GENTSE WINTER 2019-2020 – De Derde Week

GENTSE WINTER 2019-2020 22 januari 2020 In deze editie: Video-journaal over de derde week van het jaar 2020, samen met enkele toelichtingen en een aantal commentaren. 

Video journaal

Lees verder onder de video

Begeleidende uitleg bij het Video-journaal. 

De voorbije tijd stond bol van de vele buurtrecepties. In diverse wijken in Gent: Nieuw Gent, Bloemekenswijk, Muide-Meulestede, de Brugse Poort… en ook in Drongen, Sint-Denijs-Westrem,.. Onder de Stadshal vond de nieuwjaarsreceptie van de Stad plaats. Rudy Coddens maakte de foto’s van de recepties.

De coverfoto werd gemaakt onder de Dendermonde Doorgang. Zo heet dit deel van het spoorwegviaduct tussen Octrooiplein (“rondpunt Dampoort“) en Antwerpenplein (“parkeerplein Dampoort“). Onder het viaduct zit een bedelaar. Al sinds jaar en dag. Soms luidruchtig vrolijk, soms luidruchtig nors. Zijn aanwezigheid kadert allicht niet in de georganiseerde bedelarij – zoals die nu door politie Gent zal worden aangepakt.  Hoewel, je weet het nooit met zekerheid. 

Dendermonde Doorgang – Dampoort

Van een lege maag naar een volle. In café Bal Infernal aan de Kammerstraat, vlakbij de Vrijdagmarkt, komen er pannenkoekenzondagen. Het gaat niet over de klassieke pannenkoek op je bord zoals je die overal kan verkrijgen. Wel: de verkoop door vrijwilligersorganisaties die hierbij aan hun eigen goede doel mogen denken in termen van opbrengst.

Kammerstraat – Bal Infernal

Een groot herenhuis aan de Predikherenlei, op de hoek met de Boekstraat, staat al heel lang leeg. Ooit verbleef daar Hugo Claus: van 1955 tot 1964. Het was één van zijn vele Gentse adressen. Lees op deze blog: De Gentse straten van Claus en co.  In 2015 kwam er even een pop-up-zaak in. Daarna niets meer. Nu staat al lange tijd boven een raam open… Is dit niet de klassieke uitnodiging voor duiven om de boel onbewoonbaar te komen maken? Zodat het herenhuis kan afgebroken worden? Verkrotting met het oog op speculatie?

Predikherenlei – leegstand

Even schandalig is het feit dat aan de Lübeckstraat – zijstraat/wijk van de Afrikalaan zigeuners mogen verblijven. Je moet weten: drie jaar geleden moesten de reguliere bewoners verhuizen, omdat de Stad het terrein wou vrijmaken voor industrie. Industrie zal daar o.i. nooit komen. Het was een excuus om de mensen weg te krijgen. Daarna kwam even een pop-up onder de vorm van een kinderboerderij. Nu blijkt dat zigeuners die eerst aan de Hurstweg/Wiedauwkaai verbleven, naar daar werden overgeheveld. Een schande. Je moet weten: de oorspronkelijke bewoners verlieten met grote tegenzin hun heel erg originele ‘containerwijk’ die er na WO II was gekomen als noodoplossing voor het woningtekort. Lees ook op deze blog: Lübeckstraat. De sloophamer wenkte. En nu?

Een interieur aan de Lübeckstraat – pic An Denteneer- vice.com

Van Eyck, een optische revolutie‘ is de vlag die bij MSK de lading dekt voor de grootste van Eyck-tentoonstelling ooit. Niet te vergeten: 2020 is het van Eyckjaar. De deuren openen vanaf febuari. Originele werken en talrijke kopies worden in 13 heringerichte zalen getoond aan de Fernand Scribedreef: aan de rand van het Citadelpark, kant Hofbouwlaan. Het Lam Gods wordt uiteraard in de Sint-Baafskathedraal, in een heringerichte kapel, getoond.

MSK tentoonstelling
‘Lam Gods’ – Sint-Baafskathedraal – pic wikipedia

De Frederik Burvenichstraat in Gentbrugge zou een straat uit de dertien van het spreekwoordelijke dozijn zijn, mocht daar niet, verborgen achter een haag, een bijzondere woning staan: iets chalet-achtig, wat je er nooit zou verwachten. De woning was vorige week onderdeel van de human interest serie ‘Gentbrugge’ van Joris Hessels op Canvas. Ons blote geheugen vertelt ons dat er een aantal jaren geleden een biorestaurant in is geweest. Geen woord daarover in de reportage.

Frederik Burvenichstraat – Gentbrugge

De dakloze – die nu al minstens twee jaar geleden zijn bed neerlegde bij de bancontact aan de Sint-Pietersnieuwstraat, bij de fietsenstalling van de UFO – heeft zijn inboedel dieper in de fietsenoprijlaan geschoven. Kou? Allicht! De man blijkt een Oost-Europeaan te zijn, en staat niet bekend om zijn doetjesgedragalzo horen we uit de “ondergrond”. Hij zou beducht zijn bij andere daklozen, “die hij het leven zuur maakt”.

Sint-Pietersnieuwstraat – Dakloze (boven: nu tijdens de winter; onder: tijdens de zomer)

Leer meer over het Hotel of Maison Falligan aan de Kouter in ons perblog.be-dossier over 18e eeuwse stadspaleizen. Merkwaardige vaststelling van de jongste tijd: het poortgebouw aan de achterzijde – de Universiteitstraat – staat te huur. 

Kouter – Maison Falligan

De gevelrij Bij Sint-Jacobs: cafés, brocante-bistro, coiffeur… Sommige cafés zijn verdwenen, zoals: L’Heure bleue en L’Enfant terrible… Wat rijst er op in de bouwput van L’Heure bleue?

Bij Sint-Jacobs – voorheen L’Heure bleue

Bekijk onze videoreportage achter de Stadsbibliotheek aan de Krook. Het is daar wreed aan het veranderen. Een fietsers-/ voetgangersbrug tussen bibliotheek en Brabantdam incluis – waarvan de definitieve realisatie nu nog even tegengehouden wordt door buurtbewoners….Die vrezen voor inkijk in hun woningen vanop de brug… 

Krook – bibliotheek

Lees over de ziekenhuisopname van de Blogman in een Cursief, en over de bijhorende, soms verwarde gedachten, o.m. over het “krinkelende winkelende waterding”… 🙂

UZ

Bekijk onze videoreportage over de nieuwste Kringwinkel. Daar hoort ook het cafetaria ‘Balenmagazijn’ bij. Die liggen beiden – een honderdtal meter van elkaar verwijderd – aan de Getouwstraat, zijnde een achterstraat van de Maïsstraat. En die ligt dan weer achter de Frans van Ryhovelaan.

Getouwstraat – bij Maisstraat – Kringwinkel en cafetaria Balenmagazijn

Louisa D’Havé is de naam van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug tussen de Stropkaai en de Ledebergse Bellevuewijk. De vrouw was een Gentse spionne tijdens WO I

Stropkaai – aanleg Louisa D’Havébrug

François Laurentplein. De foto van de gewelven onder plein is van Peter Van Conkelberge. Als die gewelven ooit nog zouden worden opgebroken, dan is de historische doorgang van de Schelde tussen de Krook en de Reep weer volledig in ere hersteld. 

François Laurentplein – gewelven – pic Peter Van Conkelberge

Vrijdagmarkt – De foto van de zolder/een zolder(?) van de Bond Moyson aan de Vrijdagmarkt is van Dirk Allaert.

Vrijdagmarkt – Bond Moyson – zolder – pic Dirk Allaert

Godshuizenlaan – pic Franckie Georges Vermandel

 

x

Lees meer op deze blog:

GENTSE WINTER 2019-2020 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook