GZ 2023 – 24

GENTSE ZOMER 2023 11 oktober 2023 Dit is de vierentwintigste editie – getiteld ‘GZ 2023 – 24’. Deze dubbelrubriek ‘Gentse Zomer’/ ‘Gentse Winter’ zal dra weer overschakelen op de laatste benaming. Je vindt er evengoed nieuwsjes uit de stad, die al of niet de grote pers halen.

VOLK – Het grootste – echter triestig – nieuws in de stad vorige week, was het overlijden van een Gents icoon, René de Schepper, alias ‘Dille‘. Iedereen zal haar wel eens in de stad gezien hebben, al of niet met een groep om te gidsen. Ze ging al jaren door het leven als travestiet.
Wij fotografeerden haar nog in april, toen ze, onder het Belfort, ingetogen op een bankje zat, met haar mandekes als enige compagnons.

‘Dille’ in september 2018, tijdens een toevallige ontmoeting met ons hondje… in de Gildestraat, tijdens de Dekenijfeesten van de Sint-Jacobsnieuwstraat. →

Dit filmpje, waarin ons hondje ‘Piep’ in de Gildestraat op ‘Dille’ blaft, was na een kleine halve week al vijfduizend keer bekeken op facebook.
Lees méér over ‘Dille’ op deze blog

Brankardierstraat, Ekkergem – Toevallig ontdekten we waar één van de afgebeelde personen op de jongste Gentse Feestenaffiches resideert!
Geloof me, het was geen evidente plaats (om te zoeken)
Brusselsesteenweg, Gentbrugge – Met deze oude foto van de ‘MIVG‘ – voorloper van ‘De Lijn’ – toonde Jean-Paul Dhossche ons de oude tram ter hoogte van de Schooldreef in 1972. Daar lag toen een wissel.
Voor de oldtimerliefhebber: we zien een Simca 1100 en een Fiat 850 Spider op de parkeerstrook. We vonden de foto in de facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘. 
Bekijk (op pc) onze dubbelzijdige tram view van Tram 1: station-Korenmarkt

Dok Zuid – Toen we langs de Meulesteedsesteenweg reden, dachten we er nog aan: in mei van dit jaar troffen we daar op een binnenkoer de oldtimer Peugeot 301 aan. Hij stond er zonder motorkap, want er werd aan gerepareerd.
Niet dat we hem voor ’t eerst zagen, want dat was al in het najaar van 2017 aan ‘Campo Santo’ het geval… En zie: luttele kilometers verder zagen we hem opnieuw tuffend over de weg! Dit model werd in 1932 op de markt gebracht.
Meulesteedsesteenweg, Muide – Onze foto van mei 2023. Bekijk méér oldtimers in Gentse straten op deze blog

Onderbergen – Rudi Devuyst – gevierd cursiefschrijver in deze blog – deed een fotografische stunt door een deel van de gevel van het Predikherenklooster (‘Het Pand’) in de compositie van de foto te vermengen met de afgeplatte toren van de Sint-Michielskerk. “C’est du Devuyst” schreven we op facebook. Dit wil zeggen: de foto illustreert dat Rudi de dingen anders bekijkt. Het is zijn oog die dit bewerkstelligde, niet één of andere app.
Lees meer over het oude en het “nieuwe” Predikherenklooster. Lees ook: “Replica” afgebroken Gentse kerk staat in Woluwe. Bekijk ook: Sint-Michielskerk, een impressie

Terneuzenlaan, Muide – In onze GZ-editie van 09 april 2022 publiceerden we – als eerste van de media – dat de directeurswoning van de voormalige firma Beauval, ontworpen door Geo Henderick, gerenoveerd ging worden.
Toen we daar tijdens het voorbije weekend opnieuw voorbijkwamen, was van enige voortgang in de werken niet veel/ niets te merken. D.w.z. het vervallen gebouw stond nog in de stellingen, als zou er elk moment moeten met de werken gestart worden. Echter… er is op het eerste zicht niets gebeurd. Wat is daar aan de hand?
Onze foto in april 2022. Alles lijkt op een start der werken. Echter tot op vandaag is schijnbaar niets gebeurd. Lees ook op deze blog: Het Coliseum en meer fraais van Geo Henderick

Engelstraat, Sint-Amandsberg – We brachten op facebook nog eens ons verhaal van Roger Vandenbulcke onder de aandacht.
Hij beschrijft hoe zijn wijk (de straten rond de Engelstraat eruit zag tijdens zijn jeugd. Da’s in de vroege jaren ’60.
Muriel Marant reageerde in facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘ Zij herkende op één van onze foto’s over de Engelstraat haar overgrootouders: pépé Bain in het midden en mémé Louise rechts.
Gillis Coppinssteeg – Kartuizerlaan – Sleepstraat – Opgericht in de tweede helft van de jaren 1800, werd deze mouterij rond de eeuwwisseling overgenomen door een brouwer uit de huidige Brusselsepoortstraat. Lees hierover meer op de blog  
Dit gebouw “is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed” zo stelt de website ‘Inventaris onroerend erfgoed’. “Deze vaststelling was geldig van 24-09-2009 tot 20-06-2023.”
Wat betekent dat? Wat bouwkundig erfgoed betreft, kan je huis op 3 lijsten staan: de inventaris, de vastgestelde inventaris en de databank beschermingen. Alleen als je woning in die laatste databank voorkomt, is ze echt beschermd en aan een strenge regelgeving onderworpen.
Dixit ‘M3Makelaars‘. Dit gebouw heeft haar status ‘vastgesteld’ dus verloren.
Ruststraat, bij Ottergemsesteenweg – De “barakskes” tegen de kerkhofmuur van de Zuiderbegraafplaats, met in de verte de spoorwegbrug van de Ottergemsesteenweg.
De foto komt van Luc Carrette en het was waar zijn grootmoeder woonde. De foto moet vermoedelijk dateren van midden de jaren ’60.
We vonden de foto in de facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘.
Assenedestraat, Muide – Dit zijstraatje van de Terneuzenlaan is een beluik.
Boekhouttestraat, Muide – Idem dito voor dit zijstraatje van de Terneuzenlaan.
Lees op deze blog: Ontdek ons boeket nog bestaande beluiken 

STAD – (op de foto: Ann Desmet) Het initiatief van ‘Te Duur‘ – de organisatie die het mogelijk maakte dat er een volksraadpleging kwam – kreeg vorige zondag zijn beslag. De niet-verplichte stemming ging door in de gewone kieslocalen. De “kiesdrempel” werd gehaald, de stemming is dus geldig.  
“8 oktober is een dag om te noteren in de Gentse geschiedenisboeken. Want, voor het eerst sinds 1997 was er opnieuw een geldige volksraadpleging in de stad.” “Dit signaal zorgt ervoor dat wonen een bepalend thema zal zijn bij de volgende verkiezingen (…)” Aldus Ward Schouppe in vrt nws
Volmolenstraat, Portus Ganda – Archeologen graven naar de resten van de sluis uit 1777. Deze sluis dreef het water uit de open gracht (nu de Volmolenstraat) naar de Leie en zorgde zo voor aandrijving van
het waterrad van de volmolen. Ze werkte ook de getijden tegen om te vermijden dat het water vanuit de Leie het centrum van Gent zou binnenstromen. Bron: ‘Gids in Gent
Dit procédé werd ook gebruikt om wol te “wassen”.  – 


x[/one_half_last]


Antwerpenplein, Dampoort – Bekijk ons verslag van de rommelmarkt van ‘Sogeha vzw die plaats vond tijdens het voorbije weekend.



 


Krijzeltand, Sint-Denijs-Westrem – Op zondagnamiddag 15 oktober 2023, vanaf 14u, gaat rommelmarkt in een grote tent van start. – pic Gert Defever
STAD – Vergeet niet onze gewone handelsmarkten niet, alsook de “5B-markten: bio-, boeren-, boeken-, bloemen- en brolmarkten. Dit laatste is wat oneerbiedig voor de ‘Prondelmarkt‘. 

 


  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook