GW 2022-2023 – 16

GENTSE WINTER 2022-2023 11 februari 2023 Dit is de zestiende editie – getiteld ‘GW 2022-2023 – 16’. De twee foto’s die ons de jongste week het meest hebben verbaasd, zijn ééntje van de Voskenslaan toen het nog een landweg was, en ééntje van het Zilverhof, dat ooit ‘Korte Zilverstraat’ werd genoemd. Maar er is veel meer… 

Voskenslaan – Luc de Ruelle plaatste in facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘ een interessante commentaar bij een foto, gepost door Jean-Paul Dhossche, over de oude ‘Voskensweg‘  in 1910. In het Frans had men het over ‘Renardeaux’. Voor één keer was deze vertaling duidelijker dan het Nederlandse origineel: hij duidt op vossenjongen en is geen koosnaampje voor een vos. Doken de voskens precies hier op als plaatsnaam, omdat de buurt lange tijd helemaal landelijk was? Datzelfde kan verondersteld worden voor de Vossestraat, in de jaren 1800 bekend in de Brugsepoortwijk. Om verwarring te vermijden werd die in 1942-1943 omgedoopt tot ‘Reinaartstraat’.
Dat de Voskenslaan, c.q. Voskensweg, voorheen heel landelijk was, hadden we gelijk al gezien aan één van de gebouwen langsheen de straat… Op de hoek met de Tuinwijklaan staat een woning die nog veel weg heeft van een (ooit alleenstaande) hoeve.

Zilverhof – Voorheen werd die straat tussen Prinsenhof en Lievekaai de ‘Korte Zilverstraat’ genoemd. In het Frans was dat dan: ‘rue Courte d’Argent’. Claude Faseur, met zijn blog ‘Gent-Geprent‘, zette de foto op facebook.  
Lees in dit verband ook: ‘Als Abrahamstraat “Rue de la Vieillesse” wordt…’
Jos Verdeghemstraat, Sint-Amandsberg – WANDELEN IN DE RETAIL SECTOR – ‘Boetiek Vincent, een tweedehands kledingwinkel van vzw SIVI. Dit is een sociale organisatie die op vele terreinen actief is.

KouterBlauwe Kiosk. “Voor hij blauw geschilderd werd (gebeurde dat in 1998?) en toen er nog kranten en magazines werden verkocht in plaats van oesters en champagne… De foto dateert van 1979-’80 en komt uit een collectie foto’s van straatmeubilair, bewaard bij ‘Archief Gent‘. De krantenkiosk is waarschijnlijk jonger dan hij lijkt, en gemaakt naar een oud model. Wanneer hij werd geplaatst, heb ik nog niet kunnen achterhalen, maar op foto’s en prentbriefkaarten van begin 1900 staat hij alvast nog niet afgebeeld. De oorspronkelijke kleur zal wellicht donkergroen geweest zijn, met de details in goudkleur of iets geelachtig?” Dixit Guy Dupont, Archief Gent, in facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘ 
De ‘Blauwe Kiosk’ bij zijn herintrede in april vorig jaar. De kiosk verdween anderhalf jaar,  nadat de Stad de concessies herzag.
Groentenmarkt – Waar is de tijd? In september 2019 mochten we nog een ‘Wanderer’ uit 1931 aanschouwen in hartje stad! Dit merk is één van de voorlopers van Audi.
Bekijk onze pagina’s met oldtimers (tot voor kort) in het Gentse straatbeeld

Buitenhof – Prooststraat – Lezer Johan Tielemans vroeg zich af wat de ruïne is rechtover het Spaans Gouvernementshuis. “Maakte dit deel uit van de Sint-Baafsabdij of is dit een overblijfsel uit de Spaanse tijd?” vroeg hij zich af op onze facebookpagina. Wij dachten: beide… ‘Inventaris Onroerend Erfgoed‘ verwijst naar de “oude brouwerij van de Sint-Baafsabdij” die in die straat Buitenhof gelegen was en ingesloten was geweest in het Spaans kasteel.
Noteer dat daar een herinneringsplakkaat tegen de muur hangt voor de slachtoffers van de Boerenkrijg (opstand tegen de Frane bezetter eind 18de eeuw)

Botestraat, Wondelgem – WANDELEN IN DE RETAIL SECTOR – Kruidvat.
Reep – In een reactie op ons artikel over ‘Het bioscoopjournaal avant-la-lettre‘ -waarin we ons afvroegen waar in Gent het getoonde militair défilé zou zijn gefilmd – antwoorde lezeres Tine Dhaene in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘ dat dit de Reep is.
“De gebouwen op de achtergrond van het stuk met de middeleeuwse stoet staan op de hoek van de Reep. Het notarishuis met daarnaast het seminarie en een beetje verder in de film zie je ook de gebouwen waar nu Sint-Bavo is. De filmer stond dus rechtover het Geraard de Duivelsteen.”
Brugsesteenweg, Mariakerke – WANDELEN IN DE RETAIL SECTOR – Kringwinkel.

Ottergemsesteenweg – Naar aanleiding van onze artikelenreeks over “Geheimen” van enkele straatnamen ontsluierd‘ stelde lezer Jan Deleu de volgende vraag: “Liep de Ottergemsesteenweg echt naar Ottergem? Of naar een hoeve, een soort abdij, gelegen aan de Ghelamco?” Het antwoord hadden we al in het verleden beantwoord in dez blogrubriek. Zo ook voor de Hundelgemsesteenweg.
Ham – “Driehoekig pleinbeluik (1862-1863) met in lange zijden telkens een open relatief brede toegang, zowel vanuit de Ham, als vanuit het Stapelplein.” Uit het boek ‘Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Stad Gent. 4nb Noord-Oost’.
Verder is daar een woonblokje met een aantal huizen, met aanpalend bouwconstructies die moeten dienen als bergruimte of uitbouwkeukens.
AfrikalaanWANDELEN IN DE RETAIL SECTOR Ecoshop.
Schuurkenstraat Jan Van Stopenberghestraat – Nog maar eens zit een nieuwe zaak in de voormalige elektriciteitscentrale tussen Pakhuis en McDonalds. De ‘A.M. Club‘ laat zich meteen opmerken met een carnavalsfuif op het thema van ‘F.C. De Kampioenen‘. Dit, op 18 februari. Wie niet verkleed is in het thema, komt er niet in.
Lees op deze blog ook: ‘Boma en het boek(deel van ‘Laurence’s boek: “Geen excuses meer!”) en ‘Kampioenenauto’s‘.
De elektriciteitcentrale maakte deel uit van de allereerste voorzieningen – genoemd ‘onderstations’ – voor particuliere huizen. Er waren er ook o.m. in: Dukkeldamstraat (Muide; foto), Kattenberg, Bomastraat, Kwakkelstraat. In de Jan Van Stopenberghestraat werd de installatie gebouwd in 1930.

Botermarkt – Twee oude draken van ons Belfort krijgen momenteel een vakkundige opsmukbeurt. Ze maakten al meer dan eens de vlucht naar beneden om verfraaid te worden. Ze zijn te bewonderen in het Belfort. De ene is van de 14de eeuw en de andere van 1854. De nieuwe staat er sinds 1980. – pic Stad Gent
Getouwstraat – MaisstraatWANDELEN IN DE RETAIL SECTOR – Een postuurke  in de Kringwinkel
Woodrow Wilsonplein,de Zuid” – Het ‘Administratief Centrum‘ opende een nieuwe ontvangstruimte met balies en spreekkamers. De inrichting is modieus.
“Want ook in digitale tijden blijft de fysieke dienstverlening heel belangrijk” besluit het Stadsbestuur wijs. Inderdaad, sinds de corona en de ellenlange telefoonwachttijden overal, is iedereen zich daar zéér van bewust! – pic Stad Gent
Er komt nog een passerelle naar het oude bibliotheekgebouw/ EGW-gebouw, alwaar een stadswinkel komt.
De foto toont de situatie in de zomer van 2021. De fries is blijven staan.

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook