Gentse Zomer 2024 – 20

GENTSE ZOMER 2024 13 augustus 2024 Dit is de twintigste editie van deze rubriek in het nieuwe zomerseizoen. Met o.a.: “totentrekkers”, Sint-Jorishof, Speelmanstraat, ‘Mannekes & Vrouwkes Pies’, Patersholfeesten…

STAD – We hadden het al over de middeleeuwse kopiïsten die in de marge van manuscripten geregeld grapjes achterlieten. Cartoons avant la lettre. Dit is een middeleeuwse ’totentrekker‘ of nar. Niet alleen een grapjas, maar ook een getrainde komediant. In heel Vlaanderen – en zeker ook in Gent – is dat woord bewaard gebleven. Het inspireerde Gentenaar Marc Sleen tot het album “De Totentrekkers’ uit 1972. Wree wijs 🙂 Hier wordt verwezen naar ‘Ghendtsche Tydinghen‘.
Patershol – Gezien op de ‘Patersholfeesten‘. Een beetje volkse humor was hier wel op zijn plaats. 
De foto is van Didier Peleman.

 

Botermarkt, hoek Hoogpoort – Waar voorheen ‘Cour Saint Georges‘ ofte ‘Sint-Jorishof‘ gevestigd was, herrees een nieuwe zaak: ‘Mister Spaghetti’.
Het pand, tegenover het Stadhuis, was een hotel en bestond uit twee herenhuizen uit de 18de eeuw. Het pand stond al vier jaar leeg. Begin dit jaar trok dan de genoemde spaghetti-keten erin. Dit is toch wel een metamorfose voor het ooit chique hotel. Volgens de krant ‘Het Nieuwsblad‘ logeerde Maria van Bourgondië er nog.
Eerder – tot 2013 – stond het gebouw al tien jaar leeg. “Dit complex, gebouwd tussen 1469 en 1477, was tot de Franse revolutie het Gildelokaal van de Kruisboogschutters.” Dixit ‘Inventaris Onroerend Erfgoed‘ van welke ook de bovenstaande foto is. 
De bouw gaat terug tot de tweede helft van de 15de eeuw.

 

Speelmanstraat, beluik bij de Zwijnaardsesteenweg – We vonden een foto van de Speelmanstraat die waarschijnlijk aan het einde van de jaren ’70 werd gemaakt. De straatnaam heeft ons altijd geïntrigeerd, omdat hij vermoedelijk verwijst naar een familienaam en, ongelijk overige straatnaamborden met familienamen, geen bijschrift heeft ter verduidelijking.
In deze blog maakten we jaren geleden een overzicht van de Gentse pre-industriële textielpioniers. En welke naam vonden we daartussen? Ja: Franciscus Speelman. Ook zijn broer werd erin genoemd: Joannes Speelman, met zonen Ferdinandus en Joannes-Franciscus. En: Catharina Speelman, allicht een zuster.
Onze bronnen vermelden dat Joannes Speelman met zijn broer Franciscus een katoenspinnerij en -weverij aan de Nederkouter  had. Daarnaast hield hij ook nog een zaak open in zeepzieden en olieslagen. Mocht het beluik genoemd zijn naar die familie, dan zou een bijschrift op het straatnaambord toch wel toepasselijk zijn. Vind dit beluik in ons dossier ‘Nog bestaande beluiken
Ons dossier ‘Nog betaande beluiken‘ is ongoing. We verrijkten onlangs dit dossier nog met een beluik aan de Raas van Gaverestraat. De foto is uit 1978 – pic Inventaris Onroerend Erfgoed
De toegang tot het beluik in 1978. Het beluik incorporeerde de toegang tot een tweede beluik – pic Inventaris Onroerend Erfgoed
Van een ander beluik dat we recent toevoegden aan ons dossier ‘Nog bestaande beluiken‘ – m.n. dit aan de Sint-Lievenspoortstraat – zie je op de foto de oude toegangsdeur in 1977.
Zicht binnenin het beluik in 1978 – pics Inventaris Onroerend Erfgoed

 

Antwerpsesteenweg – Aan de rand van ‘Campo Santo‘ – onderaan de heuvelrug aan de kant van de steenweg – staat een overblijfsel van een vroegere muziekkiosk.  Het platform en de balustrades staan er nog. 
Lees alles over muziekkiosken in Gent op deze blog

 

VOLK – “We zijn een groot kunstenaar en een mooi mens verloren…. Het was een eer hem te mogen kennen en interviewen… Ik koester de herinnering voor altijd. Rust in vrede, Octave.” Uiteraard gaat het over Octave Landuyt
Dixit Tania De Mulder.
In ‘vrt nws‘: “Hij zou in december 102 worden. Hij was van alle markten thuis en maakte zowel schilderijen, beeldhouwwerken, juwelen, interieurs als decors en kostuums voor de opera.”
– pic Michiel Hendryckx via wikipedia

 

Kraanlei – De ‘Sosseteit van de Gensche mannekes pies twielink‘ hield naar goede traditie bij de opening van de ‘Patersholfeesten’ een plechtigheid bij haar beeldjes: twee vrouwkes en één manneke pies, gezeten op een richel in de gevel van het eerste verdiep boven een winkelpand.
De ‘Sosseteit’ bestaat twintig jaar, en dit valt samen met de 40-jarige viering van de muziekband ‘The Original Patershol Ragtimers’. Daarom werd het manneke aangekleed met een smoking en kreeg hij een mini-saxofoon in de hand… De plechtigheid kan elke rekenen op de aandacht van een handvol insiders. Lees op de bij- blog over de geschiedenis van de mannekes en vrouwkes pies in Gent

 

Patershol – Oudburg – De ‘Patersholfeesten‘ zijn weer voorbij. We maakten een blogpagina met on-going nieuwsjes over de feesten. 

 

De ‘Patersholfeesten’ waren weer schitterend. Een dissonant is echter de eerder gebruiksonvriendelijke website van de Dekenij Patershol. Daarboven dekt die website maar een/ haar deel van de Patersholfeesten. Dat is een beetje knullig. 
Voor de programmatie aan het Sluizeken is het zoeken… naar de facebookpagina van ‘Simon Says’… en daar blijkt info op te staan van 2023 !? Die van ‘Oudburg feest’ toont de info van 2018 !?  Dan maar googlen tot we een affiche tegenkwamen… Dit zou veel beter kunnen.
Affiche Dekenij Oudburg

 

Onderstraat – In het ‘Hof van Ryhove‘ was er een bijna fluo-kleur tentoonstelling van Filip Rottiers. De foto’s zijn van Tania De Mulder.

 

Miriam Makebaplein – In de stadsbibliotheek bij De Krook is er een kleine tentoonstelling rond de cartoonBoerke‘ en de bijhorende animatiefilmreeks, en dit tot 28 september 2024. De foto is van Tania De Mulder

 

Brugsesteenweg, Mariakerke – Op de ‘Zomerliefweide’ opent ‘Circus Barones‘ de tent vanaf woensdag 21 augustus om 15u.
Dit is het eerste van zestien voorstellingen (tot en met 8 september 2024).

 

BLOG – ‘GG Flits’, de nieuwsbrief van de ‘Gentse Gidsen‘ bracht in haar jongste editie een verwijzing naar ons artikel over de architect Charles Van Rysselberghe. (pic uitklikbaar)
Daarnaast verwijst de nieuwsbrief ook naar ons artikel over de verloedering van het Prinsenhof –  (pic uitklikbaar)

 

BLOG – Opnieuw – voor het derde jaar op rij – maakten we een live“blog over de feestelijkheden tijdens de Gentse Feesten. Daarnaast hadden we ook oog voor het verleden: de pionierstijd van Walter De Buck en over de stokoude tijd: toen de feesten ontstonden in de 19de eeuw.

 

 

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook