GENTSE WINTER 2021-2022 09 december 2021  De tiende editie van deze rubriek is getiteld ‘Chateaubriand of filet de porc’ en bevat kleinere en grotere weetjes uit de stad, zowel uit de tegenwoordige tijd als uit de vergoane tijd.  

Toen we op facebookVier professoren van formaat‘ (deel 1) te berde brachten, maakte lezeres Bea Lisa er ons op attent dat er een stripverhaal bestaat over kannunik Triest, getekend in 1961 door Jef Nys, de maker van de Jommeke-strip. De strip – ‘De grote weldoener‘ – gaat tegelijk ook over Jozef Guislain. Lees ook op deze blog: Gent in het stripverhaal
 – pic Bea Lisa
Etienne Fornier bracht de ‘Fly-over’ aan de Dampoort nog eens in herinnering op facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘. Recent werd aangekondigd dat het verkeersinfarct op die plek, voor eens en voor altijd, zal worden aangepakt door middel van een tunnel.
De hele omgeving wordt het voorwerp van grote infrastructuurwerken. Ook naast de tunnel zal veel veranderen, zoals bv. aan de Muidelaan, waar de Verapazbrug over het Handelsdok naar de Koopvaardijlaan zal lopen.
De cover van onze vorige editie van deze rubriek was gewijd aan de advalvasbox van café Gloria, op de hoek van de Vlasmarkt en de Belfortstraat. Die box wordt regelmatig van inhoud “ververst”, en dit al sinds jaren.
Vlasmarkt, café Gloria – Lezeres Francine Palma merkte op dat het glas van de box al dikwijls kapot geslagen is. Het is inderdaad zo dat in die box soms wat controversiele teksten of foto’s worden getoond. Door wie? Dat weten we niet! Bv. in december 2017 was er een foto te zien van Bart De Pauw, samen met eentje van Pico van de Kampioenen… Die “etalage” is ook aan diggelen gegaan…

Rigakaai, haven – Werner Bockstaele postte een oud krantenknipsel waarin gemeld wordt dat het eerste cruiseschip Gent aandeed. Het knipsel is van 1993.
Lezeres Roos Moennaert weet dan weer dat in 2014 de reus Seabourn Quest naar de Rigakaai kwam. De Astoria was er in 2017. Die laatste was wel het oudste nog varende cruiseschip (van 1946).
Korenmarkt – Hij was de Kerstman niet, maar had er gemakkelijk kunnen voor doorgaan, mocht hij zich vestimentair wat hebben aangepast. Hij was “zotte” of “zatte Frans”, een levende legende op de Korenmarkt van ergens in de jaren ’70 tot ergens in de jaren ’80. – pic Rudy Vandamme – Vele lezers herinneren zich zijn strapatsen en wij vatten die samen. ↓ 

Lezeres Veerle Gevaert had nog een mooie anekdote over Frans: “Heb hem eens meegenomen naar de Sfinx voor de spaghettiwestern ‘My Name is Nobody’. Man man man, een hele avontuur, hij zat de hele tijd luidop commentaar te geven en te lachen zoals op café 😃” Ze postte dit in facebookgroep ‘Gent- oud en heden‘ – pic Daniel Dely
Lezer Peter Ballinckx: “Ik weet nog goed dat ik als tiener naar de stoet, die de korenmarkt passeerde, ging kijken en toen er paarden langskwamen ,die al eens iets lieten vallen,nam ‘Zatte Frans’ dat met een stuk gazettepapier op, en stak er een bloem in. Hij ging die dan gaan aanbieden bij de toeschouwers… die massaal achteruit deinsden.” – pic Gentse Feesten 1984 – 
Hij postte dit op facebookgroep ‘Dat és mijn Gent

Sint-Veerleplein – Tot 9 januari 2022 voorziet ‘Historische Huizen’ het evenement ‘Oosters Winterwonderkasteel‘ in het Gravensteen. Het gaat over de kruistochten van graaf Filips van de Elzas. Bij voorkeur online reserveren. Lees op deze blog: Het Gravensteen in al haar glorie en facetten
Toen ‘Historische Huizen’ in 2018 uitpakte met de Vikings in het Winterwonderkasteel kreeg ze kritiek uit academische hoek, omdat het bijna vaststaat dat de Vikings daar nooit zijn geweest, noch dat het kasteel er kwam als bolwerk tegen de Vikings.
Nu hoorde je de kritiek dat kruisvaarten verheerlijken niet meer van deze tijd is. Op de facebookpagina van Tina De Gendt ging Doreen Gaublomme, directeur bij ‘Historische Huizen’ daar tegenin, omdat het niet over verheerlijking zou gaan, noch over racisme. Tot slot beslechtte schepen Tine Heyse de discussie met de woorden “wordt offline gehaald”. Of ze daarmee het hele event bedoelde of enkel bepaalde uitleg op het web, is niet duidelijk. persblog.be: “Zitten we hier niet een beetje in de marge van de woke te kruidenieren?

Galglaan – Een muurschildering waarop een meisje te zien is dat een brief schrijft bij een kaars. Het is een kaars van ‘Amnesty International‘… En wat lezen we op hun facebookpagina: “Wij vragen aan de sint zo veel mogelijk #Schrijfmarathon brieven om onschuldige mensen vrij te krijgen en moedige mensenrechtenverdedigers te beschermen.”
Pontstraat, Deurle – Op de uitkijk langs de kant van de wei: nepkoe en een nepvarken. Het tafereel inspireerde ons voor de titel van deze editie: Chateaubriand of filet de porc. Denk aan  het kerstmenu 😉
Patrick De Graeve, facebookbeheerder van ‘Gisteren nog vandaag‘ over het Sinterklaasfeest van 46 jaar geleden: “Sinterklaas is op bezoek geweest bij mij en mijn zus. Gezien mijn zus 5 jaar jonger is dan mezelf, heb ik lang kunnen genieten van Sinterklaas. Ik kan dan ook en dat op mijn plechtige communie zieltje zweren, dat ik het niet was die verklapte aan mijn zus dat Sinterklaas niet bestaat.”
Bekijk op deze blog, in een oude film, de blijde intrede van de Sint en zijn Pieten in Gent in 1978… gevolgd door een video over de intrede van de Sint in 2019 aan de Krook
Emile Braunplein – Ondanks de verordening van de burgemeester om de Winterfeesten te schrappen, bleef toch, van het oorspronkelijke kerstgebeuren, een ijspiste met bar overeind… Schaatsen kan tot 9 januari 2022, mits een online inschrijving.
– pic Visit Gent -Nick Decombel

Woodrow Wilsonplein, ‘Gent Shopping Center Zuid’ – Tania De Mulder op vorige vrijdag: “De sfeer van Sinterklaas vermengt zich in het shopping centrum Zuid met de sfeer van Kerst… en ondertussen mag de Sint zelf ook hier niet zijn om grote groepen kinderen samen te ontvangen…” – pic Tania De Mulder
Minnemeers – Expo over consumptie in vroegere tijden in het Industriemuseum: ‘Kassa kassa‘. 
Miguel A C Stas, beheerder van facebookgroep ‘Het Stadsblad, Land van Aalst & Gent‘: “Van de markt over de kleine kruidenier en de supermarkt tot de anonieme webwinkel: van al die vormen van kopen en verkopen laat het Industriemuseum authentieke beelden en voorwerpen zien. Weegschalen, kassa’s, koffieblikken, zegeltjes van Boni of VéGé, (…)”

 

Bagattenstraat – Amsab exposeert oude affiches n.a.v. het 50-jarige bestaan van Oxfam-Wereldwinkels.
‘Pont Madou’ in Gent? Qu’est-ce que c’est? Werner Bockstaele over de “Pont Madoubrug”, zijnde de  Walpoortbrug: “Een nog steeds onopgelost Gents mysterie: waarom wordt de Walpoortbrug in het Frans sinds lang ‘Pont Madou’ genoemd? De meest aanneembare verklaring: rond 1771 was hier een zaak gevestigd van ‘miester pruukemoaker’ Madou. De Gentse edellieden en gegoede burgers konden bij Madou sierlijke pruiken of haarstukjes (postieskes) kopen. De naam van de pruikenmaker verving de oorspronkelijke naam Walpoortbrug. Nog even vermelden dat er in die tijd in Gent 48 pruikenmakers gevestigd waren.
De Walpoort werd afgebroken in 1780.”

Stoofstraat, zijstraat Recollettenlei – Was het Brussel, dan stond er ook ‘Rue de l’Etuve’ en zou daar Manneke Pies gestaan hebben. Niet zo in Gent. De Gentse Mannekes Pieser zijn er meerdere!ontdek je hier
Recollettenlei – Werken startten aan de drie zadeldaken van dubbelhuizen uit de 18de eeuw, de nrs 41 en 42-43 van de Recollettenlei. Samenwerkende ondernemers Sebastien Blomme en Arne Depreitere staan in voor de werken.

Recollettenlei – zicht op Ketelvest en op het oud Justitiepaleis. De Ketelvest vormt een kunstmatige verbinding tussen de Leie en de Schelde. Ze werd in de 11de eeuw gegraven als een soort slotgracht en vormt zo een van de grenzen rond het gebied dat nu de “Gentse Kuip” genoemd wordt. Bron: Wikipedia – pic Arne Depreitere
Savaanstraat – Sint-Barbarastraat – De Sint-Barbarakerk is onder renovatiewerken. Aan de buitenkant althans. Dit is het eerste deel van meer.
De restauratie van de buitenmuren van de Sint-Barbarakerk – opgetrokken tussen 1855 en 1858 – is aan de gang sinds september 2020.
“Eind mei 2021 was de achthoekige trommel van de inwendige koepel boven de viering van de kerk volledig afgewerkt.” “De vermoedelijke einddatum van de werken – indien er niet te veel werkonderbrekingen zijn door slecht weer – is maart 2022.” Bron: Sint-Barbara  

Decennia stond de kerk in verval. Ze werd wel eens “de mooiste fietsenstalling van Gent” genoemd. Leerlingen van de gelijknamige college brachten er hun fietsen in onder tijdens de lessen. (pic 2016)
“In 1420 stichtte Joris Vranckx een augustinessenpriorij, het ‘Sint-Barbara- of Jeruzalemklooster’, op het perceel gelegen tussen Savaanstraat en Ketelvest.” Lees meer in Inventaris Onroerend Erfgoed

x

Lees meer op deze blog:



Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook