GENTSE ZOMER 2020 07 april 2020 – Bij persblog.be breekt de zomer al aan. Althans toch in de benaming van deze rubriek. We hebben immers geen “Lente”-rubriek – nooit gehad – en dus springen we van de winter naar de zomer. Hopelijk blijft het goede weer aan. Voor onze 01-editie van de zomer 2020 houden we het bij de volgende sobere titel: ‘Gentse nieuwtjes’.

De jeugd zal over Romain Deconinck en zijn partner-cabaretière Yvonne Delcour
welicht al iets gehoord hebben. Maar ook over Rosa Geinger? Of over Hélène Maréchal? Laatstgenoemde was in het gezelschap van Laurel en Hardy tijdens hun bezoek aan ons land in 1947. Lees over die grote Gentse cabaretières uit de jaren 1940…1950: Hélène Maréchal, ooit vedette van het volkse cabaret 
Poelsnepstraat – Achter het station – In tijden van Corona moet je binnen blijven! Hoe lang nog…? Wim Van Deraerschot op facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘: “Gevaarlijke  straatnaam als ge dyslexie hebt…” En dan te weten dat een straatje verder daghotel Ptitamie ligt!
Er staat daar vroeg of laat nog wat te gebeuren – lees: bouwen – aan de Valentin Vaerwyckweg. Noem het de achterkant Koningin Fabiolalaan bij het Diamantgebouw aan het station. Is daar niet ene Koningin Paolaplein in de maak met nog meer bouwplannen op de plank?
Een leeg Sint-Pietersplein. Zeker niet altijd, maar toch soms in het verleden, is het plein even leeg geweest hier in… Corona-tijd. Op een godvergeten zomerse dag of zo.

Noendries. Dit is achter de Zuiderbegraafplaats. Perceel in 2018 en nu.  De stad rukt verder op. Ook hier in het zuiden van de stad. Ook in de richting van de Schelde: lees op deze blog: Oud en nieuw Het zal nooit meer zijn gelijk vroeger

Onderbergen. Daar lag de intussen verdwenen Dominicanenkerk, behorende bij Het Pand ofte Klooster der Dominicanen ofte Predikheren – tot aan de Franse Revolutie. Er is nog dit overblijfsel… dat nog eens onder onze aandacht werd gebracht door Roos Moennaert in facebookgroep ‎’Gent- oud en heden‘. Lees op deze blog over het Dominicanenklooster….

De Sint-Pietersabdij zit onder de stellingen. Tijdelijke werkzaamheden.
Het blijft leuk om een foto te nemen van de houten achtergevel van dit huisje dat met de voeten in de Lieve staat. De voorkant heet daar Jan Breydelstraat.
Vijf jaar geleden, in april 2015, startte persblog.be een blog over Gent – toen nog in een bloggerformat, nog zoekende naar de juiste positionering. Vorig jaar, in 2019: goed voor 111.000 page views
En het aantal lezers gaat er nog steeds op vooruit. We kenden een explosieve eerste kwartaal. Dit belooft voor de volgende eindejaarscijfers!

Ruim twee jaar hielden we onze fotocamera aan de heup om snel beelden te kunnen schieten, mocht in de omgeving een oldtimer verschijnen. Bekijk: Oldtimers in Gent en omstreken (met o.a. Ford Thunderbird, Vrijdagmarkt) en EXTRA Oldtimers Gent en omstreken (met o.a. Austin Healy, Bij-Sint-Jacobs)

Het Gravensteen Voor de Wereldtentoonstelling van 1913. Ter gelegenheid van de WT in Gent werd het flink opgeknapt. Lees op deze blog over het Gravensteen
Let ook op de Oude Vismijn rechts in beeld. Op de oude foto staat die er nog als hij was voor de grote brand in 1872.
Lees op deze blog ook over de geschiedenis van de Oude Vismijn

Bekijk het DOSSIER STRAATNAMEN door onze leden van de ‘Gentse Geesten

Mieke of Miekemuis. Het mag dan al niet hetzelfde zijn… Of is het verwant? De tijd staat niet stil. De eerste foto is gemaakt in de Baudelostraat in 2016, die van Miekemuis is op het Sint-Pietersplein in 2017 en de derde is van deze week gemaakt in de Burgstraat.
‘Meer vrouw op straat’ -tv-programma op Eén – leerde ons over Antoinette Vandeputte, uitvindster van de ‘kroakemandels’, wier dochter haar recept cadeau deed aan Jackie, uitbater van café Folklore aan de Lange Steenststraat na haar dood in 2005.
Veerle Gevaert in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘: “(…) Wijlen Antoinette’s oudste zoon Claude was de begeleidende commentator. Zij waren er ook bij op 13 juli 1971, op mijn eerste huwelijk. Antoinette staat rechts met achter haar Claude.”
VD William, beheerder van facebookgroep ‘Dat és mijn Gent’: “Het is een fabel dat Jackie de enige is die het recept heeft, zelfs ik heb het recept en ik heb het van één van de dochters van Antoinette en kan u zelfs het adres bij geven waar je de juiste erwten moet kopen.”

Frans van Ryhovelaan, kruispunt met de Myosotisstraat die leidt naar het Edmond Van Beverenplein. Toen en nu. Myosotis is de Latijnse naam voor Vergeet-mij-nietje. De oude foto is van Dirk Claus.
Frans van Ryhove woonde in de Onderstraat
Lees ook op deze blog: Onderstraat: stenen, stadspaleizen en Instituut en speelde een belangrijke rol in de tien jaar dat Gent een stadstaat was. Lees ook op deze blog: Gent, Calvinistische stadstaat tussen 1577 en 1584

Bonifantenstraat, een zijstraat van de Burgstraat. Het was de naam van een weeshuis dat de straat die naam bezorgde. Een verbastering van “bon enfant? Het is maar een gokje.

Voetweg, bij Kramersplein. Historische beluik in de buurt van de Schelde. Lees ook op deze blog: Sint-Pietersplein: van Graaf tot Prince

Corneel Heymanslaan. Een groot spandoek aan het UZ steekt de verzorgenden een hart onder de riem.

 

Een bijzondere foto: Uit de Lieve, bij de Augustijnenkaai, verrijst een reiger. pic Greetje Vandenbussche, facebooknieuwsgroep ‘PResent in Gent
Tussen Kramersplein en Sint-Pietersplein. Elke etage zijn kleur
Omdat de 1-mei-optocht naar onze vrees in het gedrang komt omwille van you know what, zullen we hier nog eens ons hartje op halen aan een gast à la Conner met een t-shirt waarop een afdruk staat, vol zelfspot: “vuile sos”. De max! De foto is uit 2018.
Lambert Quetelet is een onderbelicht Gent’s genie. Alleen kan je je afvragen of hij door zijn vondst niet talloze studenten (in de menswetenschappen) het leven zuur heeft gemaakt door het vak statistiek. Uit: Gentse Winter 2018-2019 – Gent in dooi

Zo goed als 200 jaar geleden bivakkeerden Russische Kozakken op de Dries in Ledeberg en later op Ter Heide in Gentbrugge. Die laatste plek dankt er haar huidige naam aan: “Moscou”. Lees op deze blog: Kozakken bezorgden Gentenaars bange maanden

Tijdens WT 1913 in Gent viel een dode te betreuren in het Filipijns dorp. Samen met een Senegalees dorp was daar een “levende zoo” ingericht. Mensen vervingen dieren.
De dood van Timicheg, een 28-jarige die niet kon aarden in die omstandigheden, wordt verhaald in de website ‘Gent 1913
Tussen Sint-Denijslaan en Koningin Fabiolalaan werd een tunnel onder de spoorweg naar hem genoemd.
Ook jeugdherberg Hostel De Draecke aan de Sint-Widostraat bij de Lievekaai opent haar deuren voor daklozen die zwaar te lijden hebben onder COVID-19-maatregelen. Ze moeten “in hun kot” blijven maar zijn dakloos… Het beddenaanbod was immers geslonken zoals dit elk jaar rond deze tijd het geval is.
Eerder meldden we dat Hostel KaBa in de Filips van Arteveldestraat bedden ter beschikking had gesteld. Ook werd het Parkhotel aan het Sint-Annaplein en Hotel Cathedral in de Sint-Jacobsnieuwstraat aangesproken.
Omdat de onthoofdingen sinds 1297 daar plaatsvonden, kreeg de Hoofdbrug brug al snel de bijnaam de “Onthoofdingsbrug“. ‘Gids in Gent‘: “Wanneer de beul een doodstraf moet voltrekken, wordt er in het midden van de brug een schavot getimmerd. Beide uiteinden van de brug worden afgesloten met dwarsliggende staken om de middeleeuwse ramptoeristen op veilige afstand te houden.”

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook