GENTSE WINTER 2018-2019 – Verwondering & verstomming


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Artikeloverzicht Gentse Winter                                                    Nr 22 Huidige editie

.GENTSE WINTER 2018-2019 – 20 maart 2019 – In deze editie: “Wreed accident”. Slagers  & veganisten. Belgicisten & orangisten. Twee bijzondere figuren van 95. Onder Sint-Jacobs’ kerktoren.  Een kieken uit de Kiekenstraat. ‘Gentse Lente’. faecesbroekpagina. Meer

STADSBLOG/ GENTSE WINTER – Door de bank genomen houden we in persblog.be onze mening fijntjes op de zijlijn. Tenzij we verbouwereerd zijn. Kijk dus niet vreemd op als je hierna ‘SchandaalofSkandal leest. Het is verwondering die omslaat in verstomming. Niet in shock. Door de jaren op de teller, wordt ‘ons choqueren’ een lastige oefening. Ondanks alles blijft de verwondering primeren. En daar zoeken we antwoorden op. Deze rubriek wil in de eerste plaats informatief zijn. Soms ook een tikkeltje satirisch.

VERWONDERING & VERSTOMMING
Hogeweg, Sint-Amandsberg

Hoge weg, Sint-Amandsberg – Zondag was er een “wreed accident” – zo zou wie ongeïnformeerd bij het kruispunt kwam van de Grondwetlaan en de Sint-Bernadettestraat gedacht hebben. 200 fietsers bleven ‘voor dood liggen’ op kruispunt in Sint-AmandsbergHet betrof echter een actie voor veiliger fietsverkeer. Op die plek gebeurde er immers nog niet zo lang geleden een “wreed accident” met een fietser. De actie is ook de zelfverklaarde ‘Nationale anti-groene partij’ niet ontgaan. Allerminst zelfs. Wat die op hun facebookpagina hierover postten, is een tirade aan het adres van goed bedoelende deelnemers. Ronduit schandaleus. Op hun fb-pagina staat: “Of ze daar nu kwamen om hun drugsroes uit te slapen, de witte zebralijnen op te snuiven of hun enige verloren hersencel te zoeken weet ik niet”. Het is duidelijk dat de auteur van deze opmerking dringend behoefte heeft aan minstens één hersencel. Geen facebook– maar een faecesbroekpagina is dit!  

Kurt Burgelman

Sint-Pietersnieuwstraat – Muzikant Kurt Burgelman – een zanger met een mening – liet in de marge van de klimaatmarsen zijn licht schijnen in hln.be middels een rubriek. Ook over een ‘Klimaat-les‘ die in de Vooruit werd gegeven op vorige donderdag aan meer dan 600 scholieren. Hij doet dit met enig cynisme voor de gastspreker, die hij “een slager onder de veganisten” noemt, omdat hij – een gevierd Gents filmmaker – een zware ecologische voetafdruk heeft, net als zijn madam overigens – een gevierde fotografe met tv-presence. Ainsi-soit-ilKurt Burgelman is dus een zanger met een mening. Onder het vorige stadsbestuur mocht hij eens tijdens de Gentse Feesten vorig jaar geleden, bij wijze van spreken, zijn trekzak dichtvouwen op AVS, wegens een kritisch lied aan het adres van het Schepencollege.  

Bisdomkaai – Willem I

EVENT/ VOLK – Een dag later, vorige vrijdag, vond in Gent een klimaatmars plaats in het kader van het internationale Youth For Climate en Students For ClimateMet meer dan dan 3.000 marcheerden oud en vooral jong van de Stadshal naar het Citadelpark. Oud-hoogleraar psychologie en psychiatrie Alexander Karel Evrard, die in Leiden heeft gestudeerd, was met zijn 95 lentes een bijzondere deelnemer. Hij was tevens de bezieler van de realisatie van het standbeeld van Willem I op de Bisdomkaai, dat hij mee hielp inhuldigen. Maar hij verkondigde ooit ook al minder fraais. Zoals iets met: homo’s en klompvoetenSchandaleus. Hopelijk voor de professor was Willem I straight.  

Koophandelsplein – Hippolyte Metdepenningen

STADGent is in vele opzichten een merkwaardige stad in België. Waar krijgt een buitenlandse vorst – voor Belgicisten een bezetter – een standbeeld op een prominente plek in de stad – de Bisdomkaai terwijl stand- en borstbeelden van sommige Belgische vorsten worden weggemoffeld? Het borstbeeld van Leopold II staat in een uithoek van het Zuidpark achter een struik. Het standbeeld van Boudewijn staat ergens discreet in het Citadelpark. Van Leopold I en III vinden we niets. Toegegeven: Albert I staat op de plek die hij verdient: op zijn paard, centraal aan de ingang van het Zuidpark. Gent is/was geen Belgicistische stad. Het in Gentbrugge verloren gezette en lelijke standbeeld van Belgisch vrijheidsstrijder Louis Van Houtte kan dit niet beter illustreren. Kijk maar welke plek het standbeeld van orangist Hippolyte Metdepenningen kreeg: pal voor het gerechtsgebouw, en plein centre, aan de voet van de Veldstraat. Dit begrijpen? Lees op deze blog: Orangisten, Willem I is weer in de stad! 

Louis Van Houtte

Is dit schandaleus? In 2015 publiceerde stand-up comedian Bert Kruismans een boek over hoe het zou geweest zijn, mocht België en Nederland in 1870 weer waren samengegaan. Leopold II had concrete plannen voor de verovering van NederlandIn de Volkskrant zei Bert Kruismans daarover: “De schaalgrootte van het Verenigd Koninkrijk had ons waarschijnlijk veel voordelen kunnen opleveren, we hadden misschien een superhaven Antwerpen-Rotterdam gehad. Maar dan was de haven van Gent ook veel minder ontwikkeld. Daarover hoor je die Gentenaars niet.”  

Trefpunt

VOLKGuido De Leeuw doet na zijn pensionering nog een beetje voort. Zo wil hij werk maken van het archief van Trefpunt, bij Sint-Jacobs, waar de heropleving van de Gentse Feesten begon. Dixit Het Nieuwsbladtoen hij als Strafste Gentenaar werd opgevoerd in de nominaties. Guido De Leeuw heeft een fenomenale bijdrage geleverd aan de culturele aspecten van de Gentse Feesten. Een straffe Gentenaar. Maar de AllerstrafsteRuim een week geleden werd bekend wie dit jaar deze officiële titel mocht voeren. Het werd regisseur van o.m. de film ‘Girl’: Lukas Dhont. De man gooide internationaal al hoge ogen. Van De Leeuw geen spoor meer. Hij blijft nog onder de kerktoren van Sint-Jacobs zitten tot dat hij zijn verdiende loon (lees: prijs) krijgt. Dat er meer categorieën zijn in de titel, is bekend. Niet enkel categorieën voor mensen, ook voor realisaties. In die categorie is ‘het openleggen van de Reep‘ verkoren voor dit jaar. Bwark… Het verbaast ons niet dat de prijs niet ging naar ‘het effen liggen van de kasseien van de Veldstraat‘. 😉 Wijste Gentenaar‘ is Guido niet officieel, maar wat stelt die categorie eigenlijk voor?  

Karel Waeriplein

Karel Waeriplein – Het soit-disant pleintje in de buurt van de Phoenixstraat, is niets meer dan een kale parking, omgeven door eentonig ‘garagebox-architectuur’. Daar is nog veel werk aan de winkel om de zanger de ere te geven die hem toekomt… Gelukkig heeft hij al zijn totempaaltje op Bij Sint-Jacobs.  

Ledeberg: ‘Karnaval’ en carnaval

Ledebergplein – Door-denkertje. Er is ‘karnaval‘, en er is ‘carnaval‘. Hoewel het laatste de voorkeur geniet van woordenboekmaker Van Dale, is ‘karnaval’ de onvervalste versie van het carnaval in Ledeberg. Wat wij daarover dachten toen we op zaterdag sommige hoogwaardigheidsbekleders in de tribune zagen zitten op het plein? Wel: dat de Ledebergenaars aan karnaval doen en de tribunegasten aan carnaval. Bekijk de video op deze blog: ‘Ledeberg Karnaval’ op zaterdag

VERWONDERING
Halfvastenfoor in opbouw

Sint-Pietersplein – Sint-Amandstraat – Kramersplein Le forain et le troubadour sont de retour. Zowel de de straatmuzikanten als mannen van de foor, zijn terug! Zie die laatsten ijveren om de opbouw van de Halfvastenfoor af te krijgen vooraleer het startschot voor een bestorming door het publiek op 23 maart gegeven wordt. Bekijk de videoreportage uit 2018 op deze blog: Halfvastenfoor: “Altijd prijs! Altijd prijs!”  

Kiekenstraat en Bevrijdingslaan

Kiekenstraat, Brugse Poort Café ’t Smiske – voorheen café De Smis – werd een halve eeuw geleden vermeld in de krant, omdat er een overval had plaats gevonden. De cafébaas werd vastgebonden door late cafégangers en die gingen met het geld lopen. Eén dader woonde gewoon om de hoek: in de Kiekenstraat. Hij werd dan ook snel bij zijn nekvel gepakt. Over ‘een kieken‘ gesproken. De feiten gebeurden midden december 1967. Lees het krantenrelaas uit 1968 op deze blog (onderaan die pagina): De overval in café De Smis in 1968  Niet helemaal van dezelfde orde, maar toch. Zo lazen we ooit over een Spaanse bankovervaller die zijn buit diezelfde dag nog ging aanbieden bij zijn eigen bank om het op zijn bankrekening te zetten. En ook: een Duitser die bij de start van de eurocenten en eurobiljetten een briefje van €30 namaakte en dit uitgaf in een winkel. De kassierster, nog niet vertrouwd met het nieuwe geld, aanvaardde. Pas als het te laat was, werd Skandal! geroepen.  

Open-Huis Azalea

Azaleapark, Sint-Amandsberg Open-Huis Azaleagemeenzaam ’t Huizeke, waar het goed toeven is voor baby boomers die zin hebben in een potje biljart, een kaartspelletje of in een bordspel met pionnen, letters of cijfers. Goed gevonden van die ‘Azalea’. Want, je vergeet het haast, Sint-Amandsberg was ooit groot in bloemisterijen. Bijzonder goed gevonden is de naam van hun zuster Open-Huis in Het Patershol: het ‘Pratershol‘. Dit is het daar aan het parkje ook heel zeker.  

Burggravenlaan

Burggravenlaan De limo kwam net op tijd voorgereden om ons – voor het consumeren van onze dagelijkse koffie – naar onze staminee Vooruit te rijden. Mocht dit waar zijn, dan zouden de voormannen en koorvrouwen van De Internationalewier staminee het aldaar ook was, zich omdraaien in hun graf. Het zou schandalig geweest zijn.  

Gaston Crommenlaan

Gaston CrommenlaanDe paaslelies. Op de hoek met Achilles Heyndrickxlaan staan ze met zijn allen in rijen voorovergebogen als waren ze duizend Chinese parlementsleden die op deze wijze respect betoonden voor “de Wijste Chinees”, Xi, bijgenaamd Ping-Ping – gezien hij de economie tot ongelofelijke groei bracht. Mao Zedong schopte het niet veel verder dan ‘de grote stap achterwaarts‘.  

Hundelgemsesteenweg, Ledeberg – De werken aan de parkeertoren bij het viaduct gaan gestadig vooruit.  VOLKEre-deken van het Patershol, Roger Van Bockstaele met zijn 95 lentes – lid van de Gentse Gidsen – heeft zich met de geschiedenis verzoend, zo ook met de Stadshal – door sommigen tijdens de eerste tijd smalend ‘Schaapstal’ genoemd . Vroeger stond op die plek een lakenhalle, waar de handelaars hun lakens tentoonstelden voor verkoop. Ook de Lombarden – middeleeuwse Italiaanse bankiers – zaten daar, om geld te wisselen. Er stond dus ‘iets’, niemand weet juist wat, liet Roger optekenen in hln.be. We willen dit graag geloven, maar sla ons dood als we niet ergens elders gelezen hadden dat de eerste lakenhalle in de Hoogpoort had gestaan…?  

‘Gentse Lente’ – “Marrakesh”-beurs

STADSBLOGDit is editie nr. 22 van de ‘Gentse Winter‘. Het hoopvolle aan zo’n getal is dat het aanwijst dat de winter haast achter de rug is. Mogen we hopen dat we binnenkort mogen overschakelen op de zustertitel van deze rubriek: ‘Gentse Zomer‘? Ja, want we doen geen ‘Gentse Lente‘. Wie dit wél doen, zijn de organisatoren van de Concertzaal Handelsbeurs. En dan wel op zaterdag 30 maartDe mosterd komt uit Marrakesh. Niet politici, maar wel handelaars, muzikanten en acrobaten maken er kabaal op de markt. F.D.

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT