GENTSE WINTER 2018-2019 – Noch gehaakte neuzen noch kruisen


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Artikeloverzicht Gentse Winter                                                         Nr 21 Huidige editie

.GENTSE WINTER 2018-2019 – 11 maart 2019 – In deze editie: stenen uit de grond en pannen van het dak, knikkende knieën en schokkende ellebogen, steegjes in de opknap, Oscar maakt tongriemen los, oud warenhuis, oude brandweerkazerne, Halfvastenfoor, carnaval zonder gehaakte neuzen noch dito kruisen, meer.

“Morgen meer weer met Sabine”

Kasteellaan – hagel

Antwerpenplein – Dampoort – hagel

STAD – Gezusters Lovelingstraat  – Dat het de ene keer stenen uit de grond hagelde en de andere keer pannen van  het dak waaide, ervoer iedereen aan den lijve die de straat was opgegaan. Maar ook vanuit de observatietoren van Ugent Volkssterrenwacht Armand Pien zagen ze hoe zwaar het zwerk over de stad met dreigende wolken gelardeerd was. “Morgen meer weer met Sabine” zou de VRT-weerman zeggen…

Zaterdag

Zondag

Meer over Oscar Glas

Oscar Glas

Amerikaanse cinema’s uit de jaren 1920

VOLK – Het verhaal over het leven van Oscar Glas die in Amerika fortuin maakte en op latere leeftijd in Gent grote sier maakte, maakte de tongriemen los, zij het dan in de geschreven vorm. Over Oscar Glas preciseert een lezeres in facebookgroep Dat és mijn Gent: “Oscar was geboren in Oostakker als ongewenst kind van een hoogstaand iemand. Hij werd vervolgens gedumpt in een weeshuis, maar opgevoed door een vrouw op de Muide. Daarmee dat hij waarschijnlijk op latere leeftijd dagelijks op de Muide kwam. 

Muide – Meulesteedsesteenweg

Ottergemsesteenweg, hoek Sint-Coletastraat

Een andere lezer: Begin de zestiger jaren kwam hij nu en dan op bezoek bij zijn moeder die op de Ottergemseteenweg woonde. In zijn gele Cadillac. Met de onafscheidelijke Stetson op zijn hoofd zorgde hij altijd voor wat spektakel en kwamen nogal wat omwonenden op straat om zich te vergapen aan die “curieuze tiep“. Nog een lezer: Heb ik nog gekend. Ik  deed in die tijd een vakantiejob in een garage en daar kwam hij regelmatig met zijn Cadillac. Zijn uitspraak was altijd: “Bij ons in Amerika”. Lees op deze blog: De patser in de Cadillac. Excentriek, toch haast vergeten

meer bekend volk van de Muide

Muide – Een lezeres meldde ons dat er nog bekende mensen van de Muide afkomstig zijn. Ook Freddy Chaves van AA Gent en Albert Brysse die het boek schreef: ‘Een kind van de Muide’. Vind het in de Stadsbibliotheek Ook Michel Casteels alias Piet Korrel was er geboren. Lees op deze blog: Het liederlijke leven van een Gentse gazettenman We voegen er zelf ‘kunstpaus’ Paul-Gustave Van Hecke aan toe. Lees op deze blog: Het levenssprookje van Honorine en Paul-Gustave Ze zijn allen overleden. 

Muide – Freddy Chaves -Albert Brysse – Michel Casteels

miniatuur Oldtimer Kadett

Sluizeken – In de etalage van de apotheek staat een blikken miniatuur oldtimer te pronken. Waarschijnlijk betreft het een niet al te geslaagde kopie van de Opel Kadett uit de jaren ’60.

Sluizeken
Sluizeken
Miniatuur “Opel Kadett”

oud warenhuis

Sluizeken – Sleepstraat – Wie kent het niet, het imposante hoekhuis dat recht de Sleepstraat inkijkt? Dit warenhuis werd begin vorige eeuw gebouwd, toen de Sleepstraat nog een chique winkelstraat was. Deze constructie is een merkwaardige mengeling van neoclassicistische- en art-nouveau-elementen in een constructie waarvan de onderste drie bouwlagen neigen tot een glazen skeletbouw. Dixit Inventaris Onroerend ErfgoedLees ook op deze blog: Turkije aan de Leie: Het verhaal van de Sleepstraat 

Sluizeken – warenhuis

Oldtimer camper

Antwerpse Voetweg, Sint-Amandsberg – VW camper uit 1988. Dit is geen gewone uitvoering, maar een Amerikaanse editie: de VW Vanagon!

Antwerpse Voetweg – VW camper ‘Vanagon’

dag van de vrouw

Sint-Pietersnieuwstraat – Op Vrouwendag vorige vrijdag legden UGent-vrouwen het werk neer tegen seksisme en de “moordende ratrace”. Dixit Het Nieuwsblad.

Sint-Pietersnieuwstraat – UFO – rectoraat

Vrouwendag

Cinema Idéal

Wondelgemstraat – Zo zag cinema Ideal er uit in 1955. Er naast zie je een foto van drie jaar geleden. Lees op deze blog: Wondelgemstraat, bijna drie jaar later  Lees op deze blog: “Meetje was conciërge in de fabrieke van de Oude Vest”

Wondelgemstraat – cinema Ideal 1955 – pic Dany De Backer

Wondelgemstraat – uiterst rechts is vroegere cinema

steegjes in de opknap

STAD – Steegjesplan: gestadige vooruitgang. Naast de Werregarenstraat ofte “Graffitstraatje”, zijn ook klaar: de Gilles Coppinstraat, de Perkamentstraat en de Jan Botermanstraat. Zijn volop bezig: de Phoenixstraat en de Koolsteeg.

Phoenixstraat – beluik

Perkamentstraat

Gillis Coppinsstraat

Eind april 2019 starten de werken van fase 2. De aannemer start met de Turrepoortsteeg en schuift dan op naar de Jonkvrouw Mattestraat en de Watergraafstraat. In september moeten die werken afgerond zijn. In dezelfde periode zal Farys de Schoenlapperstraat en het Hoefslagstraatje vernieuwen en zal de Stad Gent de Saghermansstraat en de Sint-Jansvest volledig opnieuw aanleggen. Dixit Stad Gent

Jonkvrouw Mattestraat

Turrepoortsteeg

Sint-Jansvest

knieën en ellebogen

Groentenmarkt – Langemunt – Hoogpoort

Groentenmarkt – Langemunt – Deze street band werkte behoorlijk aanstekelijk met haar New Orleans dixieland muziekjes. De knieën gingen al vanzelf knikken en de ellebogen maakten spontaan schokkende vliegbewegingen bij sommigen onder de omstanders.

school van toen

Harelbekestraat – In facebookgroep Gent- Oud en heden schrijft een lezer over de afbraak en de heropbouw van het modelschooltje uit de Wereldtentoonstelling: “Voor zover ik me meen te herinneren werd de school vanaf 18 december 1913 afgebroken vanaf zijn toenmalige locatie op de expo. In september 1914 gingen er reeds kinderen naar school op de huidige locatie aan de Harelbekestraat.” Lees het op facebook Lees meer over de school in de Wereldtentoonstelling

Harelbekestraat – schooltje 1913

Thans wenst het warenhuis naast het schooltje uit te breiden en zou het schooltje ofwel moeten verdwijnen ofwel opnieuw afgebroken en op een andere locatie heropgebouwd worden… Ofwel gebeurt er helemaal niets. En daar ziet het er gelijk naar uit, want er wordt  al (té) lang over gefluisterd.

voedsel “uit de vuilnisbak” gered

STAD – In 2 jaar tijd werd in Gent liefst 1.000 ton perfect bruikbaar voedsel uit de vuilnisbak gered, om herverdeeld te worden. Met dank aan “de daders” van het project FoodsaversEen kleine 60.000 mensen werden geholpen.

De Voorzitter van het OCMW met de “mede-daders” van Foodsavers – pic sp-a.be
Brandweer van toen

Londenstraat, Liverpoolstraat – De voormalige brandweerkazerne ziet er uit als een fort. We zullen de architectuur maar ‘eclecticisme‘ noemen. Het complex werd gebouwd tijdens het eerste decennium van vorige eeuw. Het is een beschermd monument. Achter de gevel realiseerde de Stad sociale woningen. Naast de kazerne staat een zogenaamde rij huizen van de drieling der “slaphangersstraten“. Lees op deze blog:  De drieling der “slaphangersstraten”

Liverpoolstraat – hoek Londenstraat met links kazerene en rechts “slaphangerstraat

Londenstraat -vroegere brandweerkazerne

Rabotwijk. Sint-Pietersabdij in Engeland

STADSBLOG – Het persblog.be verhaal over de Rabotwijk verscheen ook in DeWereldMorgen Community.  Alsook het verhaal over het domein van de Abdij van Sint-Pieters in het Engelse Lewisham nabij Londen.

Rabotwijk in DWM Community
Sint-Pietersabdij in Londen

Foor in miniatuur

Sint-Pietersplein – Twee jaar geleden was in de Sint-Pieterskerk een tentoonstelling te zien over de foor, nagebouwd in legoblokken. Wist je dat de forains een wijding krijgen in de Sint-Pieterskerk vooraleer hun foor van start gaat? Vorige keer werd daar ook bij gesmuld van meegebrachte smoutebollen, wat toch iets lekkerder is dan hosties.

Foor in miniatuur

Twee jaar geleden in OLV-Sint-Pieterskerk

volgende halfvastenfoor 
Sint-Pietersplein – foor

Sint-Pietersplein – Kramersplein – Sint-Amandsplein – De volgende Halfvastenfoor nadert met rasse schreden. Voor de liefhebbers van botsauto’s en de bijhorende dreunende muziek, de waaghalzen van draai- en slingermolens en vissers van het eendenkraam: hou de kalender in het oog! Van zaterdag 23 maart tot en met zondag 14 april. Bekijk het videoverslag van vorig jaar: 

Carnaval

Ledebergplein – Maar we mogen niet te vér vooruit lopen. Volgend weekend moeten in Ledeberg de mannen nog pluimen op hun hoed, en de vrouwen nog pluimen in hun gat, steken voor ’t carnaval! De praalwagens staan al te stationeren. Let wel: noch gehaakte neuzen, noch gehaakte kruisen zijn welkom! Bekijk het programma 

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT