GENTSE ZOMER 2021 30 april 2021  Deze zesde editie van deze rubriek heet ‘Berichten’ en bevat: het perkje aan de Charles de Kerchovelaan, zitbank uit keukenpotten, pergola’s langs de Leie, estaminet ‘In den Haeze’, “Duizend vuren”, Leopold II-laan, frituur van Julien, Mendonk & schandpaal, Turrepoortsteeg, Loods 13, meer

Ongelofelijk! Ook Gent heeft zijn Strandloperstraat! En dit: tussen Stormvogelstraat en Sint-Denijslaan. En dat strand? Dat ligt aan de vijver van Natuurpark Overmeers.
1mei – Terrasje doen bij Jean-Marie D… in Middelvingerkerke

Een Japanse kerselaar in de De Pintelaan. Op de hoek met de  Joos Lambrechtstraat. Hij was schoolmeester en drukker in de 16de eeuw. Hij
maakte en drukte – toen al – een Vlaams-Frans woordenboek!

Toch al een beetje frivoliteit in de stad… op het water: Vleeshuisbrug bij Kleine Vismarkt: bootjes op de Leie.
Desteldonkdorp – Merkwaardige oude gedenkplaat voor een overleden koppel uit de 18de eeuw, in de gevel van de Onze-Lieve-Vrouw Geboorte kerk. (pic uitklikbaar)
Meer over Desteldonk

Cataloniëstraat, tegen Sint-Niklaaskerk – Dakloze of zwerver of een in slaap gevallen toerist omdat het zo saai is in Gent? Lees op deze blog over de Sint-Niklaaskerk
Achter de Carrefour van de Dampoort: gekleurde gevels aan de Biekorfstraat. pic Gert Defever

Robert Rinskopflaan, Gentbrugge – Onder het spoorwegviaduct staat een Volvo 244. Rinskopf was burgemeester van Gentbrugge tijdens het Interbellum. Hij was ook industrieel in het familiebedrijf waar  schoensmeer gemaakt werd.
Volvo 244. De 200-serie van Volvo werd gemaakt vanaf 1974.

Henri Farmanstraat, bij Middendok in de haven – Vzw ‘Loods 13’ is een opleidings- en tewerkstellingscentrum voor ambachten: metaal, hout, incluis het vak van natuursteenbewerker. Dit beroep situeert zich in de restauratie van historische gebouwen.
Loods 13 is ook onlosmakelijk verbonden met wijlen Walter De Buck. Hij was, naast muzikant, ook beeldhouwer en startte het ‘beeldhouwerscollectief Loods 13’ ooit op. Daar werkte hij o.m. aan de replica van de Barge.

Loods 13 – De kop van de draak steekt niet alleen uit een struikje, maar die verbergt een authentieke bunker uit WO II…
Lijst van bunkers in de Gentse kanaalzone. Zie website bunkergordel.be – Ook op DOK staat zo’n bunker, heel onopvallend en intussen door kunstenaars roze geschilderd…

Sint-Kruis-Winkeldorp – Het Heilige Kruiskerkhof heeft meer in petto dan enkel maar graven… Op een oude poster van de plaatselijke fanfare valt af te leiden dat het genootschap in de prijzen viel in de jaren 1970… En deze trofee blijft waarschijnijk voor eeuwig geafficheerd tegen de (kerkhof)muur. Meer over Sint-Kruis-Winkel

De Turrepoortsteeg, tussen de Oude Houtlei en de Hoogstraat,  werd genoemd naar de voormalige ‘Turrepoort’: één van de stadspoorten uit de 13de eeuw. Dwars over de steeg werd in 1764 een gewelf gemetst, dat hoort bij een huis aan de Oude Houtlei. pic Didier Ysebaert
Mendonkdorp – Tegenover de Sint-Bavo kerk staat een schandpaal die verwijst naar Govaart Geeraard van Eersel, bisschop van Gent en ‘Heer van Mendonk’ (1772 tot 1778). Meer over Mendonk

De gouden tijden van de Overpoortstraat – De frituur van Julien: ‘De gouden saté’
Lees ook op deze blog: Van Graaf tot Prince

Graslei in de schriele lentezon

De omstreden Leopold II-laan. Uit de infopagina van Stad Gent: “Op voorstel van de burgemeester zal er een nieuwe straatnaam worden voorgelegd aan het college en de gemeenteraad die refereert naar de lokale geschiedenis en de nabijgelegen erfgoedsite.” Eerder werd het borstbeeld van Leopold II weggenomen bij de Tentoonstellingslaan.
Hoewel de ene naam niet direct iets met de andere te maken heeft, tenzij kolonisatie…, is het blijkbaar niet de bedoeling om de laan naar Patrice Lumumba te vernoemen, de eerste, vermoorde, premier van Congo. Toch zal die straatnaam ergens opduiken in Gent binnenkort. Zo staat dat ook in dat stadsdocument.
Facebookgroep ‘Gent- oud en heden‘ van Marcel Vanderhaeghen bracht een oude foto met commentaar over de firma ‘Home Standing’, in de volksmond beter bekend als ‘Duizend vuren‘, aan de voet van de Brugsepoort.
Louis Van Houttestraat, Gentbrugge – In dit huis was ooit café of estaminet ‘In den Haeze’. Er was een “rolbaan”.
Huishoudelijke mededelingen – persblog.be beschikt inmiddels over een fototheek met foto’s van stadszichten uit Gent – van eigen hand – ten belope van 16.000 foto’s.
Die zijn gedeeltelijk gedoneerd aan de Zwarte Doos.
Huishoudelijke mededelingen – persblog.be beschikt inmiddels over een videotheek met eigenhandig gemaakte videofilms over Gent, ten belope van ca. 400 videofilms. Die staan alle publiek op Youtube

Pergola’s langs de Leieboorden. Uit een eerdere editie van onze rubriek ‘Gentse Zomer’.

Onze iconische foto uit eind 2015: een Citroën Ami 6 die vanuit de Bagattenstraat de Sint-Pietersnieuwstraat inrijdt.
Lees meer over oldtimers in Gent

Kraanlei – Zitbank vervaardigd uit keukenpotten en oude (bier)kannen.
Dit straatmeubilair kan enige kustburgemeester op een idee brengen ten behoeve van zijn electoraat.
Met name: voor hij/zij die het verbod op terrassen wil omzeilen: zet de bank in de buurt van je café/ restaurant, maar doe voor de klanten de potten stiekem vol…
(Hoort bij de winkel Blue Poodle Gallery)

Het razende verkeer ontrekt een idyllisch miniatuurlandschapje aan het oog van de voorbijganger: het perkje temidden van de Charles de Kerchovelaan in de richting van de Ijzerlaan ter hoogte van diens standbeeld… pic Bea Lisa
Wie was Charles de Kerchove de Denterghem? Hij was burgemeester in de 19de eeuw. Onder zijn burgemeesterschap werd het stadsonderwijs in Gent gevoelig uitgebreid en het Gentse zuidkwartier heringericht. Hij besliste – tegen de katholieke kerk in – dat de nieuw aangelegde Westerbegraafplaats open zou staan voor niet-gelovigen.

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook