GENTSE WINTER 2018-2019 – Editie “Nummer 20”: Contrast


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Artikeloverzicht Gentse Winter                                                Nr 20 Huidige editie

.GENTSE WINTER 2018-2019 – 06 maart 2019 Lees o.a. in deze editie: GENT IN CONTRAST: VRT NWS negatief over Nieuw-Gent. NY Times lyrisch over De Kuip. GELIJKGESTEMD: Hardyns en Balthazar. INTERNET: Rommelinformatie vs waardevolle informatie. OVERLIJDEN EN ZORG: Jenny Tanghe en Jozef Kluyskens/ Jozef Guislain/ Petrus-Jozef Triest. ’t KUIPKE vs SINT-BAAFS: onpasselijk, en niet. VRIJWILLIGERS: Zorg & zorg. LENTE 2018 & 2019: Ijsbloemen en narcissen. REGIO’s: ’t Zuiden van Europa en Klimaatstraat.

GENT IN CONTRAST: Nieuw-Gent vs De Kuip

Nieuw-Gent – De ‘Labels’-reeks die een journalist en een regisseur van VRT NWS en Studio Brussel maakten op YouTube liegt er niet om: “Opgroeien tussen de woontorens van Nieuw-Gent: “We moeten hier allemaal uit geraken”. De wijk wordt omschreven als: “een uitzichtloze wijk wordt genoemd. Zonder hippe koffiebars, trendy kapsalons of ecologische winkels. Nieuw Gent is ruw, lelijk en hard.” In essentie gaat de reeks over vooroordelen en etiketten die aan jongeren blijven kleven. Maar ook: over de kansarmoede in de wijk. 

‘Labels’ op tv-kanaal één. Reportage niet gezien? Bekijk ze hier:

Bekijk ook de persblog.be-fotoreportage over Nieuw-Gent uit 2016: Nieuw-Gent voor ‘dummies’

STADThe New York Times is lyrisch over Gent in haar redactionele kolommen. Naast lof voor de klassieke Gentse monumenten, hoekjes en kantjes, betitelt de krant de inwoner van Gent als “politiek links, milieuvriendelijk en een tikje bohemien”. Dit gaat natuurlijk enkel over De Kuip. Wat een schril contrast met het beeld dat de wijk Nieuw-Gent opgeplakt kreeg door VRT NWS.

New York Times over Gent ofte Ghent

GELIJKGESTEMD: Hardyns en Balthazar

VOLK – Wie was Ferdinand Hardyns? Als vlasbewerker in Société Linière La Lysvan Felix de Hemptinne aan de huidige Groenevalleilaan, had Ferdinand Hardyns (1864-1927) eind 1885 een artikel ingestuurd bij de krant Vooruit, met de titel: ‘Waarom moeten de werklieden zich met politiek bemoeien?’ Kort daarna werd hij in het hogere partijkader van de de B.W.P. (de toenmalige socialistische partij) opgenomen. Hardyns behoorde tot een nieuwe generatie die de partij als machtsmiddel (lees: politiek) inzette. Bron:De Gentse werkersverenigingen in 1887′ door H. Balthazar, aspirant NFWO. De bron, een pdf-document, is niet gedateerd. Wat we echter wel weten, is dat de auteur Herman Balthazar, later provinciegouverneur Oost-Vlaanderen, van 1962 tot 1966 aspirant was bij het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. En ’t moest lukken: deze week was het zijn verjaardag!

1885: De afgevaardigden van het eerste BWP-congres

INTERNET: Rommelinformatie vs waardevolle informatie

Sint-Pietersnieuwstraat – Een gekke affichecampagne van Ugent dient om iedereen er attent op te maken kritisch om te gaan met informatie afkomstig van het internet. Rommelinformatie of fake news is nooit ver weg.

Sint-Pietersnieuwstraat – Ugent UFO – gekke campagne

STADSBLOG – Het internet is altijd OPEN en je bent WELKOM. Zo ook onze stadsblog. Ook in het weekend. Het hoeft zelfs geen koopzondag te zijn. En wat méér is: we zijn goed gedocumenteerd ten behoeve van je duiding. Bovendien gaan we ook de boer op, camera in de hand, neem nu bv. onze eerdere reportage over de Wondelgemstraat… En we zijn gratis!

Wondelgemstraat – klik voor de persblog.be-reportage

OVERLIJDEN EN ZORG: Jenny Tanghe en Jozef Kluyskens

VOLK – Op 11 maart is het 10 jaar geleden dat actrice Jenny Tanghe in Gent overleed. Ze bouwde een carrière uit binnen de televisie- en theaterwereld. Enkele jaren voor Jenny’s overlijden werd Stijn Brouns
haar manager. In 2007 produceerden ze samen de film ‘Encore une fois’. In 2008 stichtten ze hun eigen school. Dixit zijn website bleef 
Stijn tot de laatste dag aan Jennys’ sterfbed zitten. De dag van Jenny’s overlijden zei Stijn op tv: “Een slecht karakter, maar een hart van goud, zo omschrijf ik haar, ze was m’n maatje”. Theater & Film Instituut Brouns nam de Sint-Coletakerk bij de Zwijnaardsesteenweg in gebruik. Jenny Tanghe kreeg een straatnaam nabij de Bellevue in Ledeberg.

Medische zorg mocht niet meer baten bij wijlen Jenny Tanghe – Website Stijn Brouns Instituut

Jozef Kluyskensstraat, Bijloke – Gelukkig voor wijlen Jenny Tanghe kwam ze niet onder het mes in de 19e eeuw. Onlangs rakelden we op deze blog nog eens het verhaal op van ‘Twee fameuze dokters en Gentse straten‘. De fameuze dokters zijn Jan Palfijn en Jozef Guislain. Niet dat ze de enige ‘fameuze’ geweest zijn in Gent. Chirurg Jozef Frans Kluyskens was ook een straffe gast. Tijdgenoot van dr. Guislain, deed de ene de zielenzorg en zorgde de andere voor de ingrepen. Wie twee jaar geleden naar Het Pand afzakte voor de tentoonstelling over medische instrumenten, weet dat hamer en beitel in de 19e eeuw ook doktersgerief was…. Niet voor niets werd er een ‘patiëntenstoel’ ontworpen waarop de patiënt werd vastge-kluys-terd om te beletten dat hij/zij tijdens de ingreep zou vluchten. Dit, terwijl dr. Kluyskens – al of niet op last van dr. Guislain – met een boomzaag zijn/haar schedelpan eraf haalde ten einde de boze geesten in zijn/haar kop te luchten. En dit gebeurde allemaal onder het alziend oog van kannunik Petrus Jozef Triest. What’s in a name?. Lees op deze blog: Bloedserieus

Kluyskens en Triest – What’s in a name? persblog.be-verhaal: Bloedserieus

Tussen Meibloem en Louis Varlez

VOLK – Wie was Louis Varlez ((1863-1930)? Hij was advocaat in Gent, actief lid van de liberale club van economische en sociale studies. Daar bestudeerde hij het probleem van de werkloosheid. Op zijn initiatief richtte de Stad Gent in 1900 een verzekeringsfonds op. De Stad betaalde voortaan de werklozen een subsidie uit, naast de hulp die ze kregen van de syndicaten. Dit systeem werd internationaal gevolgd. Varlez’ moeder, Marie Maeterlinck was een kleindochter van de architect Louis RoelandtLees op deze blog: Er zit een schandmerk op de Sint-Annakerk en familie van boekenauteur/ Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck. Vanaf 1919 was hij lid van het secretariaat van de Volkerenbond, de voorloper van de V.N. Lees ook op deze blog: Rabotwijk: de fabrieken, de arbeiders en hun dialect

Louis Varlez – pics Souq.com en Ugent Memorie

Meibloemstraat, Brugse Poort – Tussen de Meibloemstraat, de Sparrestraat en de Kastanjestraat bevinden zich de voormalige bowling ‘Meibloem’ en de voormalige meubelfabriek ‘Pauvers-Vandenberghe’. Door een deel van de bebouwing te verwijderen, kwam er meer ruimte voor groen voor de buurt. De tijdelijke invulling bestaat uit twintig organisaties er timmeren aan een incubatieplek voor makers, sociale ondernemers en buurtinitiatieven. Werkloosheid bestrijden doe je vandaag om mensen goesting te doen krijgen om zelf te ondernemen.

Meibloemstraat – De Meibloem-site

’t Kuipke vs Sint-Baafs

Citadelpark – Het wordt niet vermeld in de videomaar hoogst waarschijnlijk vond het WK Petanque in Gent in 1981 plaats in de Internationale Jaarbeurs, zijnde gemeenzaam: ’t Kuipke. Er was een hilarisch moment in de verslaggeving over het ceremoniële gedeelte: “Menigeen werd onpasselijk of viel flauw“. Er waren blijkbaar 20 deelnemende landen. Twintig volksliederen lang in de houding staan, dat duurde voor vele majorettes véél te lang.

Sint-Baafsplein – Gentse Gidse Mieke Thienpont mocht een groep zeer getalenteerde jonge koorleden uit Minnesota gidsen in de Sint-Baafskathedraal op vorige zaterdag. Niemand werd onpasselijk. In tegendeel! 🙂

Sint-Baafskathedraal

VRIJWILLIGERS: Zorg & zorg

EVENT – Chapeau! voor iedereen die zich na de werkuren vrijwillig inzet voor het verenigingsleven, de sportclub, het jeugdwerk, het goede doel… Week van de Vrijwilliger! Er is Grote Zorg en kleine zorg…

Achterstraat, Sint-Amandsberg – Ontmoetingsplaats voor 55+ ‘Open Huis Azalea‘ verwelkomde een jonge gast die veel zorg zal nodig hebben. Aldus een medewerker: “Deze lieverd was vandaag bij ons op bezoek. Hij is 1 dag oud en werd verstoten door de moeder.”

Vrijwilligers: Zorg & zorg

LENTE 2018 & 2019: Ijsbloemen en narcissen

Sint-Veerleplein – Rekelingenstraat – Begin maart 2018 schreven we: “En op zondag, ondanks de ingezette dooi, dreven nog grote plakken met ijs op de Lieve bij het Gravensteen.” Er stonden zowaar ijsbloemen op het waterLees op de blog over 7 maart 2018: Nummer 19

Potuitparkje, Sint-Amandsberg – Het was even lente. In februari stonden in dit parkje de narcissen al in bloei. Maar waren we het vergeten? Vorig jaar was het pas eind januari en daar troffen we al narcissen in volle bloei in hetzelfde parkje aan! Volgens de volkswijsheid kan de lente dan écht beginnen met de bloei van de narcissen. Maar in februari 2018 had het echter nog flink gevrozen na de bloei.

Het Potuitparkje in Sint-Amandsberg en de Lieve bij Gravensteen

REGIO’S: ’t Zuiden van Europa & Klimaatstraat

Prinses Clementinalaan – De bewoners van een van de vele statige herenhuizen besloten – middels een bord voor het venster – dat de laan waar zij in resideren voortaan de ‘Klimaatstraat‘ heten zal. De grote goudvis in de vijver van hun voortuintje stemt daar niet noodzakelijk mee in. Hij is van oorsprong van het Verre Oosten en is bijgevolg niet bang voor een beetje opwarming, noch menige Tsunami. 😉

Prinses Clementinalaan – “Klimaatstraat”

Vrijdagmarkt – Aangezien de ’55+ werkloosheid’ geen topjob is met overeenstemmend salaris, zal scribent zijn krokusvakantie doorbrengen in ‘’t Zuiden van Europa‘. Met het vliegtuig gaan we niet, dit zou het klimaat niet ten goede komen. We gaan gewoon met de tram en de bus. Zou het weder daar hetzelfde zijn als elders in Gent?

Vrijdagmarkt – ’t Zuiden van Europa – pic opcafegaan.be
Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT