GENTSE WINTER 2019-2020 – De Vierde Week

GENTSE WINTER 2019-2020 28 januari 2020 In deze editie: Video-journaal over de vierde week van het jaar 2020…  Met o.a.: weet je wat/wie de nieuwe “Leugemeete” is in Gent? Ontdek!

Video journaal

Lees verder onder de video

Begeleidende uitleg bij het Video-journaal 

Het Nieuwsblad: In de Floraliënhal in het Citadelpark start op 1 mei de 36ste editie van de Gentse Floraliën, de vierjaarlijkse hoogmis voor wie houdt van bloemen en planten. Om het evenement dit jaar extra in de kijker te zetten, heeft de organisatie in samenwerking met Bpost tien speciale postzegels laten maken. Daarop staan taferelen van de afgelopen edities.” Niet in de collectie: onze postzegel uit 1965 !

Floraliën 1965

Vergane glorie aan de Hundelgemsesteenweg – in het bijzonder: “Botermarkt” Ledeberg. Zelfs café Bristol, één van de meest bruisende cafés destijds, ging kapot. De straatnaam ‘Botermarkt’ bestaat daar overigens niet meer officieel, om verwarring te vermijden met die aan het stadhuis.

Hundelgemsesteenweg – zgn. Botermarkt Ledeberg – café Bristol

Brusselsesteenweg, Ledeberg-Gentbrugge, op maandag 27 januari: ochtendgrijs wil niet opklaren. Zicht op Gentbrugge: watertoren en café De Ton – op de hoek met de Steenvoordelaan alwaar het tramarsenaal is.

Brusselsesteenweg Ledeberg – zicht op Gentbrugge watertoren en café De Ton

Rond deze tijd vorig jaar: ‘EXPO ROOK’ in het Huis van Alijn aan de Kraanlei: over roken in al zijn aspecten. O.a. Eddy Merckx maakte reclame voor een sigarettenmerk! Een merk met “gezonde” sigaretten!?  Lees op deze blog: “Met de pijp in de mond en de broek vol stront”

Eddy Merckx rookte “gezond”

Het echtpaar Van Peene–Miry schreef een beetje Gentse en Vlaamse geschiedenis. Vooral in het theater… Lees op deze blog: Miry en echtgenoot in vernieuwd grafmonument

Op 1 februari start de tentoonstelling over Jan Van Eyck in het MSK. ‘Een optische revolutie’. Dit is  de grootste expo rond Jan Van Eyck ooit. GvA kopte: “zelfs Van Eyck zag nooit zo veel Van Eycks samen”. Expo: MSK, Fernand Scribedreef, Citadelpark

MSK, Fernand Scribedreef – Citadelpark

Broodjeszaak Panos in de Langemunt verhuisde naar de kant van de Dulle Griet.

Langemunt – Panos

Kraanlei en Huis van Alijn aan de Kraanlei. Zicht vanuit de achterkant van de Langemunt, vanuit de Panos. Lees op deze blog: Moord op liefdesrivaal legde de basis voor Huis an Alijn

Kraanlei – Leie – vanuit Panos Langemunt

Aalscholver op het dak van Het Pand – tgo. de Predikherenlei.

Predikherenlei – Het Pand – dak – aalscholver

De coalitiepartners in het Stadhuis verschillen van mening over het voortbestaan van de camping op de Blaarmeersen, die van toerisme verworden is tot een sociaal project. Hierdoor wordt weer aangetoond dat de daklozenproblematiek in Gent bijzonder groot is. Groter dan ooit. Naar verluidt zit het bos achter de Kristallijn ook vol daklozen in tentjes…. tijdens de winter! Lees ook op deze blog: Armlastig: zakkendragende daklozen 

Warmoezeniersweg – Kristallijn

UZ, Corneel Heymanslaan. In de spreekkamer van junior, hangt een schilderij over Waasmunster van senior: Jan Speeckaert

UZ – schilderij over Waasmunster – J. Speeckaert

Va et vient aan de ingang van K12 van het UZGent

De nieuweLeugemeete“. Zo zou de klok van het Sint-Pietersstation moeten genoemd worden. Ze staat al sinds 1 oktober 2019 stil en geeft dus constant het verkeerde uur aan. De “Leugemeete” verwijst naar de klok in de verdwenen kapel van het ‘Godshuis van Sint-Jan en Sint-Pauwel’ aan de Brugsepoortstraat. Die kreeg in de 17e eeuw de bijnaam “Leugemeete”. Dit, omdat de klok op de kapeltoren steeds het verkeerde uur aangaf. De kapel werd afgebroken in 1911. Lees op deze blog: Bourgondische hertogen en Gentse stadsmilities: kat en muis (met calques uit De Leugemeete)

De nieuwe Gentse “Leugemeete”

 

Bibberduik in Blaarmeersen: zoals het jaarlijks betaamt, doken zondag “ijsberen” in het koude water. Maar niet zonder eerst uitgebreid opwarmingsoefeningen te houden.

De foto komt uit een video van Massygo

x

Lees meer op deze blog:

GENTSE WINTER 2019-2020 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook