Numero Vier

GENTSE ZOMER 2022 01 april 2022 In deze vierde editie – getiteld ‘Numero Vier’ – hebben we het over: Heilig Kruisplein, Bijlokevest, Neerscheldestraat, Sint-Salvatorstraat, Fortlaan, Visserij, Sint-Laurentiuslaan, Noorderlaan, meer

Heilig-Kruisplein, Sint-Amandsberg – Het veilinghuis ‘Maison Jules‘ verhuisde eerder van de Dampoortstraat naar de ontwijde Heilig Kruis-kerk op het Westveld.
Opgepast. Je mag daar niet zo maar binnenstappen. Je moet wachten op een veilingdag. De volgende veiling van ‘kunst & antiek’ vindt plaats op 7 en 8 mei.

Bijlokevest – In het citeetje of het beluik bij die straat staat een huisje waar bij het raam allerlei wordt gesuggereerd: een eigentijds badhuis? Ambiance!

Neerscheldestraat – Tegen de zijgevel van het buurtcentrum van Gentbrugge – bij het Keizerpark – is een grote muurschildering uitgesmeerd.

Sint-Salvatorstraat – hoek Antoon Sanderusstraat – Café-snack ‘De Wan‘ gaat tegenwoordig als ‘The One and Only‘ door het leven. We hadden het zelfs al gesuggereerd in deze rubriek op 25 maart 2017! Incredibilé!
‘De Wan’ met zicht op Antoon Sanderusstraat. Bedankt Bea De Vos om ons de naamsverandering te melden.

Fortlaan – In ons artikel over verdwenen en verminkte monumenten, van de hand van professor Evrard, belichtten we o.a. het verdwenen Moors huis. Lees het artikel op deze blog
Het verdwenen huis was niet helemaal gelijk aan dit huis aan de Visserij, maar doet er wel een beetje aan denken.

Sint-Laurentiuslaan, Oostakker – Vorige zaterdag werd de gewezen zaakvoerder van ‘stijlklokken en horloges’ juwelier Moens – Aimé – stijlvol ten grave gedragen door een ouderwetse lijkkoets. De foto werd gepost door Eric Reynebeau op facebookgroep ‘Gent by picture
Lees ook op deze blog: Soort lijkkoets naar gelang je sociale klasse
Noorderlaan, Watersportbaan – Een oldtimer uit de tweede helft van de jaren ’60: Triumph 2000-2500 series.
Dit type was eerder zeldzaam in onze contreien.

Corneel Heymanslaan – Bij het UZ Kinderziekenhuis Elisabeth staat een “pipowagen“…

Al meer dan een kwarteeuw zijn er in het UZ clini-clowns aan het werk. Wekelijks komen ze langs. – pic UZgent

Citadelpark, Floraliënhal – In deze hal vond afgelopen maandag een oefening plaats met overvalwagens van de politie. We kwamen er toevallig voorbij en werden aangetrokken door de blauwe zwaailichten die vaag door de ramen weerschenen.
Drie jaar geleden – eind april 2019 – waren we getuige van een gelijkaardige oefening op het Emile Braunplein, tussen Stadhuis en Stadshal.
Citadelpark, ICC – Deze muurtekening op een zijgevel van het Congrescentrum is een knipoog naar beeld van Domien Ingels in de Rozentuin van het park. Echter ligt de hond aan de ketting. Zou het ook nog een ironische verwijzing naar het vroegere hondenasiel kunnen zijn?
Die zaten daar even verderop en zijn verhuisd naar de Watersportbaan. Die indruk wordt sterker als je kijkt naar het mensenbeen – aan de rechterkant van de tekening – dat wegstapt van de hond. Iemand heeft zijn dier achtergelaten in het asiel! Ironie wordt cynisme ! Bekijk onze jongste reportage over het Citadelpark

Vinkenlaan, Westveld, Sint-Amandsberg – Dit grote livingraam heeft zowaar glas waarin een vogelmotief is uitgespaard… Het doet denken aan ons zelf verzonnen spreekwoord: “In april gaan alle vogels van bil“. Ah ja, anders kunnen ze in mei geen ei leggen natuurlijk. Ook in de Vinkenlaan!
Zwijnaardsesteenweg, bij De Pintelaan – Een skelet in witte stofjas bij het venster op de bovenverdieping verraadt dat daar een student geneeskunde huist.
Eerder bemerkten we in de Poelsnepstraat – dit is achter het Sint-Pietersstation – evenzeer een skelet bij het raam. De bewoners aldaar noemen de straat de ‘Poepsnelstraat’. 😉
In de Sint-Pietersnieuwstraat was dan, enkele jaren geleden, een student met zijn skelet op wandel…
De Pastory – buurthuis bij de Heilig Hartkerk – normaliter aan de Louis Schuermanstraat, Sint-Amandsberg – nam tijdelijk haar toevlucht tot ‘De Ververij‘, in – jawel – de Ververijstraat. Dit is een zijstraat van de Dendermondsesteenweg, tegenover het Banierpark. Deze verhuis duurt zolang tot de werkzaamheden aan de gang zijn tussen kerk en voormalige pastorij. – pic google street view

Historica Tina De Gendt, verbonden aan het STAM, richtte daar eerder deze week een ‘History Shop‘ in. Studenten geschiedenis beantwoordden er alle vragen over de Dendermondsesteenweg. Dit kadert in het onderzoek dat de historica verricht over de randgemeenten. Wie niet aanwezig kon zijn, mag vragen stellen op geschiedeniswinkel@gmail.com
Lees ook op deze blog: Dendermondsesteenweg van toen en nu 
Op de foto: Restaurant ‘Alberte’, Dendermondsesteenweg
Eerder belichtten we al meermaals op deze blog de STAM-verrichtingen van Tina De Gendt. Zo brachten we haar bevindingen over de Brugsepoort, het Neuseplein, de Rabotwijk en meer.
In dit verband signaleren we graag dat de neerslag van haar werk – op zoek gaan naar geschiedkundige en heemkundige informatie en getuigenissen in de wijkente zien is in het STAM vanaf maandag, voor wat het Rabot betreft. – pic STAM, ‘De Vierkante kilometer’
Vlaamsekaai – Architect Semey ontwierp zeer markante belle époque huizen – en liet gevleugdelde spreuken op de gevels aanbrengen – in de Baudelostraat, Wolfstraat en Penitentenstraat. En natuurlijk ook aan de Vlaamsekaai. Bekijk ons artikel over de Vlaamsekaai→
Lezer Rudy Van Eeckhout stuurde ons een foto van de Vlaamsekaai van voor 1960… Er was toen nog geen ringweg die dit stadsdeel (Keizersvest, Vlaamsekaai, Heirnis, Kasteellaan) onleefbaar maakt.

Krijgslaan – Vaderlandstraat, “Miljoenenkwartier” – Aan de coverfoto van onze voorstelling van het “Miljoenenkwartier” – op welke Villa De Bondt staat – voegde Werner Bockstaele nog aan toe: “Architect Jan-Albert De Bondt (Gent 22 augustus 1888 – Gent 18 maart 1969) kocht op 9 juli 1928 een stuk bouwgrond van 716,03 m2 (…). Het perceel (…) kostte destijds 89.505 Belgische franken.
De aankoopsom was behoorlijk hoog (…).”
GroenebrielVoortgang der werken. De omgeving Sint-Lucas-ziekenhuis verandert snel en fel. Er wordt immers al meer dan een jaar duchtig verbouwd, gebouwd en vertimmerd. We maakten een reportage

Kouter – Vorige zaterdag signaleerde Jacques Jacky De Doncker in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘: 
“Rare kwieten op de Kouter !” Hij doelde op de clowneske acrobaten die tekeer gingen op het plein.
Na de Bernadettewijk en het Caermersklooster aan de Lange Steenstraat… Eind vorige week raakte bekend dat ook in de Volkshaardstraat in Mariakerke krakers aan het werk zijn. Achter de Bourgoyen wordt een sociale woning gekraakt. Enkele activisten klagen op die manier de verkoop van een dertigtal sociale woningen in de buurt aan. 
Op de foto: Lange Steenstraat, de poort naar binnenkoer van het “gekraakte” Caermersklooster. Sociale appartementen werden opgedoekt.
Sint-Bernadettestraat, Sint-Amandsberg – De sociale woonwijk wordt in de zomer van 2022 platgegooid. Aktievoerders van ‘Bernadette blijft‘ 
waren een andere mening toegedaan.
WoninGent en Stad Gent starten nu met de herontwikkeling an de wijk.
Zuiderlaan, Watersportbaan – Op zondag liep de ‘Sofico Gent Marathon‘ dwars doorheen Gent. Start en aankomst was aan de Topsporthal. Foto: De winnaars van de Marathon, Halve Marathon en ‘de 11km’ – pic Gent Marathon
In de marge van de marathon herinneren we aan Bashir Abdi, Gentenaar van Somalische origine en olympisch marathonloper. Meer in het bijzonder: aan zijn gelijknamige fonds.
Het fonds financiert initiatieven die zorgverleners fysiek en mentaal ondersteunen. Niet toevallig hangt een poster in het UZ Gent.
Heiveldstraat, kant Westveld, Sint-Amandsberg – Dit versierd “paasboompje” staat al klaar in de voortuin.
Emile Braunplein – “De Gentse ombudsdienst bestaat 25 jaar. Een reuzegroot oor aan de stadshal zet die verjaardag in de kijker. De ombudsvrouw behandelt klachten over de stadsdiensten, politie, Ivago, sogent, De Fietsambassade en WoninGent. De klacht moet wel eerst aangekaart zijn bij de dienst in kwestie.” Dixit Stad Gent.

Lees meer op deze blog:



Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook