GW 2022-2023 – 15

GENTSE WINTER 2022-2023 01 februari 2023 Dit is de vijftiende editie – getiteld ‘GW 2022-2023 – 15’ – en die bevat o.a.: Blaarmeersen, Donkersteeg, “de Zuid”, Groentenmarkt, Savaanstraat, Posteernestraat, Regnessestraat…  

Blaarmeersen – Na twee jaar een “Corona-stop” vond, naar jaarlijkse gewoonte, vorige zondag de ‘Bibberduik‘ eindelijk opnieuw plaats. Een paar honderd “ijsberen” daagden op om het koude water te trotseren.
De omgevingstemperatuur (niet het water) was 3 a 4°, naar gelang de bron. – pics Sigrun Kirchner

Donkersteeg – Nog een van de Gentse iconische oude winkels is dicht: de pelsenwinkel. De eigenaar is overleden. Volgens kenners bestond de winkel al meer dan honderd jaar. De winkel paste in het “oud winkelpatrimonium”, in het rijtje van tabakswarenwinkel Caron (in de Veldstraat), patisserie Bloch (Veldstraat, heropende in de Sint-Pietersnieuwstraat), kaashandel en kousenzaak Peeters (Hoornstraat), e.a.
 – pic google street view
Woodrow Wilsonplein, “de Zuid” – De tijd van toen… Dit beeld straalt heel erg de jaren 1970 uit…
Bekijk op deze blog meer foto’s over Gent in de jaren ’70 – pic via Danny Lagrou

Groentenmarkt – In het Groot Vleeshuis kon in 1971 nog geparkeerd worden! Dit historische gebouw heeft nog andere bestemmingen gehad. De foto werd gepost door Erik Dekeyser op facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘. Nu liet de schepen van Mobiliteit weten dat na de renovatie, het Vleeshuis tijdelijk – voor vijftien jaar !? –  dienst zal doen als fietsstalling… Verbaasd? De reden is simpel: er was dringend restauratie nodig en het enige fonds dat nog kon worden aangesproken is dit van het Mobiliteitsbedrijf. En ‘fietsen’, da’s mobiliteit. De keuze voor een fietsstalling is dus een noodgreep.   
Was er dan een gebrek aan beleid? Dit werd min of meer toegeven door de verantwoordelijke schepen die, gisteren dinsdag, present was op het tv-duidingsprogramma ‘De Afspraak’. Hij benadrukte nog dat de urgentie was: het gebouw redden. Lees op deze blog: ‘Minder gekende aspecten van de Groentenmarkt

Savaanstraat – Of je bovenstaande nu oké vindt of niet. Het Groot Vleeshuis is niet het eerste erfgoed dat als fiestenstalling wordt gebruikt. Mogen wij er aan herinneren dat de Sint-Barbarakerk in de Savaanstraat als fietsstalling voor de gelijknamge school dient. Ze werd wel eens “de mooiste fietsenstalling van Gent” genoemd.
Uit een eerdere editie van deze rubriek in 2021.
Posteernestraat – Geen fietsenstalling maar een atelier voor de ‘Luca School of Arts’. Dit is hoe de Jezuietenkerk in de Posteernstraat gebruikt wordt.
Uit een eerdere editie van deze rubriek in 2017.( Daarin meldden we al het nieuws hierboven over de Savaanstraat)
Korenmarkt Veldstraat – Philippe Caron in de facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘ over de bekende sigarenzaak ‘Caron’ in de Veldstraat: “De sigarenzaak werd gesticht door mijn overgrootvader Gustave Caron, eerst naast de Sint-Niklaaskerk, nadien aan de Veldstraat.
De zaak werd nadien uitgebaat door Philippe Caron, mijn grootvader, en nog later door zoon Jean Caron, dan eindelijk door zijn dochter Evelyne Caron.” De foto is uit 1975 – pic  inventaris.onroerenderfgoed.be

STAD – In facebookgroep ‘Gent by picture‘ toonde Guido Van Wambeke dat het boegbeeld van de ‘Barge’ wel geen echte averij heeft opgelopen, maar toch erg heeft geleden onder de tand des tijds.

Walter De Buckplein – Jean-paul Dhossche toonde in de facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘ een foto van de verdwenen krantenkiosk aldaar. Gent telde er enkele decennia geleden een aantal, bv. aan het station, aan het François Laurentplein, de Korenmarkt…
De foto bracht ons in herinnering dat tijdens de Gentse Feesten, “Feestenburgemeester” Edmond Cocquyt junior, op dezelfde plek al twee maal een drankenkiosk heeft opgezet.
Echter waren die bedoeld om de oneerlijke concurrentie van drankverkoop in de nachtwinkels aan te klagen. Vorig jaar was de tijdelijke kiosk echter een eerbetoon aan het jeneverkot van Jan Debruyne en Motte Claus, de zgn. ‘moeder aller druppelkoten’ die er ooit had gestaan.
Regnessestraat – Naar aanleiding van ons verhaal over dit verdwenen straatje, dat over het Sint-Baafsplein liep toen dit nog bebouwd was – in de richting van de Biezekapelstraat –  meldde lezer Pascal Veeckman: “Op dit ogenblik wordt het straatje opnieuw zichtbaar naar aanleiding van renovatie en nieuwbouw van het Sint-Baafshuis.”
Regnessestraat – pic openjournals.ugent.be

Meulesteedsesteenweg – Het zgn. “Frikandonpuurtje” was een beluik aan de genoemde steenweg. Die is inmiddels afgebroken. Over het leven in het puurtje werd in januari 1985 een filmpje uitgezonden in het human interest programma ‘Terloops‘. De mensen die er woonden hadden het er bar koud tijdens die winter. Lees en bekijk ons verslag op deze blog  
Wie daar o.a. woonde, was Chris Welvaert. Ze postte een paar foto’s uit die tijd…
Chris Welvaart heeft er drie jaar gewoond. En ze spreekt nog graag over “mijn buurtjes”. Dit is het eind van de jaren ’90.

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook