De Lente Staat Voor De Deur

GENTSE WINTER 2021-2022 26 februari 2022 In deze negentiende editie – getiteld ‘De Lente Staat Voor De Deur’ – hebben we het over: de Zaamslagstraat, Dok Noord, Emiel Clauslaan, Muidelaan, Voormuide, Aziëlaan, Afrikalaan, Victor Braeckmanlaan, Brunelstraat, meer

Zaamslagstraat, hoek Spadestraat – Tussen Houtdok en Muidepoort staat dit bijzonder houten huis.
Emiel Clauslaan – Nu, deze zaterdag, wordt de ‘Omloop Het Nieuwsblad‘ gereden, met haar traditionele start in Gent, bij ’t Kuipke.
Bekijk de start van vorige edities op deze blog: In 2020 en in 2021

Dok Noord – Kunstgalerij 019. Op de zijkant van het gebouw staat de slogan: “De die die blijven. De die die gaan.” Het is een verwijzing naar de tentoonstelling van kunstenaar Peter Morrens.

Muidelaan – Zicht op Handelsdok. Deze plek is waar de toekomstige Verapazbrug naar de Koopvaardijlaan-Afrikalaan zal komen. Het project moet het verkeer omleiden dat zoals nu via Dok Zuid naar het Oktrooiplein – zeg maar “Dampoort” – rijdt.
Leer van historica Tina De Gendt waarom de brug zo werd geheten: In Verapaz moet niemand werken

Afrikalaan – Bandencentrale De Geyter. De Opel GT (gebouwd tussen 1968 en 1973) op deze reclame chroomplaat – in de wachtzaal van deze zaak – was een van de gracieuze realisaties van dit automerk. Alleszins het eerste sportieve model van die constructeur.
Bekijk vele oldtimers in Gentse straten op deze blog

Antwerpse Voetweg – Potuitparkje – De lente is in zicht

Voormuide – “Vergane glorie“, dat is de denominatie voor de hele straat, sinds het een vergane winkelstraat is. Aan het begin van de twintigste eeuw zou de straat, dankzij de havenaktiviteiten, een shopping walhalla geweest zijn.
Hier werd van een voormalige winkel een woonhuis gemaakt. De sporen zijn nog zichtbaar op de façade. Lees ook op deze blog: Neuseplein, Seleskest en Voormuide

Aziëlaan – Misschien is hij er al een poos op aangebracht aan de achterkant van de verlaten hondenvoerproducent Hens: deze mural. Wie hebben hem in elk geval nog niet gezien omdat we hier erg weinig in de buurt komen. Opschrift: ‘Eefje de Visser‘ en ‘Storm‘. Een niet mis te verstane verwijzing naar haar muziek. 
De achterkant van die fabriek is tevens de achterkant van het befaamde ‘Bar Bricolage’.
Lees ook op deze blog: Bar Bricolage als ‘stilleven’

Afrikalaan – Zicht op achterzijde Koopvaardijlaan met haar Oude Dokken – die, sinds de bouwpromotoren er actief zijn, door hen voor commerciële redenen ‘Nieuwe Dokken’ worden genoemd.

Victor Braeckmanlaan – Art-déco deur in dito woning, volledig gerestaureerd door de huidige bewoners.→

Brunelstraat, Brugse Poort – Zo lezen we in een editie van de ter ziele gegane blog ‘Gentse Zwijger‘ van 23 mei 2005: “Deze foto nam ik in januari 2004 in de Brunelstraat, een beluik in de Gentse wijk Brugse Poort. De huisjes behoorden tot de 89 huizen die tegen het einde van 2004 gesloopt moesten worden in het kader van het stadsvertnieuwingsproject ‘Zuurstof voor de Brugse Poort’. Ze moesten plaats maken voor een park. Op het muurtje aan het einde van de straat stond de tekst ‘Wij gaan hier niet weg‘. Elders in de buurt hingen affiches ‘Geen park op een sociaal kerkhof‘.
Eind september 2004 was ik voor het laatst in de buurt. De allerlaatste bewoners waren toen net weggejaagd door de politie. (…) “De Brunelstraat is gesloopt. Er is nu een lelijk parkje in de plaats: het Acaciapark. Lees ook op deze blog: Jaren ’90: Brugse Poort in de greep van krakers

Over Brunel… Mocht deze straat verwezen hebben naar ene Isambard Kingdom Brunel, dan is het een eerbetoon aan een Brits ingenieur die het verschil heeft gemaakt voor de Britse spoorwegen in de eerste helft van de 19de eeuw. Het ging van het aanleggen van spoorwegen, het bouwen van bruggen, naar het verbeteren van locomotieven…
Zijn voornamen waren pompeus. ‘Kingdom’ is de familienaam van zijn moeder. Zijn familienaam verraadt Franse-Vlaamse “roots” [Bruneel]. Zijn vader, ook een ingenieur, was een migrant uit Noord-Frankrijk.
Volderstraat – De jezuieten verbleven er vanaf 1591. Het ‘Hof te Veere‘ was een college en een klooster. De in 1606 gebouwde Sint-Lievenskerk, naast de deur, werd in 1801 afgebroken om er de aula van Ugent te zetten. De huidige kloostergebouwen zijn van de eerste helft van de 17de eeuw. Bron: Belgiumview 
Emile Braunplein – zicht op Sint-Niklaaskerk
Lees ook op deze blog: Sint-Niklaaskerk. Indrukken

Sint-Veerleplein – De ‘Sire van Maldeghem‘ en het Gravensteen. Lees ook op deze blog: De kleine schatten van het Veerleplein en
Van Gravensteen naar Prinsenhof

Maria Hendrikaplein – Het Sint-Pietersstation. Lees ook op deze blog: Wat het station zo allemaal is

 

Mageleinstraat, hoek Bennesteeg – Bakkerij ‘Aux merveilles de Fred‘ →
Idem dito in de Geldmunstraat in Brugge.

Dreipikkelstraat, Mariakerke – Bij de sporthal is de hoofdtoegang van de Bourgoyen.  Voluit is het eigenlijk ‘Bourgoyen-Ossemeersen’, een beschermd natuurreservaat van 2,2 vierkante km in een vallei van de Leie.
Goudenleeuwplein – Emile Braunplein – Dit is de ‘Grote Triomfante‘ – deels uit materiaal van de gesmolten ‘Klokke Roeland’. In de volksmond blijft de laatste benaming in zwang. Op de achtergrond zie je de De Post op de Korenmarkt. Lees ook op deze blog: 10j geleden veranderde het Braunplein van aanblik

Lees meer op deze blog:



Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook