STRATEN – Desteldonk: kerk en gemeentehuis


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STRATEN – 24 april 2021 Desteldonk is een kanaalgemeente aan de oostkant van het kanaal Gent-Terneuzen. De oudste geschreven documenten verwijzen naar de 13de eeuw. De kerk en het dorpsplein refereren naar de 19de eeuw.

Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk

Desteldonk is vooral een landbouwgemeente. In de 19de-eeuw floreerden de hoeves. Sedert het midden van de 20ste eeuw steeg de recente woningbouw, alsook de industriële sites.
Bron

Al in 1236 wordt Desteldonk vermeld als parochie en in 1248 verkrijgt zij een keure met vierschaar en schepenbank. Tot het eind van het ‘Ancien Régime’ behoorde de parochie tot de Sint-Baafsabdij.
De herberglijst van 1719 vermeldt “den Gouden Appel aen de meulen bij het schepenhuys.” Dit gebouw stond rechtover het huidige gemeentehuis, in het midden van de rijweg.
Volgens de Potter en Broeckaert stond dit huis er nog in 1866. Het zou stammen uit 1627, zoals toen op een zijgevel aangegeven.

Gemeentehuis
Kerk met kerkhof

In 1964 werd Desteldonk, samen met de gemeenten Mendonk en Sint-Kruis-Winkel, toegevoegd aan de stad Gent met het oog op de expansie van de Gentse havenindustriezone. Sindsdien staan ze bekend als de zgn. “kanaaldorpen”.

Door de inplanting van de chemische industrie verdwenen twee kasteeldomeinen van Desteldonk: het buitengoed van de familie Delbecque en het kasteel van Van Pottelsberghe de la Potterie.
Bron

Gedenkplaat in de muur van de kerk, aan een koppel dat overleed, resp. in het begin, en midden de 18de eeuw

Archeologische vondsten tonen aan dat er al in de ‘Midden-Steentijd’ mensen woonden. Dit is na het aflopen van de laatste ijstijd ca. 10.500 v.C.

Lees ook op deze blog:

Langerbrugge lonkt

 

 

Mendonk: Sint-Bavo en schandpaal

 

 

Sint-Kruis-Winkel: Heilig-Kruiskerk

 

 

Terdonk: Micro en verlaten bij het gigantische water

 

 

Langs de Voorhavenkaai

 

 

Kraanmannen uit de Voorhavenkaai vertellen

 

 

Gent, Nicolaï Kossikoffstraat

 

 

Bootje varen tijdens Gentse Havendag

 

 

Over schippers, feestgedruis en huwelijksbootjes

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021