GZ 2023 – 02

GENTSE ZOMER 2023 02 april 2023 Dit is de tweede editie – getiteld ‘GZ 2023 – 02’. Hij bevat: Ondergrondse danstempel, ‘StuBru’, Werkmanshuisjes, Walry, Frituur Filip, meer

Bommelstraat, bij Sint-Coleta – Oude werkmanshuisjes vormen een curieuze rij,  
met hoekhuizen tot op de Vlierstraat. Inventaris Onroerend Erfgoed verwijst naar archiefstukken uit 1867. Lees ook op deze blog: Gebuurtefeesten Vlierstraat en Bommelstraat in de tijd van toen 

Lange Violettestraat – Van Tom Hemelaer diepten we een foto op die hij al een hele poos geleden aan facebook toevertrouwde, maar die de moeite waard is om hier nog te tonen.
Van het Klein Begijnhof, dit is Ter Hoyen, waar hij woont, toont hij een foto zoals zijn living eruit ziet, en een oude foto van dezelfde plek ten tijde van de begijnen.
Korte Ridderstraat – Deze verdwenen straat lag op het huidige Emile Braunplein aan de kant van het stadhuis. Daar stonden twee huizenblokken die de betekenis verklaren van de ogenschijnlijk nutteloze pleinnamen – Goudenleeuwplein en Poeljemarkt. Eén huizenblok sneuvelde in 1906, de ander pas in 1960. – pic via Jonas Urmel
Lees op de blog: Onder de kerktoren (van de Sint-Niklaaskerk)
EVENT – Derbystraat, Sint-Denijs-Westrem – Dit weekend is ‘FACTS‘ weer neergestreken in Flanders Expo. En dit, voor de 36ste keer. Daar stromen fanaten van de strip-, game-, filmwereld… naartoe die zich verkleden in één of ander typetje uit de genoemde fictiewerelden.
De groei van het aantal deelnemers is spectaculair. Waar vorig jaar voor de lente-editie 28.000 bezoekers kwamen, telden de organisatoren voor de herfsteditie 45.000 deelnemers. De cijfers zijn van de organisatoren
Ook vandaag, zondag, is het evenement open.
Woodrow Wilsonplein – Het vernieuwd ‘Administratief Centrum Zuid’ oogt er beter uit.
De monumentale trappen onder de fries zijn een geslaagd ontwerp. Samen met de vroegere bibliotheek ernaast, spreekt men nu van het ‘Stadskantoor‘.  In een eerdere editie van deze blogrubriek lieten we je ook al binnenkijken… – pic Stad Gent

Sint-Pietersnieuwstraat – Zicht op dubbele toren (op de foto zijn de twee torens versmolten) van het ‘Vooruit’-gebouw, vanop het hoogste punt van de Blandijnberg.
Lees over de Blandijnberg op deze blog: Heuvelkam Blandijn was belangrijk verdedigingsbastion
EVENT – Op donderdagavond werd in ‘Viernulvier’ – Vooruit – ‘de Boon‘, de tweede editie van die literatuurprijs voor beste Nederlandstalige boeken, uitgereikt.
Er waren een dertig favorieten. De winnaar in de categorie volwassen literatuur is Geert Buelens met een boek over klimaatbewustzijn,
en voor de jeugdliteratuur: Edward van de Vendel, Anoush Elman en Annet Schaap, met een verhaal over een Afghaans vluchtelingengezin
 – pic Urgent.fm

STAD  VOLK – Het was 15 jaar geleden dat “rebellen” de onafhankelijkheid van Gent uitriepen. Vijf jaar geleden maakten we daarover al een reportage.  Op de foto: 
Edmond Cocquyt jr. – Jan Beke – Arne Loccufier – pic boek ‘ Gent Onafhankelijk’
EVENTStuBru’ viert 40ste verjaardag in ‘Viernulvier – Vooruit. Vijf jaar geleden nam Jan Hautekiet afscheid op de Korenmarkt. Samen met Daniël Termont en ‘Absynthe Minded’. Bekijk onze reportage van toen

Sint-Pietersnieuwstraat – Citaat uit de krant ‘De Morgen’: “In Gent heb je nu geen toonaangevende club die ook ’s nachts actief is. Dat is zo nodig.”
Aanleiding: wat velen blijkbaar vergeten waren bij de renovatie van het ‘Wintercircus’ is dat van dag één werd aangekondigd dat er een ondergrondse danszaal kwam. ‘Muziekclub Wintercircus‘ zal de zaal heten en opent allicht pas volgend jaar.
“Gent heeft een grote traditie in nightlife met ’10 Days Off’, ‘I Love Techno’ en ‘Kompass’, maar dat zijn we al lang kwijt”. Ook dit is een citaat. “Er is de ‘Charlatan’ en de ‘Funke’, maar dat zijn kleinere zaaltjes.”

Meerseniersstraat – In café ‘De Tempelier‘ gezeten samen met een maat, in het voorjaar 1980, speelde op de piano een in het zwart gekleed mannetje.
Hij perste zijn vingers op de toetsen en bewoog
schouderschuddend. Ik zag enkel zijn rug. Decennia later dacht ik: dit moet hem geweest zijn zonder dat ik het besefte: Don Camillo van Gent
Vandaag heet het café: ‘Gitane‘. – pic Jean-paul Dhossche
Kraanlei – Luc Bohez postte op de facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge...’ een foto van tijdens de oorlogsjaren, waarop je ziet hoe bouwvallig het ‘Huis van Alijn‘ er bij lag.
Zo ziet de ingang er thans  uit… Lees op deze blog over de geschiedenis van het ‘Huis van Alijn’

Baarleveer, een zijstraat van de Baarledorpstraat – leidt zoals de naam het suggereert naar een veerpont. Het gemotoriseerde veer van Baarle verzekert de verbinding tussen Drongen-Baarle en Sint-Martens-Latem voor fietsers en wandelaars. Die plek komt nu voor in een nieuw, nog onuitgegeven stripverhaal. Dat toonde ons Claudine Ossemerct in facebookgroep ‘Ge zijt van Drongen als ge‘. 
Het gaat over een strip van ‘F.C. De Kampioenen‘ van tekenaar Hec Leemans, waarbij ook het beeld van ‘De Zonneschilder’ van MaRf De Vos, die bij het veerpont staat, wordt getoond.
Johan Anthonis vult aan: “In het 11de album van ‘F.C. De Kampioenen’ – ‘Xavier in de puree‘ – bracht Hec Leemans een parodie op Jan Hoet, i.e. “Jan Sjapoo”. Het fietswrak dat ik toendertijd ingediend had voor het ‘Kunstsalon’ (en dat ook in de selectie te zien was) was één van de kunstwerken die in dit album in de maling werden genomen.”
Hundelgemsesteenweg, Ledeberg – Er komt een sporthal onder het viaduct. Het stadsbestuur: “De buurtsporthal komt onder het viaduct van de B401, aan het park tussen de Hundelgemsesteenweg en de spoorweg. Gezien deze vrij unieke en ongewone locatie, zal de sporthal iets kleiner zijn dan een ‘klassieke’ sporthal.”

Ebergiste De Deynestraat – In dit gebouw zit thans het Sint-Paulusinstituut. Op het terrein van de ‘Broeders van Liefde’ staan meerdere schoolgebouwen. – pic via Luc Bohez
En sinds een tweetal jaar staat daar, een honderd meter verderop, links van het kloostergebouw, nu ook een ‘Upkot‘ nieuwbouwtoren als een “tang op een varken”… in het parkje!
Het terrein is van de ‘Broeders van Liefde’ ↓

Herinner je de commotie die  twee jaar geleden en vorig jaar ontstond omdat UGent een bosje ging rooien aan de De Pintelaan (Sterre) om een studentenhome te bouwenHier, bij de ‘Broeders van Liefde‘, is alles geruisloos “gepasseerd”…
We berichtten er UGent in een editie van september 2021. Daarna kondigde UGent aan bij het UZ te willen gaan bouwen, en uiteindelijk liet ze de bouwplannen voor een studentenhome varen.
Oude-Abdijstraat, Drongen – Begrafenis van Michel Vanhoorne, professor geneeskunde UGent, in een klassieke lijkkoets getrokken door twee paarden. Hij was verbonden aan het ‘Links Ecologisch Forum‘. Tevens was hij lid van ‘Geneeskunde voor het Volk‘. Lees ook op deze blog: Soort lijkkoets naar gelang je sociale klasse
 – pic Jean-Marie Versyp
Sint-Pietersnieuwstraat – Voldersstraat – Twee vrijdagen geleden werd door UGent een academische zitting gehouden, tijdens dewelke ook eredoctoraten werden uitgereikt.
O.m. Frans Timmermans, sinds 2014 Europees Commissaris, ontving een ere-doctoraat. 
In de stoet stapten de professoren van de ‘UFO‘-gebouwen, bij het Rectoraat, naar de Aula. pic UGent (www.mircophoto.com)
Groentenmarkt Friturist Filip, die al de helft van zijn leven zijn frietjes bakt in een penshuisje belendend het ‘Groot Vleeshuis’ zal binnenkort met pensioen gaan. Zo liet hij weten in de krant ‘De Gentenaar’ van vorige donderdag. Hij heeft in een trouwe klant een overnemer gevonden, die op zijn beurt de fakkel zal doorgeven aan zijn zoontje, zodra die daar klaar voor is.
Overpoorstraat – En allicht ook elders, prijkt de smoel van de kolderieke ‘Urbanus‘… die van katoen komt geven in onze vroegere textielstad, met name: in de ‘Capitole’.
We zagen hem in Gent nog op de ‘Student Kick Off’ op het Sint-Pietersplein in 2016.
Overpoorstraat – Allicht ook elders prijkt de smoel van Kamiel Spiessens, één van de aliassen van Chris Van den Durpel, tegen Gentse gevels. Hij kom de stad nog eens verblijden met zijn vrolijk gelispel. Hij komt nog eens naar de ‘Capitole’ Chris Van den Durpel kroop o.a. ook in de huid van Jan Hoet.

Serpentstraat 19, buurt Vrijdagmarkt – We kwamen al gekke namen van oude kledijwinkels tegen zoals: ‘100.000 broeken‘ en ‘100.000 chemises’, maar deze is ook niet mis: ‘In den uitgebreiden rok‘.
Jonas Urmel postte de foto in facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘.  – pic via Jonas Urmel
100.000 Broeken – winkel in de Zwijaardsesteenweg. Lees op deze blog wat de klanten over de winkel en haar eigenaars vertelden
Koningsdonkstraat, bij Heusdenbaan, Melle – Karel Algoed meldde in facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘ dat de villa die op de grens van Gentbrugge met Melle staat, bij de Schelde – en vooral gekend was als palinghuis en later als Thai-restaurant – te koop staat.
Dampoortstraat – Daniel Foucart tekende in 2014 het huis van juwelier Somers. Hij tekende en tekent veel erfgoed. Maak, op deze blog, kennis met Daniel en zijn werk
STAD – Vorige zondag liepen zo’n tienduizend deelnemers de ‘Sofico Gent Marathon‘. Het parcours omvatte het centrum. Ook de ‘Ghelamco Arena’ werd aangedaan. Daar mocht doorheen gelopen worden. De marathon eindigde in de ‘Topsporthal’ aan de Watersportbaan.
Sofico‘ is een Gents softwarebedrijf in Zwijnaarde. – pics Dominic Rosiers
Zwijnaardsesteenweg, kant Normaalschoolstraat – Op de etalageruit van boekhandel ‘Walry’ kleven dikke witte letters met een filosofische inslag. De hele buurt lijkt “geteisterd” te zijn door een ruitenkrabbelaar met Bond-zonder-naam-teksten. Wist je dat de stichtster van deze boekhandel, Jenny Walry, een straatnaam kreeg in Gent? Die ligt in het woonproject van Alsberghe. In de jaren ’60 groeide Walry uit van een boekhandel tot een culturele ontmoetingsplaats met literaire avonden, boekpresentaties, lezingen en debatten.

STAD – Onze stellingname, geventileerd in de vorige editie, over het feit dat de conclusie die de krant ‘De Standaard’ koppelt aan de emi- en immigratiecijfers van de Stad, niet deugt (dat het saldo West-Vlamingen in de stad afneemt omdat het emigratiecijfer van de Stad naar West-Vlaanderen stijgt), werd mooi geïllustreerd door een lezersreactie.
Een Gentse gaat met haar man en kinderen in de West-Vlaamse stad (van oorsprong) van haar echtgenoot wonen, omdat Gent te duur geworden is. Neem aan dat het koppel twee in Gent geboren kinderen heeft. De man is intussen ingeschreven in Gent. Conclusie volgens DS: 4 West-Vlamingen zijn “terug naar huis”. In de realiteit: 1 West-Vlaming/ Gentenaar is terug en drie Gentenaars zijn mede de stad ontvlucht.
Onze stelling: instroom van West-Vlamingen minus uitstroom van Gentenaars naar West-Vlaanderen is niet noodzakelijk gelijk aan minder West-Vlamingen in de stad Gent. 
Niet elke uitstromer was voorheen West-Vlaming. Hoe zou je overigens uit de statistieken van de Stad moeten halen of een Gentenaar die weggaat voorheen West-Vlaming was?
  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook