persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
Eindejaarsboodschap 2018 – door jo veldeman
STAD – 28 december 2018 – Vroeger was het beter, zeker in de jaren ’70, want ik was een halve eeuw jonger, de toekomst lag voor me maagdelijk te lonken.
Een kast van een huis huren, nr 69 in de Eendrachtstraat, kostte 4000 Bef (100 Euro!!!). Waar is de tijd!?
Rond Sint-Jacobs serveerde Trefpunt de eerste volle rijst met zeewier. Walter De Buck was naar Indië geweest en zong dat hij zo geiren wilde leven in een wereld zonder haat. Wij zongen vrolijk mee en de wereld draaide maar door.
Jo Veldeman – komt uit Gent en geeft/gaf les in Afrika: Kameroen, Komoren, Zimbabwe en Rwanda
Gent was vooroorlogs grijs, het water was zwart en als je op een warme zomerdag uit het Sint-Pietersstation stapte rook het naar een open riool tussen de telefooncellen door. Er dreven steeds meer condooms in de open riolen want ineens was er aids. We waren al in de jaren ’80.
Er werd begonnen aan gescheiden riolen en de computer deed zijn intrede, snel gevolgd door draagbare computers en mobiele telefoons van een halve kilo, die elk jaar kleiner werden zodat je er steeds een nieuwe moest kopen om bij te blijven op vlak van modern intermenselijk contact.
De Gentsche Fiesten spreiden zich, van bij Sint-Jacobs, uit over heel de stad. Gent werd het hele jaar rond een fleurig festivalpark vol terrasjes en feesttenten. Het water werd steeds minder zwart, de vissen dierven er weer komen zwemmen, tussen de bootjes met steeds meer toeristen door.
Noui uit Algerijë opende Café Bombazijn op de Blandijnberg, dat een borrelend trefpunt werd voor studenten en migranten,
Er was de Vooruit, de Release, de Rode Hond, de Peersbetogingen….
En Antoinette verkocht overal kroikemandels. De Vrijdagmarkt werd onderkelderd met de eerste ondergrondse parkeergarage en ‘Metro’ van Eric Goeman werd de grond ingeboord wegens iets te grensoverschrijdende cartoons. Maar Eric modereerde lustig verder en stortte zijn hart uit – tot op vandaag nog, op facebook.
Gent exporteerde steeds meer via de groeiende zeehaven en importeerde steeds meer goederen en mensen uit verre buitenlanden. Luxemburgs Sidmar werd Indisch. Bij het herdoopte Arcelor-Mittal werd het steeds globaler, multicultureler.
Het Zweedse Volvo werd Chinees.
De stad groeide en bloeide tussen rode dageraad en steeds blauwer neo-liberaler uitverkoop. Sommigen lachten steeds groener, omdat Gent steeds bruiner werd. Maar ondanks Zwarte Zondag zongen we, als we niet op onze individuele smartphone tokkelden, samen op terrasjes en in feesttenten, van “Hand in hand, oog in oog, alle kleuren van de regenboog”, tussen de crisissen en regenvlagen door.
Van vroeger tot nu. Vroeger was goed, vandaag gaat alles beter.
Of het morgen nog beter wordt, met meer plaats voor de kinderen om verder te spelen, is nu wel een beetje de vraag, want we doen het overal zo goed dat het planeetje rond ons stadje een beetje in haar voegen kraakt. Daar is nog wat werk aan de winkel, en dat is goed. Aan de slag. Wat morgen gebeuren gaat, weet niemand ooit. Misschien valt het ergste te vrezen. Als we ons gezellig ‘grootdorp’ Gent kunnen vertimmeren tot zo’n fleurig feestpark, dan kunnen we de wereld toch ook ombouwen tot een groot dorp met plaats voor iedereen. Vroeger was goed, vandaag is beter, morgen is best. Jo Veldeman
Lees ook op deze blog:
Eindejaar – Reportages en dossiers in 2018
Eindejaar – Meest gelezen in 2018
1970s-’80s. Er waren toen nog zekerheden in het leven
Jo Veldeman’s 200 reisschetsboeken
Lees ook op deze blog:
persblog.be extra – Gentse Entrepreneur