GENTSE ZOMER 2021 02 april 2021  Deze tweede editie van de nieuwe reeks ‘Gentse Zomer’ bevat opnieuw kleine nieuwsjes van overal uit Gent: Voorhavenkaai, Houtdok, Sint-Baafskouter, Gravensteen, Shopping Zuid, leegstand, Kasteel Potuit, Citadelpark, Kasteel Ter Beken, Pietje Pek, Reizen Malem… meer

Tussen het struikgewas in een tuintje, aanpalend aan Rozebroeken/ Sint-Baafskouter stond een oldtimer MGB met rubberen bumpers. Dit model rolde in 1977 van de band.
Bekijk ook op deze blog: OLDTIMERS – Sportieve modellen in de straten

De lente bloeit op , ook in de Rozebroeken annex Sint-Baafskouter. Wist je dat Sint-Baafskouter een buitenverblijf was voor de monniken van de Sint-Baafsabdij?
Lees op deze blog: Het verhaal van de Sint-Baafsabdij

Dixit lezer M. C. op facebook: “Zuidcomplex staat te koop voor 32 miljoen euro…”. Deze opmerking kwam naar aanleiding van onze bijdrage over het verdwenen Coliseum (dat voor de bouw van Gent Shopping Zuid moest wijken). Eerder meldden we dat H&M weg zou trekken uit het winkelcentrum.
Vorig jaar in juni stelden we de matige interesse van kooplustigen voor het winkelcomplex aan de kaak en dat zorgde voor een lawine aan lezersreacties.

Jan Dumolyn, historicus-mediëvist bracht nog eens het Gravensteen te berde in het studentenblad ‘Schamper‘. Uiteraard gaat het over de heikele kwestie van het paviljoen dat op de tekenplank ligt en mogelijk aan de kant van de Geldmunt komt. Jan Dumolyn ziet nog een oplossing om de stad te verzoenen met de omwonenden. Die laatste zijn quasi allen tégen. “We wachten nog steeds op echte onderhandelingen waarbij men bereid is om tot een eerbaar compromis te komen.” “”De verbouwing van erfgoed is geen louter architecturale kwestie”, zegt Jan Dumolyn”. En nog: “Dat het kasteel fake zou zijn, is een simplistisch idee.”  In een eerdere editie van deze rubriek maakten we al melding van de commotie rond het gravensteen.
Op 29 maart kopte de krant De Standaard: “Vrijwilligers brengen leegstand Gent in kaart“. Die vrijwilligers zijn van vzw Woongift-Gent. Zij tellen méér leegstaande woningen dan de officiële cijfers aangeven. Dit, terwijl de stad 1.873 daklozen kent! Woningen die twee jaar leeg staan, worden door de stad overgenomen, luidt het. (pic uitklikbaar)
Met het prachtige weer van de afgelopen dagen zakten velen af naar het Citadelpark. In facebookgroep ‘Koning Elisabethlaan‘ postte een lezer mooie foto’s over de zonnebadende menigte op dinsdag. Het was de allereerste lentedag met een temperatuur boven de 20°C.
Genietend van de monumentenverlichting: van Korenmarkt langs Sint-Niklaaskerk, Stadshal, Belfort, stadhuis, NTG en Sint-Baafs. Bekijk onze avondlijke opnames

Het kasteel ‘Potuit’ langsheen de Antwerpsesteenweg, bij de Antwerpse Voetweg, behoorde toe aan de Gentse koopman, Isidore Van Imschoot, daarna aan Louis Van Imschoot – respectievelijk in 1845 en 1851. Gaandeweg werd het domein uitgebreid.
Rond 1900 verkoopt Alfred Van Imschoot het goed aan priester Vital Roelandts, die het op zijn beurt vergroot. Het domein omvat: een kasteel, drie woonhuizen, twee orangeries, een koetshuis, een paviljoen, 5 serres en tuinen. Het domein liep tot in het huidige Potuitpark…
Het lijkt er op – maar dit is niet zeker – dat de familie Van Imschoot handel dreef in bloemen en planten. (bron pdf-document van de gemeente Sint-Amandsberg). Het is intussen bekend dat op het overgebleven deel waar het kasteel op staat nieuwbouw wooncomplexen zullen worden gebouwd. pic wikipedia. Lees op deze blog: Sint-Amandsberg was vroeger bloemengemeente!

Mariakerke – Het Kasteel Ter Beken ligt zowel aan de Beekstraat als aan de Casier de Ter Bekenlaan. Wie of wat is Casier de Ter Beken
Amand Casier werd geboren midden de 19de eeuw als zoon van een senator en als neef van de volksvertegenwoordiger en industrieel Jules de Hemptinne.  Hij huwde Bertha de la Kethulle de Ryhove
Naderhand werd hij baron en nog later mocht hij aan zijn familienaam toevoegen: ‘de ter Beken‘.
In een document uit 2013 van vzw Curieus 
lezen we een aardig weetje: de eerste Turkse slager aan de Dendermondsesteenweg was Halit Urpall. In 1974 kwam hij van het Turkse Emirdag naar Gent. Na 14 jaar als werknemer te hebben gewerkt, kocht hij een paardenslagerij waar fameuze ‘bloendeworsten‘ gemaakt werden (met paardenvlees). Na verloop van tijd startte hij een nieuwe winkel op in de straat: de ‘Sultan Kasabi‘ en opent ook een winkel aan de Sleepstraat.
‘Curieus’ is een sociaal-culturele vereniging.
Op het kruispunt van de Deinsesteenweg met de Mariakerksesteenweg in Drongen staat nog altijd restaurant ‘Pietje Pek‘, als een baken in de navigatie voor Gentenaars. Ook al is het dicht wegens COVID-19.
Op de Einde Were, in de richting van de Rooigemlaan, heb je een zicht op Amelinckx-gebouwen van Groene Vallei. Vooraleer een GB/ Carrefour werd geopend was er een Sarma onderaan in het gebouw. Deze en de overige sociale woonflats werden aan het eind van de jaren 1960 en aan het begin van de jaren 1970 gebouwd. In een eerdere editie van deze rubriek lieten we er ons licht al eens over schijnen

Na ‘Reizen Waes’…? Aan het Heldenplein met de hoek van de Dapperheidstraat – bij de kerk van Malem – vinden we ‘Reizen Malem‘… Que? Het is geen reisbureau maar een plek voor amusement voor kinderen.

Op de hoek met de Rooigemlaan en de Herdenkingslaan in Malem staat kaaswinkel Schollaert met een beeld van een koe en van een schaap op het dak. Al was het misschien om de stadskindjes duidelijk te maken dat kaas een product van de  natuur is.

Mariakerkeplein, Mariakerke – Een VW t3 met dubbele koplampen. Bekijk op deze blog: OLDTIMERS – VW in het straatbeeld

Oude-abdijstraat, Drongen – Links: herdenkingsmonument WO I en II – Rechts: de Byzantijnse kapel ter ere van Sint-Jozef. Ze ligt bij de ingang van de Norbertijnenabdij. Het is tevens de grafkapel van pater Adolf Petit.

Stropstraat – De hoofdvestiging van de Broeders van Liefde troont boven de ommuring uit.
Dok Noord – In ‘Dok brouwerij‘ kan je bieren proeven: van de brouwketel naar je glas. Er is nogal wat keuze uit bieren. Er zit er zelfs een bij met banaan! Met dank aan Bea Lisa voor de foto en de tip.

Kasteellaan – De oude toegang tot het verdwenen Rietgrachtbeluik is nog te zien doordat de oude poort geïntegreerd is in het “nieuwe” wooncomplex. Met dank aan Didier Ysebaert
Lees op deze blog: Beluiken: 5 Gentse buurten in een video én uitleg

GG-Flits, de nieuwsbrief van de Gentse Gidsen, bevat opnieuw verwijzingen naar verhalen uit persblog.be: De louche steegjes aan de Korenmarkt en de Groentenmarkt
Alsook: Gent, met haar veranderende skyline (pics uitklikbaar)

Tentoonstelling ‘Zoologie’ in Zebrastraat tijdens de weekends tussen 24 april en 9 mei. Kunstenaars gaan in dialoog met de beesten. 😉

Sint-Pietersplein – In de cirkels – die er getrokken zijn om studenten aan te sporen binnen hun bubbel te blijven en van andere bubbels afstand te bewaren – namen nu ook ouderen plaats. Ook zij deden publiek hun beklag over de vereenzaming die de COVID-19-maatregelen met zich mee brengen. pic vrt nws Herkenden we daar (links) niet Gwendolyne Colman, wier naam verkeerd gespeld werd in beeld?

Uit het ‘Tekendagboek‘ van Geert Clarisse, nog zeer dynamieke leraar KASK: “Bolleke (76) is ook gevaccineerd”

“Damme nog ne kie meuge lache” – door persblog.be

Deze wagon staat te pronken tussen de Loodsen langs de Voorhavenkaai aan de Muide. De foto is van Didier Ysebaert.
Lees ook op deze blog: Langs de Voorhavenkaai

Het Houtdok zoals het er ’s avonds bij ligt met haar opgespoten strand – pic Didier Ysebaert

De Blogman: “Ik heb overlaatst nog naar de heruitzendingen gekeken van de televisieserie ‘Amigo’s’ op VTM en ben weerom tot de slotsom gekomen: Dit was toch een verdomd goede serie!” Kijk gratis hoe vijf gedetineerden na hun vrijlating aan de Nieuwe Wandeling samen een restaurant beginnen om eerlijk hun boterham te verdienen. Ja het speelt zich af in Gent. Ben benieuwd of iemand zal zien waar hun restaurant precies gelegen is…

Oppassen geblazen! “Ik kan u zeggen dat wij gisteren covid-patiënten hebben gestuurd naar andere ziekenhuizen. Ik kan u zeggen dat wij ernstige verkeersongevallen, ook gestuurd hebben naar andere ziekenhuizen. Wat ons betreft zitten we aan een saturatie van 98 procent“, zegt Dominique Benoit, hoofd intensieve zorg van het UZ Gent in “Het Journaal”. Quote uit vrt nws

Te koop: het Arsenaal van de spoorwegen in Moscou, Gentbrugge. Prijs: 30 miljoen volgens HNB

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook