Wat we zoal zagen en hoorden

GENTSE WINTER 2021-2022 10 februari 2022 In deze zeventiende editie – getiteld ‘Wat we zoal zagen en hoorden’ – hebben we het over: De wijk ‘Nieuwbrug’ en haar dialect. Fiat-Pausmobiel. Ledebergmarkt. Dracunaplein, Jan Yoensstraat. De markt op ’t “Van Beversplein”. De oude en de nieuwe ‘Pandinisten’. Meer…

In één van de vorige edities van deze rubriek spraken we over ‘Pont Madou’, de bijnaam van de Walpoortbrug… Gent had blijkbaar ook zijn ‘Pont Neuf‘ zoals in Parijs. Het betreft de ‘Nieuwbrug‘ Werner Bockstaele: “Het ontstaan van deze brug gaat terug tot in de 12de eeuw en werd vermeld in 1308 als “an de Nieve brigghe“. Het ging toen over een vaste stenen brug met drie bogen. Die stond daar van 1523 tot 1855. Deze brug leidde naar het gebied dat toen werd aangeduid met ‘Overschelde‘.
Aan de ‘Nieuwbrug‘ spraken de Gentenaars een soort zeer plat “Fabrieksgents“.
Het waren mensen uit de kleine burgerstand, werklieden en fabrieksarbeiders uit de buurt van Sint Jacobs, Steendam, Nieuwbrugkaai en de Oude Beestenmarkt.
Het zgn. “Nieuwbrugsch” werd ruwer en platter uitgesproken, het werd ook veel slepender uitgebracht. Het hoofdkenmerk was de ‘u’ die ‘i’ werd. Meer dan een halve eeuw lang (1824-1874) sprak het grootste deel van de burgerij op die wijze. Bron: Werner Bockstaele. Op de foto: zicht op Nieuwbrugkaai
De wijk werd op de kaart gezet door de roman ‘Jellen en Mietje‘ – over twee kinderen uit de wijk ‘Nieuwbrugge’ uit de jaren 1814-1815 – geschreven door de in Gent geboren auteur Karel Brouckaert (1767-1827). Het moet vroeger zoveel als een belediging geklonken hebben toen men tot iemand zei: “ge zijt van over de Nieuwbrigge“.
Er is een Gents gezegde van iemand die beledigend, lomp, onaardig handelde: ‘t es hem vergeeve, ij es van over de Nieuwbrugge.” – pic Wikipedia

Kortrijksesteenweg, bij De Sterre – De Fiat Campagnola is een jeepversie die werd geproduceerd tussen 1974 en 1987. Ooit werd er eentje als “Pausmobiel” omgebouwd en uitgerekend toen de paus in dit voertuig stond, vond een aanslag op hem plaats, in 1981. Bekijk tientallen oldtimers in Gentse straten

Ledebergplein – De markt in Ledeberg op zondag was grijs en somber. We hadden het ook liever anders gezien. twimc 😉 
Bekijk ook op deze blog: Zondag, marktdag in Ledeberg en Vrijdag, marktdag op de Vrijdagmarkt

Hoveniersstraat – Ledebergplein – Het kiekekot op de markt van Ledeberg doet goede zaken. De gebraden kippen vliegen je niet in de mond. Je moet ze eerst betalen. 🙂
Muidelaan – Eric Reynebeau zette op facebookgroep ‘Gent by picture‘ deze mooie foto van een muurschildering – c.q. “betonschildering” 😉 – op de Grindbakken. Die laatste gaan verdwijnen omwille van de aanleg van de Verapazbrug over het Handelsdok. Dit kadert in een groot heraanlegplan ten behoeve van de verkeersstroom richting Dampoort.
Lees ook op deze blog over de oorsprong van die naam, opgetekend door historica Tina De Gendt: In Verapaz moet niemand werken

Koningin Maria Hendrikaplein – Voskenslaan – in de tunnel onder het Sint-Pietersstation ontdekte Beatijs De Vos nog een leuke muurschildering.
Herinneren we er nog aan dat Beatrijs De Vos vorige maand op deze blog een negendelige bijdrage bracht over de Gentse familie Van Rysselberghe, met haar uitvinder, schilder, architecten… Lees op deze blog: De geniale telgen uit het gezin Van Rysselberghe  Op de foto: Octave Van Rysselberghe
pic grandhotelbellevue.be
Sint-Pietersnieuwstraat – Het iconische gebouw van dagblad en drukkerij Vooruit heeft doorheen “recente” jaren heel wat functies gehad: van café Back Stage, naar BB BackStay, naar Upkot. Lees op deze blog: Dagblad ‘Vooruit’, spijkers met koppen
Maisstraat – Dracunaplein – Thans staan volkstuintjes en kippenhokken temidden van het grasperk tussen de Maisstraat en de Jan Yoensstraat. Dat de Gentse middeleeuwse militieaanvoerder Jan Yoens op deze plek een straatnaam kreeg, kan geen toeval zijn. Lees hierover op deze blog: De verdwenen burcht van Wondelgem

Jan Yoensstraat, bij Dracunaplein – Het ‘Open Huis’ Jan Yoens. Een ‘Open Huis’ is een ontmoetingsplaats voor 55-plussers.

Edmond Van Beverenplein – In de Gentse volksmond wordt het plein “Van Beversplein” genoemd. Op zondag is er de immer bruisende handelsmarkt. Hier: twee zondagen geleden.
Bekijk ook op deze blog de video die we (in 2016) maakten (met eigen foto’s uit 2013) over de Francisco Ferrerlaan

Hertogstraat, Patershol – Achter dit raam – dat sinds “mensenheugenis” als een kunstetalage wordt ingericht – steekt een brok sociale geschiedenis. Het was het zenuwknooppunt van het ‘Pandinistisch Aksiecomitee’, een voorloper van het ‘Pandinistisch Front’ zoals toen de bezetters van het Caermersklooster, o.l.v. Walter De Buck, zichzelf hadden genoemd. Het ‘Front’ had als doel om de woonfunctie van het klooster te behouden. Dit was eind van de jaren ’70.
Het ‘Aksiecomitee‘ echter, werkte echter al aan het begin jaren ’70, vanuit dit adres aan de noden van de laatste oude Patersholbewoners en de meer studentikoze of artistieke nieuwkomers. Het was een initiatief van Guido Deseyn. Tot op vandaag wordt daar symbolisch aan herinnerd door de etalage. Die werd door Jo Veldeman opgestart in 1974. Philippe Flachet, de huidige bewoner, zou volgens Wouter Houtekamer niet de intentie hebben om te verwijzen naar de ‘Pandinisten‘. “Hij deed destijds o.a. decors voor toneelvoorstellingen enzo.” Lees op deze blog over de geschiedenis van het Patershol

L’histoire se répète. Er is opnieuw een soortement ‘Pandinistisch Front‘ aktief in het Patershol. Dit keer als protest tegen het afschaffen van de sociale woningen aldaar, en de verkoop van “Het Pand” door de Stad aan privé-investeerders. Die woningen waren samengevoegde monnikencellen in het Caermersklooster. Die worden nu al geruime tijd gekraakt. De sociale woninghuurders zijn al maanden geleden verplaatst.
Op de foto: binnenplaats – pic Dominique Willaert
Recent meldde de sociale woningmaatschappij dat er tijdelijk kwetsbare jongeren mochten in verblijven in afwachting van de definitieve beslissing over de toekomst van het gebouw. Dit overtuigde de krakers niet om het gebouw te verlaten. Lezer Frank Vanhyfte: “Het “Pandinistisch verblijvingsfront” werd vaak gebruikt als naam, naar analogie met het ‘Sandinistisch bevrijdingsfront‘ in Nicaragua.”

Groot Begijnhof, Sint-Amandsberg – Aan de Begijnhofstraat mag je het begrip ‘stilleven‘ bijzonder letterlijk nemen.
Lees op deze blog: Van Oud Begijnhof naar Groot Begijnhof

Bij Sint-Jacobs – Intussen draaiden de terrassen van de cafés Montparnasse en Afsnis afgelopen weekend weer bijzonder goed. Lees ook op deze blog: ‘Prondelmarkt’ op vrijdag

GG Flits – de nieuwsbrief van de Gentse Gidsen – bracht in haar eerste editie van het jaar twee thema’s uit persblog.be aan: een editie van onze rubriek Gentse Winter.
Bij Sint-Jacobs – Op de ‘Prondelmarkt‘ stond tegen sluitingstijd een mannequinpop alsof ze aan het streaken was op de markt.
Engelbert Van Arenbergstraat, Sint-Amandsberg – Een oldtimer VWt3 in de ‘Westfalia’ afwerking. 
Lees ook op deze blog: VW in het straatbeeld
STAD – Communicatie van de Stad: “Hoewel het nog niet zeker is dat de Gentse Feesten dit jaar zullen doorgaan, zijn de voorbereidingen al volop aan de gang.””Een subsidie aanvragen kan tot 1 maart 2022.” Op de foto: Geeraard de Duivelplein – Duivelsteen in juli 2019.
OLDTIMERS – Communicatie van de Stad: “Een arrest van de Raad van State (1.02.2022) vernietigt de mogelijkheid om met oldtimers ouder dan 40 jaar de Gentse LEZ binnen te komen tegen betaling.” 
Bekijk onze pagina’s met oldtimers (tot voor kort) in het Gentse straatbeeld
Op de foto: een Wanderer uit 1931 op de Groentenmarkt in september 2019.

x

Lees meer op deze blog:



Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook