PK

Bekijk in deze blog oldtimers in en rond Gent

 

Klein Turkije – Dat cafés die lang meegaan al vele namen gedragen hebben, zal niemand verbazen. Zo heette het legendarische studentencafé Het Vliegend Peert’ in Klein Turkije ooit ‘In het gouden hoofd – Ivo Bauwe‘. De foto kwam tot ons via Ronald Geirnaert. Op een ander tijdstip werd de naam van de uitbater veranderd. Dan heette het ‘In het gouden hoofd – bij Ivonne’. Dan weer ‘Café Lilly’. Voordat het sloot als café en een snack-bar werd, heeft het nog ‘Infinity’ geheten. Daarna ‘Giuseppe’s’ en ‘Taberna Lisboa’. Lees ook op deze blog: ‘Ter Keien”, waar de cafeetjes talrijk zijn‘ 
Het Vliegende Peert‘ – pic via Danny Lagrou
Cafe Lily‘ – pic via Marcel Vanderhaeghen

Giuseppe’s‘  → 
Taberna Lisboa

 

VOLK – We ontvingen een reactie op ons artikel – verwijzend naar wijlen Jos Billen – over valse adellijke titels aan het begin van de 20ste eeuw… “Zo was er een familie die zich ‘pauselijke graaf‘ noemde” schrijven we. Lezer Willem Suys reageert hierop in facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘ met: “De tekst van Jos Billen gaat over een rechtszaak van 1893. De Staat Vaticaanstad kende adellijke titels toe, dat recht werd internationaal aanvaard als een normale handelwijze van erkende staten. Ook België erkende Vaticaanstad en had er nauwe betrekkingen mee. Na de rechtszaak van 1893 konden de betrokkenen zich in regel stellen. Zoals Jos Billen schrijft, zal dat wellicht gebeurd zijn door wie in 1913 nog steeds zijn titel droeg.” – Op de foto: ‘Carelshof’ in Sint-Amandsberg, Westveld.
Lezer Philippe Nicolas reageert dan weer als volgt op het artikel op onze facebookpagina:  “Wat een onzin! Al werden inderdaad de meeste ‘aanhangsels’ gekocht om verwarring te vermijden met naamgenoten – homoniemen. Eerder was dat gekoppeld aan de ontvangst van een heerlijkheid ‘voor bewezen diensten’ of de aankoop van die heerlijkheid. Pretentieuse praktijk soms maar het was toen nu eenmaal ‘mode’, net als de toevoeging van een partikel ‘de’ .. wat niets met adeldom te maken heeft.
Er werden ook pauselijke adelijke titels geschonken, o.a. omwille van het opkomen voor de Rooms Katholieke Kerk en omwille van talrijke humanitaire werken en schenkingen. Dat zijn hoogst officiële internationaal respectable titels die al naar gelang de toekenningsoorkonde al dan niet overdraagbaar zijn en indien wel overdraagbaar naar het nageslacht, al dan niet naar alle kinderen of naar de oudste (zoon). Verheffing in de adelstand voor uitzonderlijke verdiensten heeft niets verwerpelijk enkel het misbruiken van (andermans) namen en titels of het dragen van fantaisistische soms ellenlange namen en titels komt belachelijk over of is strafbaar.” “Maar jullie spreken nu bv. over de familie ‘de Hemptinne‘ .. daar is effectief een pauselijke grafelijke titel aan toegekend en wellicht ook een Belgische grafelijke titel .. en hun ‘indertijd’ .. verworven rijkdom, o.a. via een samenwerking met ‘Lousbergs‘ in de katoenindustrie, waaruit ‘UCO‘ zal groeien, diende ook om talrijke liefdadigheidsschenkingen en stichtingen te financieren, o.a. voor katholieke geloofsgemeenschappen, zoals een inmiddels verdwenen begijnhof langs de Oude Houtlei en het klooster ‘Monasterium Poortakker’, so what?” – Op de foto: familiegraf Joseph de Hemptinne in Sint-Denijs-Westrem

 

 

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook