GENTSE ZOMER 2021 22 april 2021  Deze vijfde editie van deze rubriek bevat weetjes  uit Gent: Schaapstal in Halfweg, hoek Kannunikstraat, Venetiaans aan Lammerstraat, ‘Fiets!’is weg, kraan aan Handelsdok, Veergrep, Van Duyse, Mezzos, Maselyne, wonen in Tuin van Padua, beeldhouwer Artevelde, meer

Onze fotoreeks over de Halfweg in de vorige editie lokte bij lezer Luc Vervust een commentaar uit over de night clubSchaapstal‘ aan de voet van de volkstuintjes… Hij meldt dat hij in het (thans leegstaande) etablissement veel tijd gesleten heeft en dat de juke-box vol stak met zijn platen… Hij postte er meteen ook enkele foto’s bij uit vervlogen tijden, toen Benny nog uitbater was. Those were the days
Op de hoek van de Kortrijksepoortstraat en de Kanunnikstraat is het huis beplakt en beschilderd met alles dat van ver en van nabij naar Gent refereert.
Kant Kortrijksepoortstraat

Lammerstraat – hoek Sint-Pietersnieuwstraat – Venetiaans aandoend huis van architect van Louis Roelandt uit 1852.
Sint-Lievenslaan – Aan het studentengebouw van Upkot wacht een merkwaardig welkombord
Korenmarkt – De Post – De verpozers

Koningin Fabiolalaan – ‘Fiets!’… Jomasport is foetsie!
Zo was het tot voor kort… pic google street view
Handelsdokkaai – bij het Stapelplein en het Handelsdok: zicht op oude hijskraan.

Veergrep – Op de steile helling van de Kortrijksepoortstraat naar de Leie stonden er beluiken, en dit, sinds het eerste kwart van de 19de eeuw.
Beneden bevond zich een pleinbeluik, met de open zijde naar de Leie gericht.
Thans vormt het geheel een publiek buurttuintje.

 

Eeuwig resident op Campo Santo: de mede-oprichter in 1836 van het genootschap ‘De tael is gansch het Volk’: dichter Prudens Van Duyse, naar wie het Van Duyseplein in de universiteitsbuurt genoemd werd. Hij gaf een belangrijke impuls aan de Vlaamse Beweging.
Lees op deze blog: Van De Fonteine naar Minard, naar Romain Deconinck en over het Van Crombrugghe’s Genootschap

Blijf kwik, eet vis”… Onze anekdote over de Oude Vismijn, meer bepaald over dit reclamebord – gebracht in de vorige editie – lokte een reactie uit de facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als...’ 
Op het reclamebord zijn twee namen van handelaren te lezen: Meersschaut en Maselyne. Dochter Gina Maselyne merkt op: “De tekst op dit bord werd bedacht en geschreven door mijn vader Maselyne François. Hij was het trouwens die het initiatief nam om na het sluiten van de vismijn een zaak samen met Jeroom Meesrsschaut te starten in het Oude Vleeshuis. Tot zijn pensioen heeft hij daar de stand paling en garnaal open gehouden.”
Lees over de Oude Vismijn

Bij gebrek aan Gentse Feesten komt een tweede editie van de onlinegentsefeesten.be door ‘Mezzos’ vzw, instituut voor kunst en muziek.
Mezzos heeft vorig jaar 40 groepen laten optreden en live gestreamd. Dit huzarenstukje gaan ze dit jaar niet herhalen omdat het financieel en technisch niet haalbaar is.
Omdat de basis van Mezzos vzw geschoeid is op viool, piano en cellolessen – vooral in de sfeer van de klassiek muziek – heeft het bestuur, Freddy Jacobs en Gulzhaina Kydyrova, beslist om een festival binnen de Gentse Feesten te organiseren, getiteld: ‘Feesten met de GiGaBeesten goes classic’. Mezzos nam vorig jaar als eerste een initiatief voor online-feesten, doch de Stad stapte niet mee in haar verhaal en startte een eigen, officieel programma…
Louis Van Houttestraat, Gentbrugge – Woonproject Tuin van Padua. Wonen in de tuin van een kerk…→

Louis Van Houttestraat – Hetzelfde project eind 2019
Arthur Van Lathemstraat, Gentbrugge – Volvo 245 break uit de jaren 1970
Oldtimer Ferrari GTO uit 1962 in LEZ zonder vergunning 🙂

Shopping Gent Zuid – het koopcentrum op de Zuid – is aan het leeglopen. Een aantal van de zaken is al dicht. In een eerdere editie  meldden we op deze blog dat het centrum te koop staat.
Vorig jaar signaleerden we al dat er iets aan de hand was. Lees ook op deze blog: Wat is het probleem van Shopping Gent Zuid?

Kortrijksesteenweg, Sint-Martens-Latem – Bij garage De Moerloose staat een Peugeot 204 uit de jaren 1970.
Beeldhouwer Pieter De Vigne 
(hier graftombe op Campo Santo) maakte het beeld van Lieven Bauwens en dit van Jacob van Artevelde (op de Vrijdagmarkt). In 1863 kwam koning Leopold I naar Gent om het in te huldigen.
Wolhandel en nijverheid was Jacob’s politieke drijfveer geweest. Lees ook op deze blog over Jacob en het pre-industrieel Gents textiel

Nostalgie. Vrijdagmarkt op een zondag in mei 2015. Oost-Vlaamse harmonie.

 

Hopelijk zijn dit niet voor immer vergoane tijden…
In één van haar jongste nummers heeft Ghendtsche Tydinghen – tweemaandelijks tijdschrift – het over het stadsdeel ‘Up’t Zandt’. Die wijk lag in ‘Twee Poorten’: op de vesten gelegen Keizers- of Brusselsepoort en de Sint-Lievenspoort.
De noordelijke grens van ’t Zand lag bij de derde poort aan het gedempte Oud of Klein Scheldeken. Daar had de stadsmuur tot ca. 1300 twee torens: een bij het huidige Ter Platen die verdwenen is, en één die vervallen is in een tuin van Begijnhof Ter Hoyen, bij de Nederschelde met haar stuw ‘de vijf windgaten’. Lees op deze blog over de toren van Vijfwindgaten
Op de illustratie: ‘Up’t Zandt’ door Lieven Cruyl in 1678.

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook